Το 2021, το Μουσείο Τέχνης (Kunsten Museum) του Ααλμποργκ, στη Δανία, δέχθηκε μια πρόταση από τον καλλιτέχνη Γενς Χάανινγκ: Εκείνοι θα του έδιναν μισό εκατομμύριο κορόνες (67.000 ευρώ) κι εκείνος θα χρησιμοποιούσε τα χαρτονομίσματα αυτά ως υλικά για να δημιουργήσει δύο πίνακες. Οι πίνακες θα συμβόλιζαν, υποτίθεται, τους μισθούς στη Δανία και την Αυστρία και τα χαρτονομίσματα θα επένδυαν τις κορνίζες τους.
Οταν ο Χάανινγκ πήγε τους πίνακες, τους οποίους ονόμασε «Take the Money and Run» (Πάρε τα χρήματα και φύγε τρέχοντας) στο μουσείο, οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι ήταν εντελώς άδειοι και τα χρήματα δεν υπήρχαν πουθενά. «Φυσικά», απάντησε ο ίδιος. «Εκανα αυτό ακριβώς που λέει το έργο. Πήρα τα χρήματα και έφυγα τρέχοντας. Αυτό είναι το έργο μου, ότι τους πήρα τα χρήματα», είπε σύμφωνα με την Telegraph.
Η κίνηση του Χάανινγκ μπορεί να μας κάνει να γελάμε, έχει πράγματι πολύ χιούμορ, αφού έκανε εκείνη τη στιγμή και τον διευθυντή του Μουσείου, Λάσε Αντερσον, να «γελάσει δυνατά», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. «Μας ξεσήκωσε όλους και γελάσαμε· ήταν πράγματι πολύ χιουμοριστικό», είπε ο Αντερσεν τότε στο BBC, προσθέτοντας όμως: «Δεν είμαστε πλούσιο μουσείο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα σπαταλάμε».
Οπότε, αφού γέλασαν, οι υπεύθυνοι του Μουσείου πήγαν τον Χάανινγκ στα δικαστήρια, απαιτώντας να επιστρέψει τα χρήματα. Εκείνος, αμετακίνητος, επέμενε ότι το πραγματικό καλλιτεχνικό έργο του ήταν η κίνησή του να τσεπώσει το μισό εκατομμύριο.
Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο της Κοπεγχάγης αποφάσισε ότι το Μουσείο έχει δίκιο και διέταξε τον Χάανινγκ να επιστρέψει τα χρήματα. Οι δικαστές, όμως, είπαν ότι μπορεί να κρατήσει 5.000 ευρώ για αμοιβή. Οι άδειοι καμβάδες, στο μεταξύ, εκτίθενται ακόμη.
Ο Χάανινγκ δεν φαίνεται να στενοχωριέται και πολύ και δεν σκοπεύει να προσβάλει νομικά την απόφαση. «Ολο αυτό κάνει πολύ καλό στη δουλειά μου», είπε, «αν και δεν έχω ιδέα πού θα βρω τα χρήματα». Πρόσθεσε ότι το μουσείο έβγαλε τα χρήματα και με το παραπάνω, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα.
«Δεν έκλεψα χρήματα», επιμένει ο ίδιος. «Το έργο μου ήταν ένα σχόλιο πάνω στην εργασία. Αυτό που έκανα ήταν παραβίαση συμβολαίου και η παραβίαση συμβολαίου είναι μέρος της εργασίας. Και προτρέπω και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε κακές συνθήκες να κάνουν το ίδιο. Αν κάνουν κάποια σκατοδουλειά και δεν πληρώνονται αρκετά, να πάρουν όσα λεφτά μπορούν και να την κοπανήσουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News