1098
H Τέιλορ Σουίφτ στα βραβεία του MTV, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις | REUTERS/Andrew Kelly

Μπορεί η Τέιλορ Σουίφτ να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 12:48
H Τέιλορ Σουίφτ στα βραβεία του MTV, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις
|REUTERS/Andrew Kelly

Μπορεί η Τέιλορ Σουίφτ να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 12:48

Για πολλούς Αμερικανούς, η μεγαλύτερη είδηση που προέκυψε από το προεδρικό debate της 10ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν πολιτική νίκη της Κάμαλα Χάρις, αλλά η υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ που ήρθε λίγα λεπτά αργότερα. Εάν κάποια διασημότητα μπορεί πράγματι να επηρεάσει τις εκλογές, αυτή είναι με βεβαιότητα η τραγουδίστρια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σουίφτ επηρεάζει τις λεγεώνες των θαυμαστών της, όπως γράφουν οι New York Times. Συνολικά 405.999 άνθρωποι επισκέφτηκαν το Vote.gov μέσω του συνδέσμου στην ιστορία της τραγουδίστριας στο Instagram, τις 24 ώρες που έμεινε αναρτημένη, πολλαπλάσιες του ημερήσιου μέσου όρου των 30.000 επισκέψεων στον ιστότοπο στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γενικής Διοίκησης Υπηρεσιών.

Ο αριθμός αυτός, όμως, από μόνος του δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο. Δεν μας λέει αν οι επισκέπτες ήταν νέοι ψηφοφόροι, αν αυτές οι επισκέψεις μετατράπηκαν σε πραγματικές εγγραφές ή τι θα κάνουν οι νέοι ψηφοφόροι στις 5 Νοεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόση διαφορά θα κάνει η υποστήριξη της Σουίφτ προς την Κάμαλα Χάρις. Μπορούμε, όμως, επισημαίνουν οι ΝΥΤ, να κάνουμε κάποιες εικασίες, βασιζόμενοι σε έρευνες και σε όσα λένε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι.

Υπάρχουν πολλές μελέτες για την επίδραση που έχουν οι δημόσιες δηλώσεις διασημοτήτων υπέρ του ενός ή του άλλου πολιτικού, αλλά από αυτές δεν προκύπτουν αποδείξεις για την πραγματική σημασία τους. Ακόμα και αν έχουν σημασία, τα πραγματικά αποτελέσματα είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν.

Οταν η Οπρα Γουίνφρεϊ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών το 2008, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα συνδρομών στο Oprah Magazine, τις πωλήσεις βιβλίων και τα αποτελέσματα των εκλογών για να δουν εάν ο Ομπάμα είχε καλύτερη απόδοση από το αναμενόμενο σε μέρη όπου οι άνθρωποι είχαν εγγραφεί στο περιοδικό ή τα βιβλία που προτείνει το Oprah’s Book Club πωλούνται ιδιαίτερα καλά. Διαπίστωσαν ότι αυτό πράγματι συνέβη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη της Γουίνφρεϊ έφερε επιπλέον ένα εκατομμύριο ψήφους για τον Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές, σε σύνολο περίπου 30 εκατομμυρίων ψήφων.

Από την άλλη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στο Οχάιο και στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι η υποστήριξη από διασημότητες είναι πιο πιθανό να έχουν σημασία στις προκριματικές εκλογές, όταν οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους σχετικά παρόμοιους υποψηφίους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φωνή μιας αξιόπιστης διασημότητας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Στις γενικές εκλογές, όμως, ο κομματισμός είναι αυτός που οδηγεί τις επιλογές των ψηφοφόρων. Οι πολιτικές συμπεριφορές συχνά διαμορφώνονται νωρίς στη ζωή και είναι απίθανο να αλλάξουν επειδή το είπε μια διασημότητα. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον έλαβε εγκρίσεις από την Μπιγιονσέ, τον Jay-Z, τον LeBron James, την Κένταλ Τζένερ, τον Τζορτζ Κλούνεϊ και δεκάδες άλλους. Κι όμως, έχασε τις εκλογές.

Θα μπορούσε η έγκριση της Σουίφτ να αποδειχθεί μια διαφορετική περίπτωση;

Η Κάμαλα Χάρις μπήκε στην εκλογική κούρσα πριν από λιγότερο από δύο μήνες. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times/Siena College, το 28% των ψηφοφόρων είπε ότι πρέπει να μάθουν περισσότερα για αυτήν. Μόνο το 9% αισθάνονταν το ίδιο για τον Τραμπ. Η Χάρις θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υποστήριξη της Σουίφτ, η οποία ίσως δώσει στους ψηφοφόρους τη σιγουριά να ψηφίσουν μια γυναίκα που οι ίδιοι δεν ξέρουν καλά.

Το άλλο θέμα αφορά το ποιοι είναι πιο δεκτικοί στα μηνύματα της Σουίφτ.

