Σε ένα δεύτερο κύμα αυξήσεων των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση καθιερώνοντας σε όλο το δημόσιο τομέα ένα μόνιμο σύστημα κινήτρων απόδοσης, ακολουθώντας τα χνάρια του συστήματος αμοιβών των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και της υπουργού Νίκης Κεραμέως για τα κίνητρα απόδοσης -το «μπόνους»- που θα δίνεται στο τέλος κάθε χρόνου στους δημοσίους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι, ανά υπουργείο και υπηρεσία. Για παράδειγμα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καθορίσει τον στόχο πόσες συντάξεις θα πρέπει να εκδοθούν μέσα στο έτος. Το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει στόχο να αξιολογηθούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις των μικρομεσαίων για την ενίσχυση τους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο.
Ηδη, από το 2022, κάθε υπουργείο καταρτίζει ετήσια σχέδια δράσης, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την «πιλοτική» εφαρμογή του νέου συστήματος που μοίρασε μπόνους σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων το 2023.
Στο εξής, κάθε έτος θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτεύχθηκαν. Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου ανάλογα με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Το ανώτατο ύψος του μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου.
«Πιλότος» ο νόμος του 2022
Το σύστημα της απόδοσης χρηματικού μπόνους έχει εφαρμοστεί πιλοτικά από το 2022 (νόμος 4940) για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και συγκεκριμένα:
• Οσους εμπλέκονται με την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων.
• Οσους εργάζονται για την επίτευξη έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή τους υπαλλήλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
• Οσους εργάζονται για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Το πρώτο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα κινήτρων με την οικονομική ανταμοιβή των υπαλλήλων για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων διένειμε στους υπαλλήλους που εργάστηκαν γι΄αυτούς τους σκοπούς συνολικό ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Την υπογραφή για την πληρωμή βάζει ο προϊστάμενος κάθε μονάδας (διεύθυνσης ή τμήματος) ο οποίος καθορίζεται εξαρχής ως υπεύθυνος για την παροχή των ανταμοιβών που έχει άμεση σχέση με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του καθενός από τους υπαλλήλους.
Η απάντηση Μητσοτάκη στον Κασσελάκη
Στο πολιτικό επίπεδο η κίνηση αυτή της καθιέρωσης του μπόνους στο Δημόσιο αποτελεί μια απάντηση της κυβέρνησης στις υποσχέσεις Κασσελάκη και γενικότερα της αντιπολίτευσης για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενα μέτρο το οποίο έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και το οποίο προφανώς αν εφαρμοζόταν θα τίναζε στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση του συστήματος κινήτρων απόδοσης, του «μπόνους», σε όλο το Δημόσιο έδωσε το πολιτικό στίγμα σημειώνοντας:
—«Και στα “λεφτόδεντρα”, τα οποία βλέπω ότι φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά, και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα τα οποία υψώνουμε στις ανατιμήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, κυρίως όμως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στις βασικές αποδοχές και στα επιδόματα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το 2027, στο τέλος της τετραετίας».
Κερδισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι
Σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εφέτος διπλά κερδισμένοι. Κι αυτό γιατί το πρώτο κύμα των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια «παγωμένων» αποδοχών δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Οπως προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2024 το ενιαίο μισθολόγιο αναμορφώθηκε με διπλό στόχο:
♦ Την ενίσχυση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα και τη στήριξη σε μεγαλύτερο βαθμό των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά.
♦ Την αύξηση των αποδοχών όλων όσοι κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 931 εκατ. ευρώ για το 2024), οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα εισηγούνται την καταβολή του μπόνους επί των αποδοχών για όσους υπαλλήλους και τμήματα επιτυγχάνουν τους στόχους τους μέσα στη χρονιά.
Οι βασικές παρεμβάσεις του Ιανουαρίου αφορούσαν στην οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, στην αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, στην αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και στην αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, χρήματα τα οποία εισπράττουν ήδη κάθε μήνα οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Παράλληλα, αυξήθηκε το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού σώματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News