852
| CreativeProtagon

Business stories: Ενα πρωτοποριακό διαγνωστικό τεστ

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 7 Απριλίου 2020, 17:55
|CreativeProtagon

Business stories: Ενα πρωτοποριακό διαγνωστικό τεστ

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 7 Απριλίου 2020, 17:55

Τον Δημήτρη Τσιώκο -Principal Researcher στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)- τον γνώρισα μέσω ενός καλού φίλου, του Νίκου Πλέρου, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Οι δύο τους είναι από χρόνια συνεργάτες. Μάλιστα, συμμετέχουν σε ερευνητική ομάδα που φιλοξενείται στο ΚΕΔΕΚ και φέρει την επωνυμία Ερευνητική Ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων (ΕΡΑΦΩΣ), με συντονιστή τον Νίκο Πλέρο.

Με τον Δημήτρη τον περασμένο Σεπτέμβριο βρεθήκαμε στο ίδιο πάνελ στο πλαίσιο του Digital Greece στο περίπτερο 12 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μιλώντας -γιατί άλλο;- για την καινοτομία και το εγχώριο οικοσύστημα της.

Ο Δημήτρης συμμετέχει σε αυτό το οικοσύστημα με δύο καπέλα- το ένα εξ αυτών αφορά την συμμετοχή του στην ερευνητική ομάδα του ΚΕΔΕΚ, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την startup δραστηριότητα του. Ο ίδιος είναι ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας bialoom που αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός του ΑΠΘ και θα μπορούσε να σταθεί άριστα ως μια spin off του.

Από τις συζητήσεις μας είχα συγκρατήσει ότι το διαγνωστικό τεστ πάνω στο οποίο δούλευε με τα μέλη της startup – και βασίζεται στην τεχνολογία των πλασμο-φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων τα οποία αναπτύχθηκαν μέσα από πολύχρονη έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- θα μπορούσε να κάνει παιχνιδάκι ως προς το χρόνο αναμονής μια εξέταση αίματος. Τον Δημήτρη τον θυμήθηκα μετά την εισβολή του αόρατου εχθρού covid-19.

Εγώ ειδικός δεν είμαι και δεν πρόκειται να εκφέρω άποψη για τα πράγματα που δεν γνωρίζω. Παραχωρώ τη θέση μου στους επιστήμονες. Ο λόγος στον Δημήτρη: «O Covid-19 είναι η κορυφή στο παγόβουνο των πανδημιών που απειλεί περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια την δημόσια υγεία, ενώ ανέδειξε την ανάγκη για ταχεία διαγνωστικά τεστ χαμηλού κόστους. Μία άλλη αυξανόμενη απειλή είναι η γενικευμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών η οποία αναμένεται να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην επόμενη μεγάλη πανδημία των ανθεκτικών παθογόνων (βακτηρίων αυτή τη φορά). Για να μην γίνει και αυτός ο εφιάλτης πραγματικότητα απαιτούνται διαγνωστικά εργαλεία τα οποία θα υποστηρίζουν τους κλινικούς στην άμεση και στοχευμένη αντιβιοτική θεραπεία, ώστε να αντιμετωπίζονται τα βακτήρια πριν αυτά αναπτύξουν ανθεκτικότητα.

