271
Η βασίλισσα της ΔανίαςΜΑργκρέτε αναχωρεί από τον καθεδρικό ναό στο Ααρχους της Δανίας, μετά τη λειτουργία της παραμονής των φετινών Χριστουγέννων. | EPA/Johnny Pedersen DENMARK OUT

Δανία: Αφήνει τον θρόνο η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2023, 20:08
Η βασίλισσα της ΔανίαςΜΑργκρέτε αναχωρεί από τον καθεδρικό ναό στο Ααρχους της Δανίας, μετά τη λειτουργία της παραμονής των φετινών Χριστουγέννων.
|EPA/Johnny Pedersen DENMARK OUT

Δανία: Αφήνει τον θρόνο η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2023, 20:08

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια, στην καθιερωμένη ομιλία της στην τηλεόραση για την Πρωτοχρονιά.

Μετά την αποχώρηση της Μαργκρέτε θα αναλάβει βασιλιάς ο μεγαλύτερος γιος της, πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ, όπως αναφέρει το BBC.

«Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσας της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε.

Η 83χρονη είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην Ιστορία της Δανίας, αναλαμβάνοντας το θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ το 1952.

Σε αντίθεση με τη βρετανική βασιλική παράδοση, δεν θα υπάρξει επίσημη τελετή στέψης για τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ, ο οποίος είναι 55 ετών. Αντ ‘αυτού, το παλάτι θα ανακοινώσει την ανάληψή του τη συγκεκριμένη ημέρα.

Η βασίλισσα Μαργκρέτε είναι δημοφιλής στη Δανία και πολλοί Δανοί περίμεναν να παραμείνει στον θρόνο μέχρι τον θάνατό της.

Κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίνει μια ομιλία που μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση.

Φέτος, εκτός από την ανακοίνωση, μίλησε επίσης για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και για τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ευχαριστίες από την πρωθυπουργό

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν ευχαρίστησε τη βασίλισσα για τις υπηρεσίες της.

«Εκ μέρους ολόκληρου του πληθυσμού, θα ήθελα να απευθύνω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στην Αυτή Μεγαλειότητα τη βασίλισσα για τη δια βίου αφοσίωσή της και τις άοκνες προσπάθειές της για το βασίλειο», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Η βασίλισσα Μαργκρέτε είναι η επιτομή της Δανίας και όλα αυτά τα χρόνια έχει θεμελιώσει με λόγια και συναισθήματα αυτό που είμαστε ως λαός και ως έθνος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...