Η κρίση των υποβρυχίων δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει την προστασία της. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, σε μία ακόμη αντίδραση από το Παρίσι μετά τη ρήξη των διατλαντικών σχέσεων που προκάλεσε το σύμφωνo AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ).
Μάλιστα ο Λε Μερ κάλεσε τους Ευρωπαίους «να ανοίξουν τα μάτια», σχολιάζοντας κυρίως τη θέση που εξέφρασε η πρωθυπουργός Δανίας υπέρ των αμερικανικών πρακτικών και κατά της Γαλλίας.
«Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το επεισόδιο αυτό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να οικοδομήσει την στρατηγική της ανεξαρτησία. Το αφγανικό επεισόδιο και το επεισόδιο των υποβρυχίων δείχνουν ότι δεν μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εγγύηση της στρατηγικής προστασίας μας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο δίκτυο Franceinfo.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον παρά ένα και μοναδικό στρατηγικό μέλημα, την Κίνα, και την ανάσχεση της αύξησης της ισχύος της Κίνας». Τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο σημερινός Τζο Μπάιντεν «θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους (…) πρέπει να είναι ευπειθείς. Εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ.
«Πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι μας να ανοίξουν τα μάτια», πρόσθεσε επικρίνοντας την υποστήριξη που εξέφρασε η Δανία προς τις ΗΠΑ, ερχόμενη σε αντίθεση με τις επικριτικές δηλώσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων, ώστε να προχωρήσει σε νέα στρατηγική σύμπραξης με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Να σκέφτεσαι όπως η ηγέτης της Δανίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν, να μας υπερασπίζονται, ό,τι και αν συμβεί, είναι λάθος. Δεν μπορούμε πια να υπολογίζουμε παρά στον εαυτό μας», είπε ο γάλλος υπουργός.
Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν υπερασπίσθηκε τον «πολύ έμπιστο» αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δήλωσε ότι «δεν κατανοεί καθόλου τις γαλλικές και ευρωπαϊκές» επικρίσεις.
Πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με στρατιωτική συμμετοχή στο πλευρό της Ουάσινγκτον στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Δανία δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι προτεραιότητά της είναι το ΝΑΤΟ και όχι η Ευρώπη της άμυνας, αντίθετα με τη θέση που προωθεί ο πρόεδρος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News