831
Προς το παρόν και οι δύο αντίχειρες δείχνουν πανηγυρικοί. Ποιος θα έχει κερδίσει από τη συμφωνία τα περισσότερα όμως, αυτό θα φανεί στην πράξη | CreativeProtagon

Brexit: Εφυγε η ομίχλη στη Μάγχη, ποιο είναι το νέο τοπίο

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 20:45
Προς το παρόν και οι δύο αντίχειρες δείχνουν πανηγυρικοί. Ποιος θα έχει κερδίσει από τη συμφωνία τα περισσότερα όμως, αυτό θα φανεί στην πράξη
|CreativeProtagon

Brexit: Εφυγε η ομίχλη στη Μάγχη, ποιο είναι το νέο τοπίο

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 20:45

Καρπός συμβιβασμού, απόρροια της προσαρμογής και των δύο πλευρών στη νέα πολιτική πραγματικότητα του Brexit, θα είναι η συμφωνία που ομολογήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020 ότι θα συναφθεί και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2021 μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η συμφωνία, λοιπόν, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, στις σχέσεις Λονδίνου και Βρυξελλών.

Το εμπορικό στοιχείο είναι αυτό που κυριαρχεί, και οι δύο πλευρές θεωρείται ότι θα βγουν κερδισμένες αμοιβαίως. Οι εταιρείες και των δύο πλευρών θα μπορούν χωρίς δασμολογικές επιβαρύνσεις ή ποσοστώσεις να έχουν πρόσβαση η μία στην αγορά της άλλης. Ωστόσο το καθεστώς που ίσχυε όσον καιρό η Βρετανία ήταν μέλος της Ενωσης χάνεται, και αναγκαστικώς πια θα υπάρξουν περιοριστικοί όροι (κυριότερος, τα εμπόδια στη μετακίνηση των πολιτών, αφού καταργείται η ελεύθερη μετακίνησή τους).

Με τα συμπεφωνημένα, στο (δυνητικό) ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπάρξει δεκαπενταετής απώλεια 4%, δηλαδή θα περιοριστεί κάπως η απώλεια που θα επέφερε η άτακτη έξοδος (έχει υπολογιστεί περί το 6%), όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Το πακέτο της συμφωνίας που «έκλεισε» και αναμένεται η ολοκλήρωσή της τις επόμενες ημέρες μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους τομείς ως εξής:

Το εμπόριο αγαθών

Μπορεί να αποφεύχθηκαν οι δασμοί και οι ποσοστώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένουν τα πράγματα όπως ήταν στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Ετσι, από 1ης Ιανουαρίου κιόλας θα υπάρξουν τελωνεία και σύνορα μεταξύ της Ενωσης και της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε ελέγχους επί ελέγχων.

Ο ανταγωνισμός

Η προσφορά της Ενωσης για εμπόριο χωρίς δασμούς αντισταθμίζεται με την αποδοχή από πλευράς Βρετανίας της διατήρησης των «ίσων όρων στον ανταγωνισμό» των επιχειρήσεων. Αυτό το ζήτημα, των «ίσων όρων στον ανταγωνισμό», ήταν από τα πιο δύσκολα σκέλη των συνομιλιών και το αποτέλεσμα στοχεύει στη διασφάλιση ενός επιπέδου θεμιτού ανταγωνισμού. Η Βρετανία δεν θα ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ και δεν θα υπόκειται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τα χρηματοοικονομικά

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο Δήμος Λονδίνου θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ενωσης στο τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι νέες ρυθμίσεις πρόσβασης στην αγορά για εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των δύο πλευρών θα βασιστούν σε μονομερείς αποφάσεις των δύο. Τέτοιες αποφάσεις περιλαμβάνουν αμοιβαία αξιολόγηση, αν οι κανονισμοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ενός είναι τόσο σκληροί όσο και του άλλου. Η σταθερότητα του συστήματος αμφισβητείται από την αγορά, συγκρινόμενη με τα ισχύοντα τώρα.

