375
Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας – η Μπριζίτ θα υλοποιήσει στη διδασκαλική έδρα ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα του συζύγου της, Εμανουέλ Μακρόν | REUTERS/Charles Platiau

Μπριζίτ Μακρόν: δασκάλα και πάλι και για κοινωνικό σκοπό

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 22:17
Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας – η Μπριζίτ θα υλοποιήσει στη διδασκαλική έδρα ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα του συζύγου της, Εμανουέλ Μακρόν
|REUTERS/Charles Platiau

Μπριζίτ Μακρόν: δασκάλα και πάλι και για κοινωνικό σκοπό

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 22:17

Εξήντα έξι Μαΐων είναι η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας – και εδώ δεν θα μας απασχολήσει καθόλου η ηλικία του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε αυτήν την ώριμη ηλικία λοιπόν η πρώην καθηγήτρια Μπριζίτ Μακρόν θα κληθεί να αποδείξει ότι είναι ακόμη ικανή α) να διδάξει γενικώς και β) να διδάξει ειδικώς νέους λαϊκών οικογενειών σε λαϊκά σχολεία των προαστίων και όχι τέκνα της αριστοκρατίας σε σχολεία της ελίτ (εκεί δηλαδή όπου αποκόμισε εργασιακή εμπειρία η ίδια, μαθαίνοντας γράμματα και στον κατοπινό σύζυγό της).

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας επιστρέφει στις αίθουσες διδασκαλίας για να διδάξει Γαλλικά σε νέους 25 έως 30 ετών που δεν έχουν απολυτήριο λυκείου και συνεπώς στερούνται τυπικών προσόντων για να βρουν κάποια δουλειά και να ζήσουν τίμια, χωρίς προβλήματα με τον νόμο. Θα είναι ένα δύσκολο από κάθε άποψη ακροατήριο και οι παραδόσεις της κυρίας Μακρόν θα πρέπει να πείσουν, από κάθε άποψη επίσης.

Αυτά τα κοινωνικά σχολεία θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τον Μπρερνάρ Αρνό, «τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γαλλία».

Η φωτιά στη Νοτρ Νταμ ματαίωσε την ανακοίνωση αυτής της δράσης (ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου) στην οποία θα πρωταγωνιστήσει και η προεδρική σύζυγος, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον άνδρα της να χτίσει ένα φιλολαϊκότερο προφίλ σε συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης (Κίτρινα Γιλέκα, ακροδεξιοί λαϊκιστές, κ.λπ.). Την αποκάλυψη του θέματος έκανε τη Μεγάλη Τετάρτη η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point.

Η σύζυγος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας θα διδάσκει ένα ή δύο μαθήματα Γαλλικών κάθε μήνα, αλλά θα είναι και πρόεδρος της παιδαγωγικής επιτροπής του όλου προγράμματος (Live School – L’Institut des Vocations pour l’Emploi) που θα υλοποιηθεί στην περιοχή Βαλένς στη νότια Γαλλία και στο παρισινό βόρειο (και άγριο) προάστιο Κλισί σου Μπουά.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας θα περιλαμβάνει και μαθήματα Ιστορίας και Μαθηματικών, όπως και εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης. Την υλοποίηση του «Live School» θα χρηματοδοτήσει ο επιχειρηματικός όμιλος του Αρνό, ο οποίος προσέφερε και 200 εκατομμύρια ευρώ για τις επισκευές της Παναγίας των Παρισίων και εισέπραξε τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων και άλλων που μιλούν για επιχείρηση φορολογικής ελάφρυνσης μέσω δωρεάς.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει τους φιλικούς δεσμούς του προεδρικού ζεύγους με την οικογένεια Αρνό και το γεγονός ότι η Μπριζίτ υπήρξε καθηγήτρια των παιδιών του Μπερνάρ Αρνό σε ένα από τα παρισινά λύκεια της γαλλικής ελίτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...