721
Η αυτοβιογραφία του Μπόνο με τίτλο «Surrender» αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου | Protagon Creative

Μπόνο: Η ζωή του ένα βιβλίο με τραγούδια

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 21:31
Η αυτοβιογραφία του Μπόνο με τίτλο «Surrender» αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου
|Protagon Creative

Μπόνο: Η ζωή του ένα βιβλίο με τραγούδια

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 21:31

Τα πρώτα απομνημονεύματα του Μπόνο θα κυκλοφορήσουν φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδότη του, Penguin Random House. Η καριέρα του frontman των U2 έχει μεν περιγραφεί εκτενώς, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Μπόνο γράφει για τη ζωή του, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Η αυτοβιογραφία, με τίτλο «Surrender», θα καλύπτει τα πρώτα χρόνια του δουβλινέζου ροκ σταρ, και θα συμπεριλαμβάνει σημαντικά για τον ίδιο γεγονότα, όπως η ξαφνική απώλεια της μητέρας του όταν ήταν 14 ετών, η επιτυχία των U2, το ακτιβιστικό έργο του για την καταπολέμηση του AIDS, της φτώχειας, του περιβάλλοντος κ.λπ. Το βιβλίο θα περιέχει 40 κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία θα φέρει τον τίτλο ενός τραγουδιού των U2. Επιπλέον, ο Μπόνο έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος 40 πρωτότυπα σχέδια για το βιβλίο.

Εν τω μεταξύ, στις ψηφιακές πλατφόρμες των U2 έχει κυκλοφορήσει ένα βίντεο, στο οποίο ο Μπόνο αφηγείται ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του. Στο βίντεο κινούμενα σχέδια, που βασίζονται στα σκίτσα του, απεικονίζουν ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο «Out of Control», το οποίο αναφέρεται στο πώς έγραψε το πρώτο single των U2 στα 18α γενέθλιά του, ακριβώς πριν από 44 χρόνια.

Ο Μπόνο δήλωσε ότι πρόθεσή του ήταν το βιβλίο να απεικονίζει λεπτομερώς αυτά που προηγουμένως απλώς σκιαγραφούσε στα τραγούδια: «Τους ανθρώπους, τα μέρη και τις δυνατότητες στη ζωή μου». Είπε ότι επέλεξε τον τίτλο επειδή, έχοντας μεγαλώσει στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970, το να παραδίνεσαι, να υποτάσσεσαι (surrendering) δεν ήταν μια φυσιολογική ιδέα για αυτόν. Ο Μπόνο εξήγησε ότι η «υποταγή» ήταν μια λέξη που περικύκλωσε με το μολύβι του, αφότου είχε συγκεντρώσει τις σκέψεις του για το βιβλίο.

«Εξακολουθώ να παλεύω με ταπεινότητα. Στο συγκρότημα, στον γάμο μου, στην πίστη μου, στη ζωή μου ως ακτιβιστής», πρόσθεσε ο διάσημος ιρλανδός καλλιτέχνης, ο οποίος συχνά εμπνέεται τους στίχους του από τις χριστιανικές πεποιθήσεις του, περιγράφοντας το βιβλίο ως «την ιστορία της έλλειψης προόδου ενός προσκυνητή… Με αρκετή διασκέδαση στην πορεία».

Ο επιμελητής του βιβλίου του Μπόνο, Ρίγκαν Αρθρουρ, δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ήταν «τυχεροί» που ο ιρλανδός ροκ σταρ, «όχι μόνο έχει μια δραματική προσωπική ιστορία να πει», αλλά είναι επίσης «ένας πραγματικά ταλαντούχος συγγραφέας». «Το “Surrender” είναι ειλικρινές, οικείο, ασεβές και βαθυστόχαστο, η εκθαμβωτική αυτοβιογραφία μιας αξιοσημείωτης ζωής», είπε.

Η Βενετία Μπάτερφιλντ, η οποία επιβλέπει την έκδοση του «Surrender» στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικό βιβλίο ενός εξαιρετικού ανθρώπου», που υπόσχεται να «χαροποιήσει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο».

Ο Μπόνο (καλλιτεχνικό όνομα του Πολ Ντέιβιντ Χιούσον) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δουβλίνο και το 1976, μαζί με τους συμμαθητές του, όλοι έφηβοι ακόμη, Ντέιβιντ  Ιβανς ή The Edge (κιθάρα, πλήκτρα και φωνητικά), Ανταμ Κλέιτον (μπάσο) και Λάρι Μιούλεν Τζούνιορ (ντραμς και κρουστά) δημιούργησαν το συγκρότημα των U2. Μετά το πρώτο άλμπουμ, «Boy», που βγήκε το 1980, έχουν κυκλοφορήσει άλλα 13 άλμπουμ και η περιοδεία τους «360° tour», από το 2009 έως το 2011, παραμένει η δεύτερη περιοδεία συγκροτήματος με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα, οι U2 έχουν πουλήσει περισσότερα από 157 εκατομμύρια άλμπουμ και έχουν κερδίσει 22 Grammys, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ντουέτο ή συγκρότημα.

O Mπόνο με ουκρανούς στρατιώτες και τον frontman του γκρουπ «Antytila», Ταράς Τοπόλια, σε συναυλία που διοργάνωσε στο μετρό του Κιέβου για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής| REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Μπόνο είναι, επίσης, γνωστός για την ακτιβιστική δράση του. Η καμπάνια (RED) μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της οποίας είναι συνιδρυτής, έχει αποφέρει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη θεραπεία και την πρόληψη του AIDS στην Αφρική. Ακόμη, το 2016, ο Μπόνο ίδρυσε μαζί με άλλους το «Rise Fund», το οποίο επενδύει σε εταιρείες που οδηγούν σε θετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο ιρλανδός ροκ σταρ, που ζει στο Δουβλίνο μαζί με τη σύζυγό του Αλι Χιούσον (γνωρίστηκαν επίσης στο σχολείο), έχει λάβει μια σειρά από βραβεία για τη μουσική και τον ακτιβισμό του, όπως το μετάλλιο τιμής «Πάμπλο Νερούδα» της Χιλής, της παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση, τον τιμητικό τίτλο του Βρετανού Ιππότη, το βραβείο Φουλμπράιτ για τη Διεθνή Κατανόηση, ενώ επίσης έχει επιλεγεί Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time (μαζί με τον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς).

  • