531
|

Μπουρλά: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 11:37

Μπουρλά: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 11:37

Τα κακά νέα είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνεται καθώς περνούν οι μήνες· αυτό σημαίνει πολλά για εκείνους που εμβολιάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Τα καλά νέα είναι ότι μια τρίτη δόση θα ενισχύσει τόσο την ανασολογική απόκριση, που θα υπάρχει προστασία και για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ολα αυτά τα ανέφερε ο Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Μπουρλά παραδέχτηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, υποχωρώντας περίπου στο 84%, τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Αυτό το στατιστικό στοιχείο βασίζεται στα ευρήματα μιας νέας μελέτης της Pfizer. H αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν ισχυρότερη, σε ποσοστό 96,2%, μεταξύ μιας εβδομάδας και δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Μειώθηκε όμως κατά μέσο όρο 6% ανά δύο μήνες, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

«Η αποτελεσματικότητα έπειτα από τέσσερις έως έξι μήνες ήταν περίπου στο 84%», δήλωσε ο Aλμπερτ Μπουρλά.

Δεν είναι αμελητέτο ποσοστό αυτό το 84%, τουναντίον. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας.

«Είδαμε επίσης στοιχεία από το Ισραήλ, υπάρχει εξασθένηση της ανοσίας και αυτό αρχίζει να επηρεάζει την προστασία από νοσηλεία που προηγουμένως ήταν στο 100%. Τώρα, μετά την περίοδο των έξι μηνών, βρίσκεται μεταξύ 85% και λίγο πάνω από 90%», υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά, για να προσθέσει όμως: «Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ, πολύ σίγουροι ότι μια τρίτη δόση θα ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση σε επίπεδα που θα είναι επαρκή για να παρέχουν προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα».

Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει επίσημα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τα οφέλη μιας τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 έως τα μέσα Αυγούστου, είπε ο κ. Μπουρλά.

H ανακοίνωση της εταιρείας

Παράλληλα πάντως με τη συνέντευξη του κ. Μπουρλά στο CNBC, η Pfizer έδωσε και αυτή, επίσημα, στοιχεία που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα, αν και η δημοσιοποίηση έγινε στο πλαίσιο ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων της εταιρείας το οποία δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την Pfizer:

-Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του εμβολίου κατά της Covid-19, τουλάχιστον της Pfizer, ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη για τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική», δόση.

-Με βάση τα νεότερα στοιχεία, μπορεί να μειώνεται με τον καιρό η προστασία που παρέχει στο σώμα των εμβολιασμένων το σκεύασμα, όπως αναμενόταν, ακόμη και μετά τις δύο δόσεις, αλλά η χορήγηση τρίτης δόσης «προσφέρει ισχυρή προστασία», έναντι και των νέων μεταλλάξεων, περιλαμβανομένης και της ιδιαιτέρως μεταδοτικής Δέλτα.

-Η μελέτη της Pfizer με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αυτό το ποσοστό, όπως άλλωστε προβλεπόταν εξ αρχής, ελαττώνεται με την πάροδο των μηνών, πέφτοντας στο διόλου ευκαταφρόνητο 83,7% στο εξάμηνο από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

-H αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

-Mια τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα έναντι τόσο της Δέλτα όσο και άλλων μεταλλάξεων του κορoνοϊού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...