1719
Η καρμπονάρα και η άλλη... | Protagon Creative

Che idiozia! Καρμπονάρα σε κονσέρβα και οργή στην Ιταλία

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 1 Σεπτεμβρίου 2024, 13:04
Η καρμπονάρα και η άλλη...
|Protagon Creative

Che idiozia! Καρμπονάρα σε κονσέρβα και οργή στην Ιταλία

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 1 Σεπτεμβρίου 2024, 13:04

Η Heinz, για την ακρίβεια η Kraft Heinz, η πολυεθνική-κολοσσός που προέκυψε μετά την συγχώνευση των δύο αμερικανικών εταιρειών, είναι γνωστή για την τάση της να συνδυάζει νόστιμες γεύσεις με την ευκολία (και τα συντηρητικά), όμως αυτή τη φορά το παράκανε.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει πελάτες της γενιάς Ζ, που σύμφωνα με μια έρευνα θέλουν να προετοιμάζουν το φαγητό τους γρήγορα και εύκολα, η αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων έβαλε στόχο τις γευστικές προτιμήσεις τους λανσάροντας μια καρμπονάρα σε κονσέρβα, που και μόνο σαν ιδέα προκάλεσε οργή και τρόμο στους Ιταλούς.

Η συνταγή της καρμπονάρας είναι απλή

Τα υλικά της είναι σπαγγέτι (και ναι, όσο πιο φρέσκα τόσο το καλύτερο), τριμμένο πεκορίνο ρομάνο, κρόκοι αβγών, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και απαραιτήτως γκουαντσιάλε, ένα μπέικον από χοιρινά μάγουλα. Βράζουμε τα ζυμαρικά (πρέπει να είναι πολύ αλ ντέντε) και παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κομματάκια του γκουαντσιάλε μέχρι να γίνουν τραγανά και διάφανα. Σβήνουμε τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι 2-3 κρόκους με 2 κ.τ.σ. πεκορίνο, αλατοπιπερώνουμε (προσεκτικά γιατί το τυρί μπορεί να είναι πολύ αλμυρό).

Η καρμπονάρα του Γιάννη Λιόκα που είχαμε δοκιμάσει κάποτε στο «Nolita», στο Κεφαλάρι, ήταν ένα πιάτο θεσπέσιο

Ρίχνουμε τα μακαρόνια  στο τηγάνι, προσθέτουμε το μείγμα αυγών – τυριού και 1-2 κ.τ.σ. νερό στο οποίο έχουν βράζει τα σπαγγέτι, και ανακατεύουμε καλά. (Προσοχή: σβήστε το μάτι, γιατί με τη δυνατή φωτιά θα γίνει κάτι σαν μακαρόνια ανακατεμένα με αυγά σκραμπλ…) . Τα αυγά ψήνονται με τη θερμότητα του ζυμαρικού, οπότε δημιουργείται μια απαλή κρεμώδης σάλτσα. Αυτό ήταν όλο. Και κακά τα ψέματα. Επειδή δεν είναι εύκολο να βρεθεί  το αυθεντικό ιταλικό γκουαντσιάλε βάζεις παντσέτα (ότι πιο κοντινό σε γεύση).

Παντσέτα, λοιπόν, χρησιμοποίησε και η Heinz, για την κονσέρβα της καρμπονάρας της που θα είναι διαθέσιμη στα βρετανικά σούπερ μάρκετ από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στη δική της εκδοχή, ωστόσο πρόσθεσε και έναν σωρό άλλα συστατικά,  μεταξύ των οποίων συντηρητικά και διορθωτικά της γεύσης, αλλά όχι τεχνητά χρώματα όπως τονίζει φαρδιά πλατιά η συσκευασία, λες και η απουσία τους αντισταθμίζει όλα την υπόλοιπη χημεία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία έχει εξοργίσει τους ιταλούς σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό το πράγμα δεν έχει σχέση με την «αυθεντική καρμπονάρα». «Εννοείς σε κονσέρβα, σαν γατοτροφή;» είπε στου Times του Λονδίνου ο Αλεσάντρο Πίπερο, σεφ και ιδιοκτήτης του βραβευμένου με Michelin εστιατορίου «Pipero» στη Ρώμη όταν άκουσε ότι η Heinz είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει μια κονσερβαρισμένη εκδοχή του κλασικού ιταλικού πιάτου.

Η Κριστίνα Μπάουερμαν, σεφ  και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Glass» στη Ρώμη, με αστέρι Michelin επίσης, δήλωσε στην Telegraph ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καρμπονάρα σε κονσέρβα» και το χαρακτήρισε «κακομεταχείριση» ενός από τα πιο αγαπημένα πιάτα της χώρας της: «Είμαι εντελώς αντίθετη σε αυτό. Πρόκειται για κακοποίηση», είπε.

