Με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας επαναφέρουν την ποινική κύρωση –που καταργήθηκε από πταίσμα στον Ποινικό Κώδικα του 2019 (περισσότερα εδώ)– για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο (φαινόμενο που παρατηρείται εσχάτως με πρόσχημα την πανδημία).
Παλαιότερα η άρνηση του γονιού να στείλει το παιδί του στο σχολείο ήταν ποινικό αδίκημα, πλημμέλημα. Επειτα έγινε πταίσμα. Και μετά το 2019 και τις «τακτοποιήσεις» του Ποινικού Κώδικα λίγο πριν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, έπαψε να είναι αδίκημα. Προς το παρόν δηλαδή, υπάρχει νόμος που ορίζει ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως τουλάχιστον τα 16 έτη και Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει στον εισαγγελέα να παρέμβει (αν οι γονείς δεν τηρούν τον νόμο), αλλά όταν –και αν– παρέμβει, ουσιαστικά η παρέμβασή του είναι χωρίς αντίκρισμα!
Συγκεκριμένα, στον νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’, στην παράγραφο 3 αναφέρεται:
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.
Στο άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα, όπως ίσχυε από το 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, αναφερόταν πως «…όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης».
Υπήρχε δηλαδή, υπό μορφήν πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Το 2019 τα πταίσματα καταργήθηκαν και κατά συνέπεια η εν λόγω διάταξη.
Με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, πλέον, η άρνηση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μετατρέπεται σε πλημμέλημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία χρόνια.
Την ad hoc ρύθμιση επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία παράλληλα κάλεσε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώνουν για τέτοια φαινόμενα τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.
«Η παρούσα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών – γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα», ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Μακρή.
Η ίδια προσέθεσε ότι τα παιδιά που στερούνται σήμερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω των αρνητών-κηδεμόνων τους είναι μερικές δεκάδες ενώ επανέλαβε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρχές από τους διευθυντές των σχολείων.
Εξήγησε ότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται είναι να ενημερώνει αρχικά ο διευθυντής τους γονείς για το τί πρέπει να πράξουν και εν συνεχεία τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News