277
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κατοικίδια είναι εξαιρετικά σπάνιο να μεταδώσουν σε ανθρώπους τον κορονοϊό | Shuttestock

Covid: Γάτα φταρνίστηκε και… μόλυνε τον κτηνίατρο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 22:20
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κατοικίδια είναι εξαιρετικά σπάνιο να μεταδώσουν σε ανθρώπους τον κορονοϊό
|Shuttestock

Covid: Γάτα φταρνίστηκε και… μόλυνε τον κτηνίατρο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 22:20

Το πρώτο στον κόσμο περιστατικό ανθρώπου, και συγκεκριμένα μιας κτηνίατρου, η οποία μολύνθηκε με κορονοϊό από μια γάτα, κατέγραψαν επιστήμονες στην Ταϊλάνδη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γάτες μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, ίσως και άνθρωπο, όμως τώρα αυτή η υποψία επιβεβαιώθηκε και επίσημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πρίγκιπας της Σόνγκλα» ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας πατέρας και ο γιος του, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε πτέρυγα απομόνωσης ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ταϊλάνδη, παίρνοντας μαζί τους και τη δεκάχρονη γάτα τους, η οποία εστάλη σε κτηνιατρική κλινική για εξέταση.

Εκεί, φταρνίστηκε στο πρόσωπο μιας κτηνιάτρου, η οποία, αν και φορούσε μάσκα και γάντια, ύστερα από μερικές μέρες εμφάνισε συμπτώματα Covid-19 (πυρετό, βήχα κ.ά.), δίχως καμία γνωστή στενή επαφή της να έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε έδειξε ότι τόσο η γάτα όσο και οι τρεις άνθρωποι (πατέρας, γιος και κτηνίατρος) είχαν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή του ιού, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή δεν ήταν εξαπλωμένη στον τοπικό πληθυσμό.

Βρήκαμε δεδομένα που συνηγορούν ότι οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, ανέφεραν οι ειδικοί. Ομως η πιθανότητα μιας τέτοιας μετάδοσης είναι πολύ σπάνια, συμπλήρωσαν. Οπως είπαν, είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός εν μέσω πανδημίας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι δυνατό μια γάτα να μολύνει έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί διεθνώς μερικές δεκάδες περιπτώσεις γατιών μολυσμένων με Covid-19, αλλά η μετάδοση σε άνθρωπο θεωρείτο απλώς πιθανή και δεν υπήρξε επίσημη καταγραφή.

Οι γάτες, πάντως, δεν έχουν υψηλό ιικό φορτίο του ιού και είναι μεταδοτικές για πολύ λίγες μέρες.

Τα αποτελέσματα για την πρώτη λοίμωξη ανθρώπου από γάτα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...