637
Το διαμάντι δίπλα σε ένα μπαλάκι του γκολφ - για να έχουμε μια τάξη μεγέθους | EPA/LUCARA DIAMOND

Μποτσουάνα: Ανακαλύφθηκε διαμάντι 2.492 καρατίων

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 10:53
Το διαμάντι δίπλα σε ένα μπαλάκι του γκολφ - για να έχουμε μια τάξη μεγέθους
|EPA/LUCARA DIAMOND

Μποτσουάνα: Ανακαλύφθηκε διαμάντι 2.492 καρατίων

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 10:53

Το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που έχει βρεθεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα ανακαλύφθηκε στην Μποτσουάνα.

Το τεράστιο διαμάντι, 2.492 καρατίων, έχει το μέγεθος μιας ανθρώπινης παλάμης και θα μπορούσε να αξίζει 40 εκατ. δολάρια. Ανακαλύφθηκε, όπως έγραψαν και οι λονδρέζικοι Times, από μια καναδική εταιρεία εξόρυξης στο ορυχείο διαμαντιών Karowe στη βορειοανατολική Μποτσουάνα.

Είναι «ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια που ανακαλύφθηκαν ποτέ» και εντοπίστηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία ακτίνων Χ που άρχισε να εφαρμόζεται το 2017 για τον εντοπισμό μεγάλων πολύτιμων λίθων, όπως ανακοίνωσε η Lucara Diamond Corporation.

«Μου είπαν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί στη Μποτσουάνα μέχρι σήμερα και το δεύτερο στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της χώρας, Μογκουέτσι Μασίσι, αφού του έδειξαν τον πολύτιμο λίθο.

Ο Γουίλιαμ Λαμπ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lucara, δήλωσε: «Είμαστε εκστασιασμένοι με την εξόρυξη αυτού του εκπληκτικού διαμαντιού 2.492 καρατίων».

Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ είναι το μαύρο Sergio, 3.167 καρατίων, που ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία το 1895, αλλά κόπηκε για να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικά τρυπάνια. Τα μαύρα διαμάντια, όπως ο Sergio, πιστεύεται ότι είναι κομμάτια μετεωριτών.

Οι μεγάλοι πολύτιμοι λίθοι εκτιμώνται με βάση το χρώμα, τη διαύγεια, το κόψιμο και τα καράτια (βάρος). Το διαυγές ακατέργαστο διαμάντι που ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα εικάζεται ότι είναι δεύτερο σε συνολική αξία και μέγεθος μετά το διαμάντι Κάλιναν, 3.016 καρατίων, το οποίο ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Εκείνο το διαμάντι, που πήρε το όνομά του από τον σερ Τόμας Κάλιναν, τον πρόεδρο της εταιρείας εξόρυξης που το ανακάλυψε, κόπηκε σε εννέα μεγάλες πέτρες και 100 μικρότερα γυαλισμένα πετράδια που αποτελούν μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος. Περιλαμβάνουν το Κάλιναν I ή Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής, το οποίο τοποθετήθηκε στα Σκήπτρα του Βασιλέα για τη στέψη του Γεωργίου Ε’ το 1910, και το Κάλιναν II, το διαμάντι σε σχήμα μαξιλαριού που κοσμεί την πρόσοψη του βασιλικού στέμματος. Αλλα διαμάντια, κομμένα από το Κάλιναν αποτελούν μέρος της προσωπικής συλλογής της βασιλικής οικογένειας.

Η Lucara βρήκε ένα διαμάντι 1.174 καρατίων στη Μποτσουάνα, το 2021, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία ακτίνων Χ. Πριν από αυτό, το μεγαλύτερο εύρημα της εταιρείας ήταν μια πέτρα 1.758 καρατίων που βρέθηκε στο ορυχείο Karowe, το 2019, και ονομάστηκε Σεβέλο.

Η Μποτσουάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματός της, αντιπροσωπεύοντας το 25% του ΑΕΠ και το 80% των εξαγωγών της, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ορυχείο Karowe ξεκίνησε την παραγωγή το 2012 και έκτοτε έχει πουλήσει 216 διαμάντια για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια το καθένα και 11 διαμάντια για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Η εταιρεία καταβάλλει στην κυβέρνηση της Μποτσουάνα το 10% της ακαθάριστης αξίας των διαμαντιών που προέρχονται από το Karowe, ανεξάρτητα από το αν το διαμάντι πωλείται ακατέργαστο ή γυαλισμένο.

«Με ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους, μπορώ να δω να χτίζονται δρόμοι», είπε ο Μασίσι, καθώς πόζαρε για φωτογραφίες με την τεράστια πέτρα.

Ο Τομπάιας Κόρμιντ, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου διαμαντιών στην Ευρώπη, 77 Diamonds, επιβεβαίωσε ότι είναι το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που ανακαλύφθηκε μετά το Κάλιναν.

«Αυτή η ανακάλυψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νεότερη τεχνολογία που επιτρέπει την εξαγωγή μεγαλύτερων διαμαντιών από το έδαφος χωρίς να σπάσουν σε κομμάτια. Επομένως, πιθανότατα θα δούμε περισσότερα από αυτά στο μέλλον», είπε.

Το πιο ακριβό διαμάντι που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία ήταν το Pink Star, το οποίο πουλήθηκε το 2017 για 71,2 εκατομμύρια δολάρια. Η Lucara δεν έδωσε εκτίμηση για την αξία του τελευταίου ευρήματος. Οι Financial Times ανέφεραν ότι πηγές υπολόγισαν ότι η αξία της πέτρας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Οι πιθανοί αγοραστές περιλαμβάνουν πολυτελείς οίκους κοσμημάτων όπως Louis Vuitton, Tiffany, Chopard ή Bulgari, πρόσθεσε. 

Η βιομηχανία εξόρυξης διαμαντιών έχει πληγεί από την άνοδο της αγοράς πολύτιμων λίθων που καλλιεργούνται στα εργαστήρια, αλλά η τιμή της μετοχής της Lucara εκτινάχθηκε κατά περίπου 40% την Πέμπτη 22 Αυγούστου, αφού ανακοίνωσε το εύρημα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...