Για «Εμμονή με τον Μπλούμπεργκ» κάνει λόγο το Politico, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ διερωτώνται εάν ο φιλελεύθερος δισεκατομμυριούχος, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αποτελεί την τελευταία ελπίδα τους για να απαλλαγούν από τον επίσης δισεκατομμυριούχο αλλά δεξιό (στην καλύτερη περίπτωση) νυν πρόεδρό τους. Συγχρόνως, όμως, κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί ντροπή, αν όχι καταστροφή, για το Δημοκρατικό Κόμμα και για την ίδια τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι η φιλελεύθερη Αμερική ευελπιστεί να διώξει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, αντικαθιστώντας τον με έναν πιο εξευγενισμένο σωσία του. Πάντως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των Αμερικανών –δημοσιογράφων και αναλυτών, πολιτικών αλλά και απλών πολιτών– μονοπωλείται από τον 78χρονο μεγιστάνα του πλούτου που φιλοδοξεί να γίνει ο 46ος πρόεδρος της Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Μπλούμπεργκ βρέθηκε στο μικροσκόπιο του αμερικανικού Τύπου. Μεταξύ των σχετικών δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν, ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένα ρεπορτάζ των New York Times, με τους δημοσιογράφους της κατεξοχήν φιλελεύθερης και προοδευτικής εφημερίδας των ΗΠΑ να ακολουθούν τη «διαδρομή του χρήματος», εκείνου του πακτωλού χρημάτων, δηλαδή, που ξόδεψε ο Μπλούμπεργκ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, στηρίζοντας τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα πρόβλημα, σημειώνει σε άρθρο του ο Φεντερίκο Ραμπίνι, ανταποκριτής της La Repubblica (με συνδρομή) στη Νέα Υόρκη, και έγκειται στο ότι ο άνθρωπος που κρατούσε τα ηνία του Μεγάλου Μήλου από το 2002 έως το 2013 προσέφερε από την προσωπική του περιουσία υπερβολικά πολλά λεφτά –περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά από το 1997, 3,3 εκ των οποίων μόνον κατά τη διάρκεια του 2019– με αποτέλεσμα κάποιοι να υποπτεύονται πως θέλησε να «εξαγοράσει» με τον τρόπο αυτό την εύνοια του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και τη σιωπή των επικριτών του.
Τα περισσότερα από αυτά τα δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια στήριξαν φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αλλά είναι γνωστό ότι πέρα από ανθρωπιστική, η φιλανθρωπία μπορεί να καταστεί και πολιτική. Αρκεί να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων του Μπλούμπεργκ κατέληξαν σε οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των φυλετικών μειονοτήτων και αυτό εξηγεί γιατί πολλοί αφροαμερικανοί θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζονται σήμερα θετικά για το πρόσωπό του.
Ο Μπλούμπεργκ έχει ξοδέψει επίσης πολλά χρήματα για τις προεκλογικές εκστρατείες άλλων, συμβάλλοντας, για παράδειγμα, αποφασιστικά στην επικράτηση των υποψηφίων των Δημοκρατικών στις εκλογές για την ανανέωση της αμερικανικής Βουλής με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια. Οσον αφορά τη δική του εκστρατεία για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου, έχει δαπανήσει ήδη 440 εκατ. δολάρια και έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα ξοδέψει πολλά παραπάνω, ούτως ώστε να ηττηθεί ο Τραμπ, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα είναι ο ίδιος ο αντίπαλος του αμερικανού προέδρου.
Μια άλλη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα που πρόσκειται κάθε άλλο παρά φιλικά έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, η Washington Post του Τζεφ Μπέζος, εστίασε στις επικρίσεις που συνεχίζει να δέχεται ο Μπλούμπεργκ για την επιφυλακτική του στάση του απέναντι στο κίνημα #MeToo και κυρίως για τη ρατσιστική, κατά γενική ομολογία, στάση και συμπεριφορά που επέδειξε η αστυνομία της Νέας Υόρκης κατά τα χρόνια της δημαρχίας του. Η Wall Street Journal παρουσίασε με πλήθος αναλύσεων τα υπέρ και τα κατά της υποψηφιότητας Μπλούμπεργκ με κάποιους να εικάζουν ήδη πως στην περίπτωση που λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, στο πλευρό του ως εν δυνάμει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να στέκεται ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον.
Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα με στόχο την κατάκτηση του Λευκού Οίκου, συμμετέχοντας σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτό θα επιτρέψει σε εκατομμύρια αμερικανούς ψηφοφόρους να τον δουν να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ζωντανά τους πολιτικούς αντιπάλους του. Αλλά η πραγματική δοκιμασία για τον Μπλούμπεργκ είναι μια άλλη και πρόκειται να λάβει χώρα σε δύο εβδομάδες, κατά την αποκαλούμενη στις ΗΠΑ «Σούπερ Τρίτη».
Ο Μπλούμπεργκ δεν συμμετείχε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκαν ήδη στις Πολιτείες της Αϊοβα και του Νιου Χάμσαϊρ και δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στις εκλογές της Νεβάδα (22 Φεβρουαρίου) ούτε σε εκείνες της Νότιας Καρολίνας (29 Φεβρουαρίου). Το όνομά του, όμως, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της «Σούπερ Τρίτης» στις 3 Μαρτίου, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 15 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι δύο πολυπληθέστερες των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια και το Τέξας.
Καθώς οι προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης» αφορούν περισσότερο από το ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού, εξυπακούεται ότι η αναμέτρηση αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη των Δημοκρατικών. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα φανεί εάν ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι αρκετά ισχυρός ώστε να κερδίσει μια θέση στην πρώτη τριάδα, μαζί με τον Μπέρνι Σάντερς και τον Πιτ Μπούτιτζιτζ.
Ψύχωση, όμως, με τον Μπλούμπεργκ δεν έχουν μόνον τα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά και οι αντίπαλοί του. Ολοι σχεδόν έβαλαν εναντίον του, στοχεύοντας σε ό,τι αποτελεί το πιο ισχυρό του και συγχρόνως το πιο αδύναμο του σημείο, το χρήμα. Ο Σάντερς, για παράδειγμα, έσπευσε να δηλώσει ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγεί η Αμερική από τη «διεφθαρμένη δημοκρατία των δισεκατομμυριούχων» και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον ίδιο, ο οποίος δέχεται μόνον μικρές δωρεές.
Κατά τoυ Μπλούμπεργκ στράφηκε φυσικά και ο αμερικανός πρόεδρος, επιλέγοντας, ωστόσο, να χλευάσει τον εν δυνάμει αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου όχι για τον πλούτο του αλλά για το ύψος του. «Ο μίνι Μάικ διαπραγματεύεται και το να ανέβει στη σκηνή των ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, εν όψει των προκριματικών εκλογών, και το δικαίωμα να στέκεται πάνω σε ένα κουτί κατά τη διάρκεια των ντιμπέιτ», ανέφερε τόσο στο Twitter όσο και κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πριν από το Super Bowl, τον τελικό του αμερικανικού φούτμπολ, ο Ντόναλντ Τραμπ, με ύψος 1 μέτρο και 90 εκατοστά, αναφερόμενος στον κατά 20 εκατοστά πιο κοντό συντοπίτη του.
Ξεχνώντας, ωστόσο, ότι ο «μίνι Μάικ» είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας, ο οποίος, έχοντας περιουσία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ενώ ο Τραμπ μόλις τριών) μπορεί σίγουρα να κοιτάει αφ’ υψηλού τον πρόεδρό του. «Εχουμε πολλούς κοινούς γνωστούς στη Νέα Υόρκη. Γελάνε πίσω από την πλάτη σου και σε αποκαλούν κλόουν. Γνωρίζουν ότι κληρονόμησες μια περιουσία και τη χαράμισες με τις ανόητες συμφωνίες σου και την ανικανότητά σου», απάντησε στη συνέχεια στο Twitter ο ζάπλουτος Μάικ, υπογραμμίζοντας «διαθέτω και την εμπειρία και τους πόρους για να σε κερδίσω. Και θα το κάνω».
Ωστόσο όλοι όσοι ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών εξεγείρονται ήδη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ξεπουλήματος της αμερικανικής δημοκρατίας σε δύο δισεκατομμυριούχους. Εχουν άδικο;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News