Ο Μπόρις Τζόνσον στην πίσω πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ. Ακόμα και ο κεντροδεξιός Τύπος δεν του χαρίζεται | REUTERS/Hannah McKay
Επικαιρότητα

Μπόρις Τζόνσον: Νικητής αλλά και ταπεινωμένος – μια «κουτσή πάπια»

Η ρηχή νίκη του πρωθυπουργού της Βρετανίας στην πρόταση δυσπιστίας που έγινε στο ίδιο του το Συντηρητικό Κόμμα, δείχνει πολλά για το πολιτικό του μέλλον. Ουδέποτε πρωθυπουργός μακροημέρευσε στην Ντάουνινγκ Στριτ με το 41% των βουλευτών του να τον θεωρούν ανίκανο για το αξίωμα
Protagon Team

Ο Μπόρις Τζόνσον «επιβίωσε» μεν από την πρόταση μομφής εναντίον του, στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών στη σκιά των αποκαλύψεων για το Partygate, δήλωσε και ότι τώρα είναι ώρα για δουλειά· η αλήθεια είναι όμως ότι πρόκειται για έναν πρωθυπουργό σε διαρκή αμφισβήτηση, αν όχι σε αποδρομή.

Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, ακόμα και των κεντροδεξιών όπως η Daily Telegraph, επεσήμαναν ότι η νίκη του Τζόνσον –με 211 ψήφους υπέρ του και 148 κατά– δείχνει ένα Συντηρητικό Κόμμα διχασμένο και το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα βουλευτές των Τόρις, το 41% για την ακρίβεια, έκριναν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν κάνει για το αξίωμα αποτελεί μια τρομακτική φθορά για το κύρος του. Αυτοί, οι βουλευτές ου κόμματός του, υποτίθεται ότι τον ξέρουν καλύτερα.

H Telegraph επεσήμανε πως οι αντάρτες εντός των Τόρις «περικυκλώνουν» τον Τζόνσον για να τον τελειώσουν.

Ο Guardian, στην ανάλυσή του, εκτίμησε ότι ναι μεν ο Τζόνσον είναι «ασφαλής» προς το παρόν –για έναν χρόνο δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πρόταση για καθαίρεσή του– αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κάνει πιο δύσκολη και όχι πιο εύκολη τη διακυβέρνηση της χώρα το επόμενο διάστημα. Η εφημερίδα, που κινείται στον χώρο της βρετανικής Κεντροαριστεράς, περιέγραψε την ψηφοφορία ως ταπείνωση για τον Τζόνσον και χαρακτήρισε τον ίδιο ως «κουτσή πάπια» –«a lame duck leader», ο ηγέτης που όντας στα τελευταία της θητείας του δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Για τους Financial Times, ο Τζόνσον βγαίνει από αυτή τη διαδικασία «τραυματισμένος» και το ποσοστό του 41% που ψήφισαν εναντίον του υπήρξε ένα σοκ για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είναι τραυματισμένος πολιτικά, αν όχι ξεδοντιασμένος. Το πρωί της Τρίτης βγήκε από την πίσω πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας για να αποφύγει τις κάμερες. Την προηγουμένη, σε μια σπάνια στιγμή διπλωματικού φάουλ, η εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας αναγκάστηκε να χτυπήσει την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ για να μπει, καθώς ο Τζόνσον δεν βγήκε καν, όπως συνηθίζεται και επιβάλλει το πρωτόκολο, για να την υποδεχτεί.

To Euronews υπενθύμισε πως η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός βουλευτών που λένε πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον ηγέτη τους, ακόμη κι αν δεν αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, οι ηγέτες δεν επιβιώνουν για πολύ περισσότερο από τον έναν χρόνο που τους δίνουν παράταση ζωής στη θέση.

Η προκάτοχός του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, αποχώρησε έξι μήνες μετά αφού είχε καταφέρει να επικρατήσει σε πρόταση δυσπιστίας.

Το εξάμηνο δεν αναφέρεται τυχαία. Σύμφωνα με τους Times, διατυπώνονται ήδη προτάσεις να αλλάξουν οι κανόνες της Επιτροπής 1922, του κομματικού οργάνου που χειρίζεται τέτοιες διαδικασίες, ώστε να μπορεί να κατατεθεί πάλι πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον σε έξι μήνες. Το ανέφερε ξεκάθαρα ο Τομπάιας Ελγουντ, πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και από τους πιο σεβάσμιους βουλευτές των Τόρις. Ο δε Γουίλιαμ Χαγκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και άλλοτε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, πρότεινε στον Τζόνσον, μέσα από άρθρο του επίσης στους Times, να αναζητήσει «μια έντιμη έξοδο».