Ο κουρδικής καταγωγής συγγραφέας Μπουρχάν Σονμέζ, κάποτε πολιτικός πρόσφυγας στην Αγγλία, έδωσε συνέντευξη στη Repubblica μέσω Skype, από το Κέιμπριτζ, όπου ζει τον περισσότερο χρόνο. Οπως έγραψαν οι Ιταλοί, είναι «ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, που υπέστη διώξεις, ξυλοδαρμούς και φυλακίσεις, προτού μεταναστεύσει στο Νησί». Τους μίλησε και με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας συγγραφέων Pen International.
Ο Σονμέζ, επικαλούμενος τον Σωκράτη, είπε ότι η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία οφείλουν να ενοχλούν την εξουσία και να γκρεμίζουν τοίχους. Την αυταρχική εξουσία κυρίως, την οποία κατονόμασε: στις χώρες που ανέφερε συμπεριέλαβε την πατρίδα του, Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ιράν – τη λίστα του συμπλήρωσαν το Αφγανιστάν, η Νικαράγουα και η Μιανμάρ.
Εμμέσως έθιξε και το Ισραήλ, ως χώρα «όπου οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους αυτές τις ημέρες στο όνομα της δημοκρατίας». Τόνισε ότι «οι δημοκρατίες» (η Δύση) πρέπει «να επαγρυπνούν για τη δημοκρατία», αφού οι προαναφερθείσες χώρες, «οι αυταρχικές», που «ασκούν πίεση στους δημοσιογράφους και στους συγγραφείς», στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα. Για το Ουκρανικό είπε ότι η διπλωματία πρέπει να εργαστεί για να σταματήσει ο πόλεμος.
Κατόπιν, ο Σονμέζ διεκτραγώδησε τις πολιτικές περιπέτειες της πατρίδας του και δήλωσε ότι το 1996 την εγκατέλειψε από φόβο για τη ζωή του. «Τότε οι πληγές μου χρειάζονταν θεραπεία. Μπόρεσα να επιστρέψω στην Τουρκία αργότερα, έπειτα από δέκα χρόνια. Σήμερα ζω μεταξύ Κέιμπριτζ και Κωνσταντινούπολης». Είπε ότι άρχισε να γράφει μυθιστορήματα από τη στιγμή που δεν μπορούσε να εργαστεί ως δικηγόρος.
Απαντώντας στην ερώτηση «πώς κρίνετε τον Ερντογάν» ο Σονμέζ άστραψε και βρόντηξε: «Εχει καταστρέψει κάθε δημοκρατικό θεσμό, χρησιμοποιεί την εξουσία του με αυταρχισμό. Ενδιαφέρεται μόνο για το καλό μιας ελίτ, ενώ στερεί από την υπόλοιπη κοινωνία βασικά δικαιώματα. Ηγέτες όπως ο Ερντογάν αναφέρονται συχνά ως λαϊκιστές, όμως εγώ νομίζω ότι ο Ερντογάν είναι φασίστας δικτάτορας».
Για τα σόσιαλ μίντια ανέφερε ότι είναι τα μοναδικά μέσα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα στις αυταρχικές κοινωνίες. Ωστόσο, στην Τουρκία «μπλοκάρονται από την κυβέρνηση». Επίσης, δήλωσε ότι τα fake news μπορούν να διαβρώσουν την αλήθεια και υπαινίχθηκε ότι χρειάζονται ρύθμιση, καθώς τίθενται και ζητήματα ιδιωτικότητας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News