Φραγμοί στη μετακίνηση

Βασικότατος περιορισμός θα είναι η λήξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών από τη μία πλευρά στην άλλη. Από το νέο έτος οι πολίτες της Ενωσης μόνο με θεώρηση κατόπιν αιτήσεως (βίζα) θα δύνανται να μεταβαίνουν στη Βρετανία, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι πολίτες όλου του κόσμου, ενώ οι Βρετανοί που τυχόν επιθυμούν να εργαστούν στην Ενωση θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στη χώρα που τους ενδιαφέρει.

Υποκατηγορία στην παραπάνω κατηγορία είναι οι Ελληνες, είτε εργαζόμενοι είτε φοιτητές, της Βρετανίας.

Οι φοιτητές μας στο Νησί

Οι νέοι φοιτητές μας εκεί (από το 2021 και έπειτα, δηλαδή) θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα, κάτι που δεν θα ισχύσει για τους ήδη φοιτούντες. Ολοι οι φοιτητές, παλαιοί και καινούργιοι, από το νέο έτος θα χάσουν το δικαίωμα λήψης φοιτητικού δανείου για κάλυψη διδάκτρων. Πλέον θα απαιτείται και φοιτητική βίζα.

Για τους εργαζομένους με μακρά παρουσία στη Βρετανία δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, θα δυσκολέψει όμως η εκ του σύνεγγυς επικοινωνία με συγγενείς τους που ζουν εκτός Βρετανίας. Η εργασία στη Βρετανία για τους επίδοξους μετανάστες από την Ελλάδα θα καταστεί πολύ δύσκολη υπόθεση. Εκτός από την προϋπόθεση της πιστοποιημένης γνώσης της Αγγλικής, θα απαιτείται βίζα η οποία και αυτή θα προϋποθέτει άλλες παραμέτρους, όπως απόδειξη ότι στον μετανάστη προσφέρεται εργασία, κ.ά. Αν η βίζα δοθεί, η διάρκειά της θα είναι μόνο ενός έτους.

  • Σημειωτέον ότι ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των Ευρωπαίων στη Βρετανία αναγνωρίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση ως ένα από τα πλεονεκτήματα του Brexit. Οι Βρετανοί δρομολογούν έτσι ένα καινούργιο σύστημα μετανάστευσης στη χώρα τους.
Ασφάλεια και Δικαιοσύνη

Αμφότερες οι πλευρές προσπάθησαν να τονίσουν τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, αν και οι συνομιλίες σε αυτόν τον τομέα περιπλέκονται από την εξαίρεση της Βρετανίας από τη δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως είπαμε.

Δηλώνεται αμοιβαίως, πάντως, ότι η συνεργασία θα είναι «στενή», όσον αφορά «κρίσιμα θέματα». Η Βρετανία δεν θα παραμείνει τμήμα του ευρωπαϊκού συστήματος περί εντάλματος σύλληψης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ωστόσο, όπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, η Βρετανία έχει διαπραγματευτεί την πρόσβαση σε πολλά βασικά ευρωπαϊκά συστήματα ασφαλείας, όπως είναι οι βάσεις δεδομένων του DNA και τα ποινικά αρχεία.

Η αλιεία στον Βορρά

Η συμφωνία δημιουργεί και μεταβατική περίοδο πέντε και ενάμισι ετών κατά την οποία οι αλιείς της Ενωσης θα έχουν εγγυημένη πρόσβαση στα βρετανικά νερά. Μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος, η πρόσβαση θα εξαρτηθεί από την έκβαση νέων διαπραγματεύσεων. Βρετανοί έχουν την ικανοποίηση ότι η συμφωνία κατοχυρώνει την αρχή ότι η Βρετανία βρίσκεται εκτός της κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ, είναι και πάλι ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος με κυριαρχία στα ύδατά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...