Η ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα έγινε την Κυριακή απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρο εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας απειλών από οπαδούς του ακροδεξιού πολιτικού.
Στα 77 του χρόνια, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης Κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.
Ως και 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με γιορτές και συναυλίες στην Μπραζίλια.
Στις περίπου 50 ξένες αντιπροσωπείες που παρέστησαν, συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής και ο βασιλιάς της Ισπανίας.
Οι ΗΠΑ έστειλαν την υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ, η Κίνα τον αντιπρόεδρο Ουάνγκ Τσισάν. Τη Γαλλία θα αντιπροσωπεύσει ο Ολιβιέ Μπεστ, υπουργός αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο.
Γεγονός άνευ προηγουμένου από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, το ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν παρέδωσε στον διάδοχό του την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα, όπως το θέλει η παράδοση.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την οριακή ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, εγκατέλειψε τη Βραζιλία την Παρασκευή, θυμίζοντας την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την Ουάσινγκτον πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπολσονάρο βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Folha de São Paulo, στη Φλόριντα.
Καθώς οι πιο ακραίοι οπαδοί του ήθελαν να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα και συνέχιζαν ακόμα να κατασκηνώνουν μπροστά σε στρατώνες σε διάφορες πόλεις για να απαιτήσουν ο στρατός να προχωρήσει σε πραξικόπημα, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν.
Όλο το προσωπικό της διεύθυνσης της αστυνομίας στην Μπραζίλια, που μετρά κάπου 8.000 μέλη, κινητοποιήθηκε, όπως και κάπου 1.000 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί.
Ο αριθμός των ανθρώπων που θα βρίσκονταν στην ομιλία του Λούλα μπροστά στο Πλανάλτου περιορίστηκε στους 30.000.
Οι περιπολίες ήταν συνεχείς στην πόλη και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας κοντά στο οποίο ανακαλύφθηκε βόμβα τοποθετημένη σε βυτιοφόρο από οπαδό του Μπολσονάρο, που ήθελε να «δημιουργηθεί χάος» και να «εμποδιστεί η έλευση του κομμουνισμού» στην εξουσία στη Βραζιλία.
Οι τελετές ξεκίνησαν στις 14:20 (τοπική ώρα· στις 19:20 ώρα Ελλάδας), με την άφιξη του Λούλα και του κεντροδεξιού απερχόμενου αντιπροέδρου, Ζεράλντου Αλκμιν στο Κογκρέσο.
Ο Λούλα ανέλαβε επίσημα την προεδρία στις 15:00 (20:00), αφού ορκιστεί να τηρεί το Σύνταγμα ενώπιον του Κογκρέσου.
Κατόπιν, κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, αρχιτεκτονικό κόσμημα με την υπογραφή του Οσκαρ Νιεμέγερ, για να παραλάβει την περίφημη προεδρική εσάρπα, διακοσμημένη με χρυσό και διαμάντια.
«Μεγάλη λαϊκή γιορτή»
Μέγα πλήθος συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του νέου προέδρου στον ανοικτό χώρο κοντά στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, όπου βρίσκονται το Πλανάλτου, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η νέα πρώτη κυρία, η Χοζάντζελα ντα Σίλβα, γνωστή επίσης ως «Ζάνζα», ανέλαβε την οργάνωση της εορταστικής πτυχής των εκδηλώσεων, των συναυλιών πριν και μετά τις επίσημες τελετές.
Η σύζυγος του Λούλα υποσχέθηκε «μεγάλη λαϊκή γιορτή», με μουσική σε δυο σκηνές.
Από το Σάββατο, χιλιάδες υποστηρικτές του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα συνέρρεαν στην Μπραζίλια, με αεροπλάνα, λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμα και με ποδήλατα.
Όσο για τον Λούλα, που ολοκλήρωσε το κυβερνητικό του σχήμα —συγκροτείται από 37 υπουργούς— τις τελευταίες ημέρες, έχει μπροστά του «ηράκλειο έργο», όπως το θέτει ο αντιπρόεδρός του: έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τον Μπολσονάρο, καλείται να ενώσει τη βαθιά διχασμένη Βραζιλία και να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας, που έχει βαλτώσει.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες: όχι μόνο καλείται να αποκαταστήσει την ομαλότητα, αλλά να φέρει απτά αποτελέσματα γρήγορα, να προωθήσει μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Βραζιλίας, τονίζουν αναλυτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News