424
O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαιρετά τους υποστηρικτές του έξω από τα γραφεία του κόμματος, τη Δευτέρα | Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout via REUTERS

Μπορεί να κερδίσει τον Ερντογάν ο «Γκάντι της Τουρκίας»;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 10:35
O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαιρετά τους υποστηρικτές του έξω από τα γραφεία του κόμματος, τη Δευτέρα
|Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout via REUTERS

Μπορεί να κερδίσει τον Ερντογάν ο «Γκάντι της Τουρκίας»;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 10:35

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θα είναι ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, στις τουρκικές προεδρικές εκλογές που αναμένονται στα μέσα Μαΐου.

Οι επικριτές του όμως υποστηρίζουν ότι ο 74χρονος οικονομολόγος –γνωστός και ως ο «Γκάντι της Τουρκίας», επειδή μοιάζει εμφανισιακά με τον ινδό ηγέτη– δεν έχει την πολιτική χροιά και το χάρισμα που απαιτείται για να επικρατήσει του λαϊκιστή τούρκου προέδρου, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ο Κιλιτσντάρογλου διορίστηκε ως υποψήφιος από την αντιπολιτευόμενη παράταξη της Εθνικής Συμμαχίας που αποτελείται από το CHP (το παλιότερο κόμμα στην Τουρκία με ιδρυτή τον Κεμάλ Ατατούρκ), το εθνικιστικό Καλό Κόμμα και αρκετά μικρότερα αποσχισθέντα κόμματα από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επιστροφή της χώρας σε ένα κοινοβουλευτικό –από προεδρικό– σύστημα.

Μετά την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ήρθαν οι φονικοί σεισμοί του Φεβρουαρίου και η οργή κατά της κυβέρνησης, για να τονώσουν τη θέση της αντιπολίτευσης, που βλέπει μία μοναδική ευκαιρία να νικήσει τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην πρωθυπουργική και στην προεδρική καρέκλα και να σταματήσει την πορεία της Τουρκίας προς ένα αυταρχικό καθεστώς.

Δημοσκοπήσεις μετά τους σεισμούς έδειξαν μία μικρή αύξηση του ποσοστού της αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις για την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου υπήρχαν έντονες και μέσα από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, καθώς η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του Καλού Κόμματος αποσύρθηκε πριν λίγες ημέρες, ζητώντας τον διορισμό στη θέση του υποψηφίου, του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης –ο οποίος, κατά πολλούς, θα είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Ερντογάν– ή του Μανσούρ Γιαβάς, δημάρχου της Αγκυρας.

Μετά από λίγες ημέρες, η Ακσενέρ επέστρεψε στον συνασπισμό, συμβιβαζόμενη με την πρόταση να γίνουν και οι δύο δήμαρχοι υποψήφιοι αντιπρόεδροι.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, τη Δευτέρα, ο Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι υποψήφιοι αντιπρόεδροι θα είναι και οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων του συνασπισμού, μαζί με τους δύο δημάρχους, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση θέλει να καταργήσει τη θέση, σε περίπτωση που αναρριχηθεί στην εξουσία.

«Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Εμείς, η Συμμαχία του Εθνους, θα κυβερνήσουμε την Τουρκία μέσω διαβουλεύσεων», είπε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Πάντως, οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η δημόσια διαφωνία στους κόλπους της αντιπολίτευσης θα της στοιχίσει ψήψους, ευνοώντας τον Ερντογάν.

Ο Σελίμ Σαζάκ, πολιτικός σύμβουλος που συνεργάζεται με τον  αντιπολιτευόμενο συνασπισμό, είπε χαρακτηριστικά στον Guardian: «Η Εθνική Συμμαχία πρέπει να οικοδομήσει μια συνεκτική αφήγηση γύρω από αυτήν την απόφαση, να την κοινοποιήσει αποτελεσματικά και να απαντήσει πλήρως και πειστικά στα ερωτήματα των ψηφοφόρων». Διαφορετικά, ο Ερντογάν αναμφισβήτητα θα επωφεληθεί της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...