Αν και οι υποστηρικτές της είναι πιο πιθανό να είναι Δημοκρατικοί (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov), είναι αρκετά δημοφιλής ώστε να έχει θαυμαστές σε όλο το πολιτικό φάσμα. Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που δεν υποστήριξαν ούτε τον Τραμπ ούτε την Χάρις δήλωσαν ότι τους αρέσει και ακούν τη μουσική της. Είναι πιθανό μερικοί από αυτούς τους αναποφάσιστους να επηρεαστούν.

Στη δημοσκόπηση του YouGov, οι νεότεροι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να πουν ότι ήταν μεγάλοι θαυμαστές της Σουίφτ. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι δεν έχουν αποκρυσταλλώσει ακόμη την πολιτική τους άποψη, μπορεί επίσης να λειτουργήσει υπέρ της Χάρις.

«Οι νέοι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς, δεν εμπιστεύονται τους παραδοσιακούς ηγέτες, εμπιστεύονται τους ανθρώπους που ειδωλοποιούν», είπε στους ΝΥΤ ο Ε. Μάικλ Ράμσεϊ, αναπληρωτής καθηγητής τεχνών και επιστημών επικοινωνίας στο Penn State Berks. Ο Ράμσεϊ διδάσκει το μάθημα για τη Σουίφτ. «Τα είδωλά μας είναι άνθρωποι που θέλουμε να μιμηθούμε», λέει.

Αρκετοί μαθητές με τους οποίους μίλησαν οι Νew York Times φαίνεται να επιβεβαιώνουν όσα λέει ο καθηγητής.

Η 20χρονη Μπιούς Ονατ, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον και αναποφάσιστη ψηφοφόρος, μεγάλωσε ακούγοντας τη μουσική της Σουίφτ. Τη βλέπει ως «μια πραγματικά σημαντική φιγούρα» στη ζωή της. Η ίδια δεν παρακολουθεί στενά την πολιτική και λέει ότι «δεν καταλαβαίνω πλήρως την πολιτική, αλλά αυτό το άτομο το καταλαβαίνει».

Η 22χρονη Γκρέις Μίλερ, τελειόφοιτη στο Kutztown University, μεγάλωσε σε οικογένεια Ρεπουμπλικανών. Αλλά η υποστήριξη της Σουίφτ της επιβεβαίωσε την πολιτική συμπάθεια που έχει για την Χάρις. Αν η Σουίφτ «δεν φοβάται να υποστηρίξει κάποιον, φαίνεται ότι ίσως είναι η καλύτερη επιλογή», είπε στους ΝΥΤ.

Στη δημοσκόπηση του YouGov, το 8% των ερωτηθέντων είπαν ότι η υποστήριξή της θα τους έκανε πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον ευνοούμενο υποψήφιο της  Σουίφτ. Οι περισσότεροι, όμως, είπαν το αντίθετο.

Η Λίλιαν Μοράλες, πρωτοετής στο Penn State Berks, σχεδιάζει έτσι κι αλλιώς να ψηφίσει την Χάρις και είπε ότι η υποστήριξη της Σουίφτ δεν επρόκειτο ποτέ να επηρεάσει την τελική της απόφαση. «Δεν είναι δουλειά μου να ξέρω ποιον ψηφίζει κάποιος», είπε. «Και αν θέλει να εκφράσει ποιον ψηφίζει, τότε αυτό είναι δικό της θέμα».

Η βάση θαυμαστών της Σουίφτ, πάντως, ήταν ήδη πολιτικά οργανωμένη πριν από την ανακοίνωσή της ότι υποστηρίζει την Χάρις. Οι Swifties for Kamala σχηματίστηκαν την ημέρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα.

Ο Swifties for Kamala «περίμεναν αυτήν τη δήλωση να έρθει», είπε στους ΝΥΤ η Εριν Λ. Ρόσιτερ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Notre Dame. «Τώρα που έχουν αυτήν τη δήλωση, νομιμοποιεί αυτό που κάνουν, ώστε να μπορούν να είναι πιο δραστήριοι στην οργάνωσή τους».

Οι νέοι ψηφοφόροι έχουν συνήθως πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσέλθουν στις κάλπες από τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους. Εάν, λοιπόν, η παρέμβαση της Σουίφτ έπειθε ακόμη και μια μικρή μερίδα πιθανών ψηφοφόρων που ευθυγραμμίζονται με τους Δημοκρατικούς να εγγραφούν και να ψηφίσουν, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Ακόμη και αν περισσότεροι νέοι αποφασίσουν να ψηφίσουν, όμως, θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε εάν το έκαναν λόγω της Σουίφτ.

Η υποστήριξη της Σουίφτ, παρόλα αυτά, ίσως έχει άλλα, λιγότερο ορατά αλλά εξίσου σημαντικά αποτελέσματα, καταλήγουν οι New York Times. Μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων ή να οδηγήσει σε ευνοϊκότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά το debate και την ανάρτηση της τραγουδίστριας, η προεκλογική καμπάνια της Κάμαλα Χάρις έσπευσε να προσφέρει στον ιστότοπό της βραχιόλια φιλίας εμπνευσμένα από την Τέιλορ Σουίφτ.

Ξεπούλησαν σε λιγότερο από 24 ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...