Με κάθε αναμέτρηση -και δεν έχουν απομείνει παρά περίπου 10 πολιτείες- το δίδυμο των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ φαίνεται όλο και πιο καθαρά: η Χίλαρι Κλίντον θα είναι εύκολα και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αρκετά πιθανόν οι υποψήφιοι για τις παρατάξεις τους.
«Αρκετά πιθανόν» ο Τραμπ; Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, εξακολουθεί να απέχει από το να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα παρότι περνά με εύκολες νίκες από πολιτεία σε πολιτεία από όπου, χάρη στο πλειοψηφικό σύστημα κατανομής των εκλεκτόρων, φεύγει με τη μερίδα του λέοντος.
Αυτή η εικόνα προέκυψε την Τρίτη, όπου πέντε βορειοανατολικές πολιτείες κλήθηκαν και από τα δύο κόμματα να εκλέξουν υποψήφιους για το χρίσμα.
Ο Τραμπ και η Κλίντον κέρδισαν εύκολα (η Κλίντον έχασε μόνο στο Ρόουντ Αϊλάντ, την μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ), σε πολιτείες που είναι πολύ κοντά στο κοινό τους και την πολιτική φιλοσοφία τους. Συγκεκριμένα:
- Στο Κονέκτικατ ο Τραμπ απέσπασε το 58% με δεύτερο τον Κέισικ με 29% και τρίτο τον Κρουζ με 12%. Η Κλίντον είχε 52%.
- Στο Ντελαγουέρ είχε το 61%, ο Κέισικ 20% και ο Κρουζ 16%. Αντίθετα η Κλίντον είχε 60%.
- Στο Μέριλαντ ο Τραμπ πήρε 54%, ο Κέισικ 23% και ο Κρουζ 19%. Η Κλίντον κέρδισε εύκολα με 63%.
- Στην Πενσιλβάνια το 54%, ο Κρουζ ήταν δεύτερος με 22% και ο Κέισικ είχε 19%. Νίκη με 56% για την Κλίντον.
- Στο Ρόουντ Αϊλαντ ο Τραμπ κέρδισε αρκετά εύκολα με το 64%, ο Κείσικ είναι 24% και ο Κρουζ 10%. Αυτήν ήταν η μόνη πολιτεία που κέρδισε την Τρίτη ο Σάντερς με 55%, είναι όμως και η μικρότερη στη χώρα.
Χάρη στο πλειοψηφικό σύστημα κατανομής των εκλεκτόρων, από τις πέντε πολιτείες ο Τραμπ έχει 105, ο Κέισικ πέντε και μόλις έναν ο Κρουζ. Συνολικά ο Τραμπ έχει 949, ο Κρουζ 544, ο Μάρκο Ρούμπιο που έχει αποσυρθεί έχει 171 και ο Κέισικ 153 ενώ για το χρίσμα χρειάζονται 1.237.
Σε εκλέκτορες η Κλίντον έχει 1.640 (χωρίς τους υπερεκλέκτορες που σχεδόν όλοι έχουν ταχτεί με το μέρος της) και ο Σάντερς 1.331 ενώ χρειάζονται 2.383 για το χρίσμα.
Ο άνθρωπος που μπορεί να χάσει (μόνο) από τον εαυτό του
Τίποτα δεν έχει κριθεί, λοιπόν, κάποια πράγματα παραμένουν ανοιχτά, αλλά τα περιθώρια να μην φτάσει ο Τραμπ ως το χρίσμα είναι μάλλον λίγα.
Η πρόσφατη ευκαιριακή συμμαχία των δύο αντιπάλων του, Κρουζ και Κέισικ, για αλληλοϋποστήριξη σε τρεις πολιτείες μπορεί να ήρθε πολύ αργά για να έχει ορατή επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Και οι δύο, είτε για πολιτικούς λόγους είτε για λόγους ανθρωπογεωγραφίας των πολιτειών που απομένουν, δεν μπορούν να κάνουν την μεγάλη ανατροπή. Από την άλλη, η ευδιάκριτα ηπιότερη ρητορική του Τραμπ τον προστατεύει ως ένα βαθμό από λεκτικές κακοτοπιές που θα μπορούσαν να του ανακόψουν το ρεύμα.
