639
Θερμομέτρηση πριν από την είσοδο σε νοσοκομείο, ένα βασικό μέτρο πρόληψης της Covid-19 (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Δεύτερο κύμα πανδημίας: Επισπεύδονται προσλήψεις γιατρών, νέα κίνητρα για νησιά

Θερμομέτρηση πριν από την είσοδο σε νοσοκομείο, ένα βασικό μέτρο πρόληψης της Covid-19 (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Δεύτερο κύμα πανδημίας: Επισπεύδονται προσλήψεις γιατρών, νέα κίνητρα για νησιά

Μεγάλες αλλαγές δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, ώστε εάν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Οκτώβριο, το σύστημα υγείας να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς μέχρι σήμερα το βάρος έχει δοθεί κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ετσι, το υπουργείο αναμένεται σύντομα να αναγγείλει κίνητρα, ώστε να προσελκύσει γιατρούς στα νησιά και ειδικά τα μικρά. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το Αγαθονήσι, «το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δίνει κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας να υπηρετούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων».

Μάλιστα, ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικευθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην υγεία, ώστε να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα που θα κάνουν τους γιατρούς να βρίσκουν ελκυστικά τα νησιά.

Η επιχορήγηση των 400 ευρώ, που έχει θεσμοθετηθεί και δίνονται σήμερα από τις Περιφέρειες σε γιατρούς των νησιών, φαίνεται ότι δεν επαρκεί, αφού όταν προκηρύσσονται θέσεις γιατρών, οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη λόγω των αυξημένων εξόδων.

Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι σε όλη τη χώρα

Στο ίδιο πλαίσιο και με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης 364 ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σύμβαση διάρκειας δύο μηνών και με δελτίο παροχής υπηρεσιών και στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας.

Οι ιδιώτες γιατροί αναμένεται να καλύψουν βασικές ειδικότητες, καθώς σε αυτούς περιλαμβάνονται γενικοί γιατροί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, εντατικολόγοι και ωτορινολαρυγγολόγοι.

Η κατανομή ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία αφορά δέκα γιατρούς στην 1η ΥΠΕ (Αττικής), 50 γιατρούς στη  2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 35 γιατρούς στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας) 60 γιατρούς στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 24 γιατρούς στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), 133 γιατρούς στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και 53 γιατρούς στην 7η ΥΠΕ (Κρήτης).

Η θωράκιση του ΕΣΥ, όμως, και η στελέχωσή του με προσωπικό δεν αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης μόνο τη θερινή περίοδο και μάλιστα εν μέσω μιας χαμένης τουριστικά περιόδου, η οποία, από την άλλη, ευτυχώς, δεν πίεσε προς το παρόν το σύστημα υγείας.

Ακόμη μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ΕΣΥ το ερχόμενο φθινόπωρο, εν όψει πιθανού δεύτερου κύματος κορονοϊού και στην περίπτωση που αυτό έρθει χωρίς υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

81 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ σε 28 νοσοκομεία

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ενέκρινε την προκήρυξη ακόμη 81 θέσεων μόνιμων γιατρών για 28 νοσοκομεία της χώρας. Οι 16 από αυτές αφορούν διευθυντές και οι 64 επιμελητών Α’ και Β’, ενώ η πλειοψηφία των θέσεων (49 από τις 81) αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα.

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η ανάρτηση των προκηρύξεων από τις ΥΠΕ στη Διαύγεια.

Για τις θέσεις αυτές, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν αποτελεί συγκυριακό μόνο θέμα εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά ότι ήταν ειλημμένη απόφαση, που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, ΠΕΔΥ, Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι ΤΟΜΥ, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν, ενώ θα υπάρξει και επέκταση της συνεργασίας με ιδιώτες, αλλά και του ωραρίου τα απογεύματα.

Επίσης, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, στόχος είναι να υπάρχει διαλειτουργικότητα, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, στόχος είναι να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά. Ενα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες». Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι Covid-19 συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...