535
Ο πρίγκιπας διάδοχος Φρειδερίκος με την αδελφή του Μαίρη, την περασμένη εβδομάδα | EPA/Mikkel Berg Pedersen

Δανία: Ποιος είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Φρειδερίκος, που θα γίνει ο νέος βασιλιάς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2024, 18:00
Ο πρίγκιπας διάδοχος Φρειδερίκος με την αδελφή του Μαίρη, την περασμένη εβδομάδα
|EPA/Mikkel Berg Pedersen

Δανία: Ποιος είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Φρειδερίκος, που θα γίνει ο νέος βασιλιάς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2024, 18:00

Αλλοτε «επαναστάτης» έφηβος, ο Φρειδερίκος, ο πρίγκιπας διάδοχος της Δανίας, έγινε οικογενειάρχης-πρότυπο, που εργάζεται εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Ο μελλοντικός βασιλιάς της Δανίας είναι η ενσάρκωση της χαλαρής, φιλελεύθερης μοναρχίας της χώρας, σημειώνει ο Guardian.

Παθιασμένος με το περιβάλλον, ο διάδοχος του θρόνου αγωνίστηκε για το περιβάλλον στη σκιά της εξαιρετικά δημοφιλούς μητέρας του, της βασίλισσας Μαργκρέτε Β’, η οποία την Κυριακή ανακοίνωσε ότι μετά από 52 χρόνια, αφήνει τον θρόνο για να κάτσει στη θέση της ο γιος της.

Ο Φρειδερίκος (Φρέντερικ) εργάστηκε για τη Δανία με στόχο να βρεθούν λύσεις για την κλιματική κρίση.

«Οταν έρθει η ώρα, θα οδηγήσω το πλοίο», είπε σε μια ομιλία που γιόρταζε τον μισό αιώνα της μητέρας του στον θρόνο, το 2022.

«Θα σε ακολουθήσω, όπως ακολούθησες τον πατέρα σου», στο «τιμόνι» της βασιλείας, που συμπλήρωσε 1.000 χρόνια, είχε πει τότε ο πρίγκιπας.

Οταν ήταν νέος, ο Φρειδερίκος, «δεν μιλούσε αυστηρά ως επαναστάτης, αλλά ως παιδί και νέος, ένιωθε πολύ άβολα με την προσοχή των ΜΜΕ και τη γνώση ότι θα γινόταν βασιλιάς», είπε η Γκίτε Ρέντερ, ειδική στη βασιλική οικογένεια της Δανίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οταν είχε περάσει τα 20 του χρόνια, ο πρίγκιπας απέκτησε  αυτοπεποίθηση, είπε η Ρέντερ.

Ο Φρειδερίκος, θυμωμένος με τους γονείς του που τον «παραμέλησαν», καθώς εκπλήρωναν τις βασιλικές τους υποχρεώσεις, αναζήτησε παρηγοριά στα γρήγορα αυτοκίνητα και την καλοπέραση και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θεωρούνταν ένας κακομαθημένος πρίγκιπας,

Αλλά αυτή η άποψη άρχισε να αλλάζει αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ααρχους το 1995, το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας που ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση.

Ο χρόνος του στο πανεπιστήμιο περιελάμβανε ένα πέρασμα από το διάσημο Χάρβαρντ, όπου γράφτηκε με το ψευδώνυμο Φρέντερικ Χένρικσεν.

Το ψεύτικο επώνυμο ήταν ένα νεύμα προς τον πατέρα του, τον γάλλο διπλωμάτη Ανρί ντε Μονπεζά, που έγινε πρίγκιπας Χένρικ, όταν παντρεύτηκε τη Μαργκρέτε.

Αλλά ο Φρέντερικ –ο οποίος μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά– άρχισε πραγματικά να ωριμάζει στον ρόλο του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στους τρεις κλάδους του στρατού της Δανίας.

Ο πρίγκιπας υπηρέτησε στο Σώμα Frogman του πολεμικού ναυτικού -όπου τον αποκαλούσαν «Πίνγκο» (πιγκουίνος)- ένας από τους μόλις τέσσερις από τους 300 νεοσύλλεκτους, που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες το 1995.

Το 2000, συμμετείχε σε ένα τετράμηνο, 3.500 χλμ. ταξίδι σε όλη τη Γροιλανδία, την οποία διέσχισε με παγοπέδιλα.

Ο πρίγκιπας είχε και δύο ατυχήματα με έλκηθρο και με μηχανή, και έμεινε λίγο καιρό στο νοσοκομείο.

Οσο όμως περνούσαν τα χρόνια, έγινε πολύ δημοφιλής στη Δανία.

«Είναι αθλητής, παρακολουθεί συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο προσιτό από τη μητέρα του», είπε η Ρέντερ.

«Δεν θέλω να κλειστώ σε ένα φρούριο. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, ένας άνθρωπος», είπε κάποτε, λέγοντας ότι θα επιμείνει σε αυτό ακόμη και μετά την ανάληψη του θρόνου.

Γνώρισε τη σύζυγό του, Μαίρη Ντόναλντσον, μια αυστραλή δικηγόρο, σε ένα μπαρ του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

Προσπάθησαν να δώσουν στα τέσσερα παιδιά τους μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ανατροφή, στέλνοντάς τα κυρίως σε κρατικά σχολεία.

Το ζευγάρι, είπε ο ιστορικός Σεμπάστιαν Ολντεν-Γιόργκενσεν, είναι «μοντέρνο, έξυπνο, λάτρεις και οι δύο της ποπ μουσικής, της σύγχρονης τέχνης και του αθλητισμού. Δεν θα φέρει την επανάσταση σε σύγκριση με τη βασίλισσα, αλλά θα επιχειρήσει μία προσεκτική μετάβαση στη σύγχρονη εποχή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...