Μια ανάλογη εικόνα μάχης περισσότερο για την επιβεβαίωση της ήδη υπάρχουσας εικόνας παρά για την ανατροπή τους δίνουν και οι Δημοκρατικοί. Στις προκριματικές η Κλίντον κέρδισε σε ψήφους και εκλέκτορες (στους Δημοκρατικούς μοιράζονται κατά κανόνα αναλογικά) και ο Σάντερς σε ρεύμα και δημοφιλία στο target group των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και τα βιολογικά εγγόνια του. Το tweet το δείχνει πολύ παραστατικά έστω και χωρίς τις πέντε πολιτείες που δεν άλλαξαν δραματικά την εικόνα σε συνολικές ψήφους.
Total popular vote so far:
Clinton ——— 10.1 million
Trump ——– 8.5M
Bernie —— 7.4M
Cruz —— 6.3M
Rubio — 3.4M
Kasich – 3.1M— Dan Diamond (@ddiamond) April 20, 2016
Ο Νέιτ Σίλβερ, ο θεωρούμενος και κάτι σαν γκουρού των προβλέψεων στις ΗΠΑ, εκτιμά σε ανάλυση στο FiveThirtyEight ότι τις τελευταίες εβδομάδες κάτι άλλαξε προς το καλύτερο για το Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που του δίνει μια ώθηση είναι ότι οι αντίθετοι με τον Τραμπ ψηφοφόροι του κόμματος απογοητεύτηκαν και μάλλον θέλουν να πάει η παράταξη σε ένα συνέδριο χωρίς εντάσεις. Το άτυπο κίνημα #NeverTrump, για να χρησιμοποιήσουμε μια εικόνα οικεία και στην Ελλάδα, μάλλον αναπτύσσεται στους καναπέδες παρά εκφράζεται με ψήφους στους άλλους δύο υποψήφιους.
Για τον Σίλβερ η Ιντιάνα, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν στις 3 Μαΐου μπορεί να είναι η πολιτεία που θα κρίνει τη συνέχεια της αναμέτρησης (δίνει 57 εκλέκτορες με πλειοψηφικό σύστημα κατανομής). Αν κερδίσει ο Τραμπ θα μπει σε ένα είδος γκρίζας ζώνης: δεν θα έχει εξασφαλίσει μαθηματικά το χρίσμα ενώ θα είναι επιρρεπής σε κάτι (μια γκάφα ή ένα σκάνδαλο) που θα την στερήσει την τελευταία στιγμή. Η Ιντιάνα είναι η πρώτη από τις τρεις πολιτείες στις οποίες ισχύει η συμμαχία Κέισικ-Κρουζ. Αν δεν κερδίσει, το αντι-Τραμπ στρατόπεδο θα ανακτήσει δυνάμεις – και τουλάχιστον το ηθικό του.
Και πάλι, βέβαια, η πραγματικότητα μπορεί να δείξει άλλα πράγματα, ειδικά αν φτάσουμε σε ένα διασπασμένο συνέδριο που χρειάζεται συμβιβασμό και διαμεσολάβηση (brockered convention). Το χαριτωμένο βίντεο του Vox που ακολουθεί δίνει μια σύντομη εξήγηση για το τί συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις (πατήστε το κουμπί για υποτίτλους στα αγγλικά):
Αν κανένας από τους υποψήφιους στο συνέδριο δεν συγκεντρώσει το 50%, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται όσο χρειαστεί μέχρι να καταγραφεί πλειοψηφία. Ενώ όμως την πρώτη φορά οι σύνεδροι ψηφίζουν στη βάση της δέσμευσης (pledge) που είχαν δώσει από τις προκριματικές να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο, στις επόμενες ψηφοφορίες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιον θέλουν – για αυτό θα έχουν προηγηθεί σχεδόν σίγουρα παρασκηνιακές συμφωνίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News