490
O Γουίλιαμ Μπερνς της CIA και ο Σερ Ρίτσαρντ Μουρ της MI6 | Chip Somodevilla/Getty Images - Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

CIA – MI6: Η παγκόσμια τάξη υπό απειλή ψυχροπολεμικών εντάσεων

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 18:36
O Γουίλιαμ Μπερνς της CIA και ο Σερ Ρίτσαρντ Μουρ της MI6
|Chip Somodevilla/Getty Images - Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

CIA – MI6: Η παγκόσμια τάξη υπό απειλή ψυχροπολεμικών εντάσεων

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 18:36

Η διεθνής παγκόσμια τάξη βρίσκεται «υπό απειλή με τρόπο που δεν έχουμε δει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποιούν από κοινού οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αρχηγοί της CIA και της MI6 δήλωσαν επίσης ότι και οι δύο χώρες στέκονται μαζί στον αγώνα αντίστασης «απέναντι σε μια διεκδικητική Ρωσία και τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία», όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC.

Στο πρώτο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, οι Γουίλιαμ Μπερνς και Σερ Ρίτσαρντ Μουρ γράφουν ότι προέβλεψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και μπόρεσαν να προειδοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, εν μέρει αποχαρακτηρίζοντας μυστικές πληροφορίες ώστε να βοηθήσουν το Κίεβο.

Προσθέτουν ότι εργάζονται από κοινού για να «διαταραχθεί η απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς» σε όλη την Ευρώπη από τη Ρωσία, να πιέσουν για αποκλιμάκωση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και στην τρομοκρατία, ώστε να αποτρέψουν το Ισλαμικό Κράτος, η απειλή του οποίου γνωρίζει αναζωπύρωση. Οι δυο τους έκαναν και την πρώτη τους κοινή δημόσια ομιλία στη διάρκεια μιας συνόδου ασφαλείας που οργανώθηκε στο Λονδίνο το Σάββατο.

Στο άρθρο τους στους FT, γράφουν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη πραγμάτων –το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και παρείχε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, των ευκαιριών και της ευημερίας– απειλείται σήμερα με τρόπο που έχουμε να δούμε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Προσθέτουν ότι «η επιτυχής καταπολέμηση αυτού του κινδύνου» είναι το θεμέλιο της ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.

Μία από «άνευ προηγουμένου σειρά απειλών» που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Μουρ και ο Μπερνς επισημαίνουν ότι «η διατήρηση της πορείας αυτής είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ» όσον αφορά στην υποστήριξη της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα επιτύχουν».

Στη συνέχεια αναφέρουν: «Πέρα από την Ουκρανία, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διαταράξουμε την απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη που διεξάγεται από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, και την κυνική χρήση της τεχνολογίας για τη διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρησης, που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ρωγμές στη συμμαχία μας».

Και οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν την άνοδο της Κίνας ως την κύρια πρόκληση στους τομείς της γεωπολιτικής και των πληροφοριών του τρέχοντος αιώνα. Οι δυο τους έχουν αναδιοργανώσει τις εκατέρωθεν υπηρεσίες τους «ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα», όπως αναφέρουν στο άρθρο τους.

Αναφέρουν επίσης ότι πιέζουν «σκληρά» για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, και εργάζονται «ασταμάτητα» για να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια συμφωνία για την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων.

Το BBC σημειώνει ότι έχουν περάσει 11 μήνες από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας άλλους 251 ομήρους. Περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, στη διάρκεια της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...