405
Ο Αμος Οζ δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες της κόρης του | EPA/TONINO DI MARCO/CreativeProtagon

Ο δεύτερος θάνατος του Αμος Οζ, τώρα από το χέρι της κόρης του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 09:15
Ο Αμος Οζ δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες της κόρης του
| EPA/TONINO DI MARCO/CreativeProtagon

Ο δεύτερος θάνατος του Αμος Οζ, τώρα από το χέρι της κόρης του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 09:15

Σε ένα βιβλίο της που μόλις κυκλοφόρησε, η κόρη του Αμος Οζ, του εμβληματικού για το Ισραήλ «ειρηνιστή συγγραφέα», κατηγορεί τον πατέρα της ότι την κακοποιούσε κατ’ επανάληψη – πάντως όχι σεξουαλικά. Ο Οζ δεν μπορεί να αντικρούσει τις κατηγορίες της κόρης του, Γκάλια Οζ, αφού είναι πεθαμένος από το 2018 – και καλύτερα, από μία άποψη.

Ωστόσο δεν είναι όλοι στην οικογένεια του Οζ σύμφωνοι με την εκδοχή της Γκάλια, η οποία είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τόσο η χήρα του Οζ όσο και τα υπόλοιπα δύο τέκνα τους αμφισβητούν τις κατηγορίες της Γκάλια: «Εμείς ξέρουμε έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό σύζυγο και πατέρα» λένε.

«Οταν ήμουν μικρή, ο πατέρας μου με χτύπησε και με εξευτέλισε» έγραψε η Γκάλια. «Με έσυρε μέχρι την εξώπορτα του σπιτιού μας και με αποκάλεσε ‘σκουπίδι’. Δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι που έφαγα, υπήρξε μία ρουτίνα στην κακοποίηση, ήταν εξακολουθητική».

Η Γκάλια Οζ μαζί με τον αδελφό της Ντάνιελ, το 2013 (EPA/Ulises Ruiz Basurto)

Αν αναρωτηθείτε γιατί τα γράφει αυτά τώρα η Γκάλια, με τον πατέρα της βαθιά μέσα στο χώμα και ανήμπορο να της απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, απάντηση δεν θα λάβετε. Πρέπει να αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις της ότι υπάρχει πόνος ψυχικός που την κατατρώγει: «Το έγκλημά μου ήταν… εγώ η ίδια, έτσι η τιμωρία μου ήταν ατελείωτη. Ηθελε να σιγουρευτεί ότι ‘είχα σπάσει’».

Ενας φίλος της την υποστηρίζει, λέγοντας ότι γνώριζε «αυτές τις ιστορίες» και ότι «ως αριστερός» λυπάται που «το φεγγάρι έχει και τη σκοτεινή πλευρά του». Ομως οι άνθρωποι του Οζ, η υπόλοιπη φαμίλια του, η σύζυγος και τα άλλα δύο παιδιά, λένε ότι ο Οζ υπήρξε το άκρως αντίθετο από τα καταγγελλόμενα της Γκάλια: «Ζεστός, στοργικός, προσεκτικός, αγαπούσε την οικογένειά του». Δηλώνουν δε ότι αυτοί έχουν τις αναμνήσεις που επιβεβαιώνουν όσα λένε.

Είπαν ακόμη ότι η Γκάλια δεν είχε έρθει σε επαφή με την οικογένειά της επί ολόκληρη επταετία και ότι ο μακαρίτης προσπάθησε μέχρι την τελευταία πνοή του να επανασυνδεθεί μαζί της και να προσπαθήσει να κατανοήσει τις εις βάρος του καταγγελίες της. Τα άλλα δύο παιδιά του Οζ λένε για τον πατέρα τους: «Ο πατέρας δεν ήταν άγγελος, ήταν άνθρωπος, αλλά ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που ξέρουμε».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε μέσα στην προεκλογική περίοδο του Ισραήλ. Με την ευκαιρία της πολιτικής σύμπτωσης, λοιπόν, ας σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, δηλαδή το κορυφαίο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, ο Οζ υπήρξε υποστηρικτής της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...