Την ημέρα που τίθεται σε ισχύ στο Μπρουνέι, η μεσαιωνική εφαρμογή του νόμου της σαρία, η οποία προβλέπει τον θάνατο διά λιθοβολισμού για τους ομοφυλόφιλους, ο σουλτάνος ζήτησε την ενίσχυση της ισλαμικής παιδείας σε διάγγελμά του προς τους 420.000 κατοίκους της χώρας.
Παρά της έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, από σήμερα, επεκτείνεται ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο και πλέον σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται, εκτός από την ομοφυλοφιλία μεταξύ των αντρών, ο βιασμός, η μοιχεία, η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ και η αποκήρυξη του ισλάμ. Οι περισσότερες ποινές ισχύουν για τους μουσουλμάνους, που αποτελούν τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Κάποιες όμως, θα ισχύσουν και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ γυναικών θα τιμωρούνται με 10 χρόνια κάθειρξη και/ή δημόσιο μαστίγωμα.
Με βάση τον ισλαμικό θρησκευτικό κώδικα διαβίωσης, η νέα νομοθεσία εισάγει επίσης την δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό ενός άνω και κάτω μέλους για την κλοπή. Παράλληλα, ποινικοποιεί την έκθεση των παιδιών των μουσουλμάνων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του ισλάμ.
Μέχρι τη σημερινή ημέρα, η ανώτατη ποινή για ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ αντρών ήταν κάθειρξη 10 ετών.
Διεθνείς αντιδράσεις
Από το περασμένο Σάββατο, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ να θέσει σε εφαρμογή τη σαρία, οργανώσεις, χώρες και διασημότητες ζήτησαν να πάρει πίσω την απόφασή του.
Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε τη Δευτέρα «τις απάνθρωπες και σκληρές ποινές» που προβλέπει η νέα νομοθεσία και ζήτησε την ακύρωσή τους.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Ελτον Τζον και η Ελεν ντε Τζενέρις απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ των εννέα πολυτελών ξενοδοχείων σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία, που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι. Πολιτικοί από το Λος Αντζελες, όπου βρίσκονται δύο από τα ξενοδοχεία αυτά, ένωσαν σήμερα τις φωνές τους στην έκκληση για μποϊκοτάζ.
Tomorrow, the country of #Brunei will start stoning gay people to death. We need to do something now. Please boycott these hotels owned by the Sultan of Brunei. Raise your voices now. Spread the word. Rise up. pic.twitter.com/24KJsemPGH
— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) April 2, 2019
Tο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκε για το σχέδιο και απήθυνε έκκληση στον πρεσβευτή του Μπρουνέι να «συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Γαλλία κάλεσε το Μπρουνέι να καταργήσει τον νόμο. «Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για αυτή την απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Μπρουνέι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Γαλλία καλεί το Μπρουνέι να παραιτηθεί από αυτόν το νόμο και να διατηρήσει το μορατόριουμ στις εκτελέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ανήσυχος με την απόφαση της κυβέρνησης του Μπρουνέι και ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει και να προστατεύσει τους ομοφυλόφιλους.
Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας είναι αντίθετη «στις διεθνείς υποχρεώσεις» του Μπρουνέι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ότι η νομοθεσία είναι «βάρβαρη στην ουσία της» και «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα».
Το διάγγελμα του σουλτάνου
Ο Χασανάλ Μπολκιάχ, που κυβερνά το Μπρουνέι με σιδηρά πυγμή από το 1967, δεν ανακοίνωσε επισήμως στη σημερινή του ομιλία την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως ζήτησε να ενισχυθεί το ισλάμ στη χώρα.
«Επιθυμώ να δω την ενίσχυση της διδασκαλίας του ισλάμ στη χώρα», τόνισε ο σουλτάνος, ζητώντας να ακούγεται το κάλεσμα για προσευχή σε όλους τους δημόσιους χώρους και όχι μόνο στα τεμένη, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τις υποχρεώσεις τους.
Το Μπρουνέι είναι μία χώρα «δίκαιη και ευτυχισμένη», διαβεβαίωσε απαντώντας στους επικριτές του. «Οποιοσδήποτε έλθει στη χώρα θα έχει μια ευχάριστη εμπειρία και θα ζήσει σε ένα ασφαλές και αρμονικό περιβάλλον».
Γιατί τώρα;
Ο σουλτάνος, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στον κόσμο, είχε ανακοινώσει το 2014 την απόφασή του να εφαρμοστεί η σαρία. Τότε, η διεθνής κατακραυγή τον είχε αναγκάσει να αναβάλει σιωπηρά την εφαρμογή της.
Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την χρονική στιγμή που επέλεξε ο Χασανάλ Μπολκιάχ για να επαναφέρει την απόφασή του.
Ο Μάθιου Γουλφ, ιδρυτής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπρουνέι, πιστεύει ότι έχει να κάνει με κάποια προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει η οικονομία.
«Μία θεωρία είναι ότι έτσι η κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην εξουσία, ενόψει πιθανών αναταραχών στο μέλλον, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία. Επίσης, το Μπρουνέι θέλει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από τον μουσουλμανικό κόσμο και μουσουλμάνους τουρίστες», λέει ο Γουλφ.
Ο ίδιος πιστεύει πως η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η εφαρμογή της σαρία θα γινόταν αθόρυβα, χωρίς να το καταλάβουν στο εξωτερικό. «Επειδή η αρχική απόφαση, το 2014, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, πίστευαν ότι επειδή έχει περάσει τόσος καιρός, κανένας δεν θα το πρόσεχε».
Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο, χωρίς να γίνει δημόσια ανακοίνωση, αλλά μόλις την τελευταία εβδομάδα έλαβαν δημοσιότητα στο εξωτερικό.
Το Σαββατοκύριακο, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News