Η κυρία Μπάουερμαν τόνισε ότι η πλειονότητα των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένων των σπαγγέτι, δεν μπορούν να προετοιμαστούν εκ των προτέρων και ο χρόνος που απαιτείται για να παραχθεί μια νόστιμη καρμπονάρα είναι ιδιαίτερος. «Αν φάτε την αληθινή καρμπονάρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθείτε με μία από κονσέρβα», πρόσθεσε.

Η περίφημη «καρμπονάρα του Πίπερο» με ριγκατόνι αντί για σπαγγέτι (Ristorante Pipero Roma/Facebook)

Ο Μορένο Τσεντρόνι, σεφ με αστέρι Michelin που έχει τρία εστιατόρια στην Αδριατική Ακτή, κοντά στην Ανκόνα, διερωτήθηκε επίσης πώς είναι δυνατόν να σερβίρεται καρμπονάρα από κονσέρβα, παρατηρώντας, επίσης, ότι η Heinz είναι η ίδια εταιρεία που εμφιαλώνει μαγιονέζα και κέτσαπ. «Είμαστε μια χώρα που συνηθίζει να παρασκευάζει τα πιάτα της σύμφωνα με την παράδοση και είμαστε πάντα ανάμεσα στους καλύτερους», είπε στην Telegraph. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι επιτυχημένο, σίγουρα δεν θα το αγόραζα. Αλλά η αγορά θα αποφασίσει».

Στους Ρωμαίους αρέσει να ισχυρίζονται ότι η καρμπονάρα είναι δική τους, ωστόσο  η προέλευσή της αμφισβητείται έντονα. Το πιάτο τρώγεται σε όλη την κεντρική Ιταλία, αλλά σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο απέκτησε ρωμαϊκή ταυτότητα αφού έγινε δημοφιλές από τους αμερικανούς στρατιώτες που το ζητούσαν, όταν απελευθέρωσαν την ιταλική πρωτεύουσα το 1944. Σε κάθε περίπτωση ανήκει στην οικογένεια πιάτων με ζυμαρικά, μπέικον, τυρί και πιπέρι, μεταξύ των οποίων και η pasta cacio e uova (ζυμαρικά με τυρί και αυγά), ένα πολύ παλιό πιάτο της αγροτικής ιταλικής κουζίνας με λιωμένο λαρδί, τεκμηριωμένο από το 1839.

Ο Αλντο Τζίλι, ένας από τους πιο αγαπητούς ιταλούς σεφ της Βρετανίας, που μετακόμισε στο Λονδίνο το 1976 σε ηλικία 20 ετών, δήλωσε στην Telegraph ότι «τρόμαξε» με την ιδέα της σπαγγέτι καρμπονάρας σε κονσέρβα. «Τι συμβαίνει με τον κόσμο; Πρέπει να είναι τρελοί για να βάλουν την ομορφιά και την απλότητα ενός πιάτου όπως η καρμπονάρα σε κονσέρβα», είπε. «Τα Heinz pasta hoops ήταν, τουλάχιστον, διασκεδαστικά. Αυτό ακούγεται αηδιαστικό». (Να σημειωθεί ότι η καρμπονάρα δεν είναι το πρώτο πιάτο ζυμαρικών που κλείνει η εταιρεία τροφίμων σε κονσέρβα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προηγηθεί τα εύκολα «σχολικά» γεύματα Heinz, τα  Hoops (κρίκοι ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτα), Beanz (τα κλασικά φασόλια), Bologneze (ζυμαρικά με κιμά) και Beef Ravioli (ραβιόλια με βοδινό κρέας).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Heinz UK (@heinz_uk)

Η καρμπονάρα της Heinz  θα εμφανιστεί στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ στα μέσα Σεπτεμβρίου

Ο κ. Τζίλι ο οποίος έχει ανοίξει πολλά εστιατόρια και έχει γράψει 10 βιβλία για την ιταλική κουζίνα, δήλωσε: «Κατάγομαι από το Αμπρούτσο, που δεν απέχει πολύ από τη Ρώμη, απ’ όπου προέρχεται η καρμπονάρα, και η μητέρα μου με έμαθε πώς να φτιάχνω αυτό το πιάτο χρησιμοποιώντας το γκουαντσιάλε από τα γουρούνια που εκτρέφαμε. Η μητέρα μου μάλλον θα στριφογυρίζει στον τάφο της, με τη σκέψη ότι τώρα είναι σε κονσέρβα».

