1589
Από τις προσπάθειες κατάσβεσης στο Διακοπτό Αχαΐας | Menelaos Michalatos / InSitu.photos/ SOOC

Μπουρίνια σε Καβάλα, Σέρρες – στις φλόγες Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Αίγιο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 09:50
Από τις προσπάθειες κατάσβεσης στο Διακοπτό Αχαΐας
| Menelaos Michalatos / InSitu.photos/ SOOC

Μπουρίνια σε Καβάλα, Σέρρες – στις φλόγες Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Αίγιο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 09:50

Συνεχίζεται η μάχη με τις μεγάλες πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο (νέα αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο), την Κάρυστο (πολλαπλές εστίες και νέο μήνυμα 112 για Πλατύ Γιαλό), την Κέρκυρα και το Αίγιο (112 για το χωριό Τράπεζα και τον οικισμό Κάστρο).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική,  εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Οπως υπογράμμισε κατά την τελευταία ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στη Ρόδο, τόνισε υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο, ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Με μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βατί, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τα πρώτα σπίτια στο Ασκληπιείο.

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε  δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Με  διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε  ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες και πλέον για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός, ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός , οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Για την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή τη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας πλησίον του οικισμού Δερβενάκι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είπε ότι εξελίχθηκε ανατολικότερα προς τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ τα 3 ελικόπτερα και τα 4 αεροσκάφη, που έχουν διατεθεί, επιχειρούν περιοδικά από το πρώτο φως.

Επιπρόσθετα ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι τα εναέρια μέσα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσέγγισή τους λόγω των καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πραγματοποιούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τις ρίψεις νερού.

«Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Η προσοχή όλων μας είναι απαραίτητη», υπογράμμισε ο πύραρχος και κλείνοντας την ενημέρωση, γνωστοποίησε ότι συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης, άνδρας ο οποιος είχε βάλει φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών.

Στην Κάρυστο, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας (247) εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ είχε προηγηθεί τα ξημερώματα αντίστοιχο μήνυμα για όσους βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Στο μέτωπο στο Πλατανιστό Καρύστου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Η φωτιά στην Κάρυστο ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε τρία διαφορετικά σημεία και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα.

Ανιση ήταν η μάχη για την κατάσβεσή της όλη τη νύχτα, με τις φλόγες να ξεπερνούν , σύμφωνα με αναφορές τα 20 μέτρα,

Εκκληση για ενίσχυση με εναέρια μέσα απηύθυνε ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος (στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη), ο οποίος περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μια δύσκολη νύχτα».

Τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σε επίκαιρα σημεία προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν βαριά χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες που διατέθηκαν από τους δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η ένταση των ανέμων στην περιοχή είναι αμείωτη και τη νύχτα, όπως προαναφέρθηκε, κλήθηκαν κάτοικοι και παραθεριστές από τρία χωριά να απομακρυνθούν.

Στη Ροδο συνεχίζεται η μάχη με τις αναζοπυρώσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια (με τελευταία και μεγαλύτερη, πως παροαναφέρθηκε,  αυτή στο Ασκληπιείο το πρωί της Δευτέρας).

Διάσπαρτες εστίες καίνε ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Μέρα με τη μέρα φουντώνουν οι φήμες και οι καταγγελίες για σχέδιο εμπρησμού στο νησί των Ιπποτών και ήδη εξετάζεται ως ύποπτη η παρουσία δύο αλλοδαπών που επέβαιναν σε μηχανάκι  στην περιοχή Λαρδος.

Στο φως της δημοσιότητας, μάλιστα,  έφερε η ΕΡΤ βίντεο εθελοντή το οποίο φέρεται να δείχνει εμπρησμό στον Λάρδο, όχι μακριά από τα μέτωπα που ήταν ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή.

Οταν κάτοικοι που τους αντιλήφθηκαν, τους ρώτησαν τι δουλειά είχαν στην περιοχή, εκείνοι απάντησαν ότι είχαν πάει να δουν τη φωτιά. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και οι δυο αλλοδαποί προσήχθησαν,

Στην Κέρκυρα, η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Και στο νησί των Φαιάκων, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, έκανε ανοικτά λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύθηκαν με οχήματα και άνδρες που έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο, η Πολιτική Προστασία, κάτοικοι και εθελοντές, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000στρέματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

Στο Αίγιο εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό.

Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Την διακοπή μέχρι νεωτέρας των δρομολογιών στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό λόγω της φωτιάς στην περιοχή του Αιγίου ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της η Hellenic Train παραθέτει και τα δρομολόγια που καταργούνται λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή από την οποία διέρχονται οι συρμοί.

Συγκεκριμένα καταργούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

– 1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 09:52
– 1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 11:04
– 1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 12:17
– 1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 13:37
– 1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 15:07
– 1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 16:45

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού σε 5 περιφέρειες

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε 8 περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα:

στην περιφέρεια Αττικής,

στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),

στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας),

στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας), και

στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει στις εξής περιοχές:

στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας),

στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω),

στην περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας),

στην περιφέρεια Κρήτης,

στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας),

στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου),

στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας), και

στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας).

Μπουρίνια σε Σέρρες και Καβάλα

Και ενώ μαίνονται τα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα, σε Σέρρες και Καβάλα εκτεταμένες καταστροφές και τρόμο σε κατοίκους και παραθεριστές προκάλεσαν το απόγευμα της Κυριακής ξαφνικά μπουρίνια.

Στις Σέρρες από τη σφοδρότητα με την οποία χτύπησε το μπουρίνι, έσπασαν κλαδιά δένδρων και έπεσαν σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης, δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν σε αυτοκίνητα, ενώ ξηλώθηκαν ακόμη και και στέγες σπιτιών σε χωριά του Νομού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από πενήντα κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.

Στην Καβάλα η περιοχή που επλήγη από το μπουρίνι ήταν στο Οφρύνιο και στην παραλία Τούζλα στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου.

Αν η διάρκειά του δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά, το μπουρίνι είχε μεγάλη ένταση με δυνατές ριπές ανέμου και έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε beach bar, καταστήματα εστίασης και αυτοκίνητα, να πέσουν δέντρα και να διακοπεί στην περιοχή η ηλεκτροδότηση.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...