Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η υπόθεση Brexit έχει κλείσει – αυτό ακριβώς γράφει ο Σάιμον Κούπερ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. H απόφανση του γνωστού δημοσιογράφου εδράζεται στην άποψη ότι οι Βρυξέλλες έχουν μπουχτίσει πια με τους Αγγλους. Δεν θέλουν να τους ακούν και να τους βλέπουν!…
Δεν θέλουν τον Μπόρις, αλλά ούτε και τους remainers. Ετσι «ελάχιστοι υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ενωση, οι περισσότεροι είναι τρομοκρατημένοι στην ιδέα κάποιου δευτέρου δημοψηφίσματος». Γιατί; Διότι «ακόμη και αν οι φιλοευρωπαϊστές κέρδιζαν στη βρετανική κάλπη, οι ευρωσκεπτικιστές του Λονδίνου θα εξακολουθούσαν να αποτελούν τον Δούρειο Ιππο εντός των τειχών της Ενωσης» – και κάτι τέτοιο θα ήταν πάντα μια σοβαρή απειλή, δηλαδή.
Eξω, λοιπόν, και σβέλτα! Οσοι αποφασίζουν στην Ευρώπη, πλέον έχουν χάσει την υπομονή τους και θέλουν την έξοδο της Βρετανίας. Διότι εκτός από τον Μπόρις Τζόνσον, ας σημειωθεί ότι δεν εμπιστεύονται και τον αρχηγό των Εργατικών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν φιλικοί και ανοικτοί στη διαπραγμάτευση, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό, γράφει ο Κούπερ.
Εξάλλου, το Brexit «τρέχει» ήδη. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν καίγονται για να αποτρέψουν την έξοδο της Βρετανίας: αν οι βρετανικές ανταγωνίστριές τους δεν ακολουθούν τους κοινούς κανόνες, τότε πρέπει να παραμείνουν εκτός ενιαίας αγοράς. Δεν θα είναι και καμιά μεγάλη τραγωδία: η ζημία της ΕΕ από το Brexit λογαριάζεται 40 δισ. ευρώ. Ο Κούπερ φρονεί ότι «κατά μέσον όρο, τα 90 ευρώ ανά Ευρωπαίο είναι ανεκτά».
Το Brexit πρέπει να αποβεί φιάσκο. Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, όπως και η Ουγγαρία που αμφισβητεί την Ευρώπη αλλά δεν λέει να την εγκαταλείψει. Ωστόσο, αν σε έναν χρόνο βγει ο Τζόνσον και κομπορρημονήσει ότι το Brexit λειτούργησε, τότε ο ευρωσκεπτικισμός θα θεριέψει παντού.
Μετά το άτακτο Brexit οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν επί μία εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι τελωνειακοί έλεγχοι και θα προκαλέσουν έλλειψη αγαθών στη Βρετανία. Για τη χορήγηση μιας κάποιας νέας προθεσμίας η ΕΕ θα ζητήσει από το Λονδίνο να πληρώσει το χρέος του –τα 39 δισ.- και να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία. Υπάρχει και ένα ρίσκο: μετά την εκλογική επικράτησή του, ο Τζόνσον να αρνηθεί να πληρώσει και να προσεταιριστεί τον Τραμπ, καταλήγει ο Κούπερ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News