536
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τη Βρετανία | REUTERS/Yves Herman

Λευκός καπνός για το Brexit λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 17:16
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τη Βρετανία
|REUTERS/Yves Herman

Λευκός καπνός για το Brexit λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 17:16

Εστω και την τελευταία στιγμή, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες οριστικοποίησαν τη συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας μετά το Brexit την οποία διαπραγματεύονταν επί 10 μήνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έδωσαν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, όπως έγραψε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Twitter.

«Αξιζε να παλέψουμε για αυτή τη συμφωνία. Τώρα έχουμε μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατέψει τα συμφέροντα της ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά», δήλωσε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν αύριο Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 10.30 το πρωί για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας. Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου.

H Ντάουνινγκ Στριτ

«Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας.

»Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε το γεγονός ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν στη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» στα χρονικά, τονίζοντας ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι ολοκληρώσαμε την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων στερλινών ετησίως, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας».

Ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξή Τύπου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας | Paul Grover /Pool via REUTERS
Σαρλ Μισέλ: Δύο βήματα ακόμη…

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους. Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ακόμα, ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Οι Brexiteers οδήγησαν την Βρετανία στην έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το μέλλον θα δείξει εάν ορθώς πανηγυρίζουν ή όχι… / REUTERS/Henry Nicholls

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...