347
Η αστερόεσσα έξω από ένα υποκατάστημα της Silicon Valley Bank στη Μασαχουσέτη. Η πτώχευση της μικρομεσαίας τράπεζας αποδίδεται και στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων | REUTERS/Brian Snyder

Δεύτερες σκέψεις και πιέσεις για «φρένο» στην αύξηση των επιτοκίων λόγω SVB

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 18:46
Η αστερόεσσα έξω από ένα υποκατάστημα της Silicon Valley Bank στη Μασαχουσέτη. Η πτώχευση της μικρομεσαίας τράπεζας αποδίδεται και στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων
| REUTERS/Brian Snyder

Δεύτερες σκέψεις και πιέσεις για «φρένο» στην αύξηση των επιτοκίων λόγω SVB

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 18:46

Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στο χώρο των τραπεζιτών για κατά πόσο είναι ορθή η (τόσο) επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Κι αυτό γιατί οι «παρενέργειες» της πολιτικής αυτής ήδη φάνηκαν στις ΗΠΑ όπου βιώνουν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στην Καλιφόρνια και της Signature στη Νέα Υόρκη.

Οι τριγμοί που έχει προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και στις αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκάλεσαν ήδη την άμεση παρέμβαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος ανακοίνωσε τη διάσωση καταθέσεων συνολικού ύψους 280 δισ. δολαρίων, αλλά όχι και τους επενδυτές-μετόχους της τράπεζας που έχασαν τα λεφτά τους. Αμέσως μετά την παρέμβαση ακούστηκε το επιχείρημα «έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός». Αυτό αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για όσους … «δεν προσέχουν» σε ποιες μετοχές τοποθετούν τα χρήματα τους.

Παρά ταύτα, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, στις αγορές και η στάση του προέδρου Μπάιντεν, λειτουργούν ως σήμα στους «ιέρακες» των κεντρικών τραπεζών. Ολοι οι έγκυροι αναλυτές θεωρούν ότι θα  επηρεάσουν τις αποφάσεις των δύο κεντρικών τραπεζών FED και ΕΚΤ στις επικείμενες συνεδριάσεις τους. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προεξοφλούν πως στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 16ης Μαρτίου θα αντιμετωπίσουν ισχυρές αντιδράσεις όσα από τα στελέχη της ταχθούν υπέρ νέων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων. 

Οσον αφορά τη Federal Reserve, που συνεδριάζει στις 22 Μαρτίου και θεωρείτο πλέον βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε νέα σημαντική αύξηση επιτοκίων, η Goldman Sachs εκτιμά τώρα ότι θα το αποφύγει και θα επικαλεστεί τις «δύσκολες συνθήκες που παρουσιάστηκαν προσφάτως» στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, στη Γουόλ Στριτ τείνει να επικρατήσει η άποψη ότι η στάση της Fed ευθύνεται έως ένα βαθμό για τις πτωχεύσεις των αμερικανικών τραπεζών, καθώς προχώρησε σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των ομολόγων που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκιά τους και να προκαλέσει ύφεση.

Πέραν αυτού του κινδύνου, στο βαθμό που συνεχιστεί η επιθετική αύξηση των επιτοκίων, διαγράφεται κι ο κίνδυνος της δημιουργίας νέου κύματος κόκκινων δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους πρός τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...