Ο 68χρονος σεφ πρόσθεσε ακόμη: «Για μένα ήταν μια συνταγή με την οποία μεγάλωσα. Την έφτιαχνε για μένα και τα οκτώ αδέλφια μου όταν δεν είχε χρόνο να φτιάξει ένα αργομαγειρεμένο ραγού, επειδή είναι ένα γρήγορο πιάτο. Η γεύση και το άρωμα της καρμπονάρας της δεν με άφησε ποτέ». Και τόνισε: «Το φαγητό είναι θεμελιώδες και η Heinz δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει στους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με αυτό. Αυτά τα πιάτα δεν πρέπει να τα πειράζουν».

Ο Αλμπέρτο Μαρτέλι είναι ιδιοκτήτης του ρωμαϊκού εστιατορίου «La Carbonara», που διευθύνεται από την οικογένειά του εδώ και τέσσερις γενιές, και το πιάτο είναι μία από τις σπεσιαλιτέ του: «Τα ζυμαρικά σε κονσέρβα δεν είναι σωστό, είναι πολύ παράξενο», δήλωσε ο κ. Μαρτέλι. «Πολλοί Ιταλοί, και μάλιστα πολλοί Ρωμαίοι, έρχονται να φάνε την καρμπονάρα μας. Ξέρουν τη διαφορά».

Και ο Πάολο Καταρινότσι, ιδιοκτήτης της οστερίας «Zi’ Umberto Osteria», στη συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης, δήλωσε ότι η ιδέα είναι «αηδιαστική». «Εμεινα άφωνος», είπε. «Πρόκειται για μια πραγματικά κακή ιδέα. Είτε μιλάμε για μικρά είτε για μεγάλα ζυμαρικά, δεν τα βάζεις σε κονσέρβα. Ως Ρωμαίοι έχουμε πραγματικά τσαντιστεί με αυτό».

Από την άλλη πλευρά η Αλεσάντρα ντε Ντρέιγ, διευθύντρια έτοιμων γευμάτων της Kraft Heinz, δήλωσε: «Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι αναζητούν βολικά γεύματα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν και η νέα μας καρμπονάρα προσφέρει ακριβώς αυτό. Είναι η τέλεια λύση για ένα γρήγορο και ικανοποιητικό γεύμα στο σπίτι».

Γευστική δοκιμή, από ειδήμονα

Η δημοσιογράφος γεύσης Αμπερ Ντάλτον γράφει στην Telegraph για την οργή που προκάλεσε ένα tweet των New York Times για μια συνταγή «καρμπονάρας με καπνιστή ντομάτα» πέρσι τον Ιανουάριο. «Αυτό θα έπρεπε να είναι παράνομο», ούρλιαζαν οι αναγνώστες.

Καρμπονάρα με ντομάτα; Omg…

Η Ντάλτον δοκιμάζει την κονσέρβα της Heinz σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Δυόμισι λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμη. Το πρώτο πράγμα που αισθάνεται, λέει, είναι μια ελαφριά καπνιστή μυρωδιά, προφανώς χάρη στο καπνιστό ηλιέλαιο. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται να στριφογυρίσει το πιρούνι της. Τα ζυμαρικά είναι κοντόχοντρα. Μερικά έχουν μήκος μόλις μια ίντσα (2,54 εκατοστά).

Οσο για τη γεύση της, η μακαρονάδα είναι παράξενα γαλακτώδης και «μπεζ», που σημαίνει άχαρη, βαρετή, ουδέτερη και ανέμπνευστη. Δεν περιέχει πεκορίνο για να ενισχύσει το umami της, και τα ψήγματα πανσέτας δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την περίεργα επίπεδη γεύση. Κατά τη γνώμη της  Ντάλντον δεν θα μπορούσε να σωθεί ούτε αν την πασπαλίσεις με μπόλικη δόση τριμμένου πεκορίνο ή παρμεζάνας.  Αναρωτιέται, εξάλλου,  γιατί μπήκαν στον κόπο να προσθέσουν 1% «μείγμα τυριού σε σκόνη»;

Η κονσέρβα περιέχει 400 γρ και κοστίζει δύο λίρες  (2,37 ευρώ). Η Heinz ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενό της αντιστοιχεί σε δύο μερίδες. Αλλά η αγγλίδα δημοσιογράφος γεύσης προκαλεί οποιονδήποτε να προσπαθήσει να φάει περισσότερο από μια πιρουνιά. Και δεν θα ήθελε, λέει, να βρεθεί σε ένα πάρτι με τους ανθρώπους που ανέπτυξαν αυτή τη συνταγή… (Σιγά μην την καλέσουν μετά από την κριτική της, θα προσθέσουμε).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...