Ο Δημήτρης Τσιώκος είναι Principal Researcher στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Παράλληλα, ενώ η σήψη κατά 85% των περιπτώσεων προέρχεται από βακτηριακές λοιμώξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προέλθει από μία οξεία ιογενής λοίμωξη. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι ανθρώπινες απώλειες της πανδημίας Covid-19 οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι αποτέλεσμα σηψαιμίας στην οποία οδηγείται ο ανοσοκατασταλμένος ή αδύναμος οργανισμός του ασθενούς.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία της bialoom μπορεί να αποτελέσει το διαγνωστικό εργαλείο που θα επιτρέψει την ταχεία διάγνωση και την άμεση θεραπεία (όταν αυτή είναι διαθέσιμη) σε ένα μεγάλο φάσμα βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων αλλά και των πιθανών ανεπιθύμητων επιπλοκών. Η τεχνολογία πίσω από το τεστ της bialoom στοχεύει στην ταχεία ανίχνευση πολλαπλών δεικτών/μικροοργανισμών με υψηλή ευαισθησία σε χαμηλό κόστος και δίπλα στον ασθενή. Οραματιζόμαστε την εφαρμογή της τεχνολογίας μας οπουδήποτε απαιτείται γρήγορη διάγνωση (εντός 15 λεπτών) και άμεση αντιμετώπιση της νόσου στο σημείο φροντίδας, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητας μίας ακόμα μελλοντικής πανδημίας».
Ας ξαναγυρίσουμε για λίγο στην αρχή και να γνωρίσουμε την ίδια την εταιρεία. Η bialoom ιδρύθηκε το 2018 στην Κύπρο με σκοπό την κατασκευή ενός επαναστατικού διαγνωστικού τεστ, το οποίο θα υποστηρίζει το κλινικό προσωπικό στη διάγνωση οξειών λοιμώξεων αλλά και στην αξιολόγηση της θεραπείας άμεσα και δίπλα στον ασθενή.

Όπως εξηγεί ο ιδρυτής της: «Η εταιρία επικεντρώνεται στην διάγνωση της σηψαιμίας, ίσως την πιο θανατηφόρα επιπλοκή βακτηριακών (βακτηριαιμία) ή ιικών (ιαιμία) λοιμώξεων η οποία απαιτεί ταχεία διάγνωση και θεραπεία. Κάθε χρόνο η σήψη επηρεάζει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ασθενής παγκοσμίως ενώ προκαλεί το θάνατο σε 8 εκατομμύρια ενήλικες και 3 εκατομμύρια παιδιά. Μόνο στις ΗΠΑ, αυτό ισοδυναμεί με ένα ετήσιο υγειονομικό κόστος κοντά στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το προϊόν της bialoom βασίζεται στην τεχνολογία των πλασμο-φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων τα οποία αναπτύχθηκαν μέσα από πολύχρονη έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. To υπο ανάπτυξη τεστ αξιοποιεί πολλαπλούς φωτονικούς αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας σε ένα προσιτό αναλώσιμο βιοτσίπ το οποίο με την κατάλληλη διαμόρφωση δύναται να ανιχνεύσει και να ποσοτικοποιήσει σε λίγα μόλις λεπτά μία ομάδα βιοδεικτών σχετικών με την νόσο της σήψης από μία μικρή ποσότητα αίματος του ασθενούς».
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας της υγείας και της διάγνωσης, «κάνοντας το ταξίδι μας αυτό μακρύ και δύσκολο», όπως λέει και ο Δημήτρης Τσιώκος. Συνεχίζει «βρισκόμαστε στην αρχή της ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε προσεκτικά τα επόμενα μας βήματα.
Συγκεκριμένα, αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση της ανάπτυξης ενός βασικού αλλά πλήρως λειτουργικού προϊόντος (MVP) χρησιμοποιώντας το βασικό τεχνολογικό πρωτότυπο (τσιπ) και αναμένουμε να το ολοκληρώσουμε στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, δημιουργούμε ένα ισχυρό δίκτυο συμβούλων από το χώρο της αγοράς και της υγείας με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό ενός καινοτόμου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού προϊόντος».
Η εταιρεία υποστηρίζεται από angel investor στην Κύπρο, ενώ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Gravity Ventures Incubator στο νησί. Έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση (non-dilutive) 600.000 ευρώ από ευρωπαϊκά (SME Instrument, PIXAPP) και κυπριακά (Cyprus Research and Innovation Foundation) προγράμματα καινοτομίας, ενώ έχει καταθέσει αιτήσεις πατεντών μέσω του ΑΠΘ σε όλες τις μεγάλες αγορές διαγνωστικών παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...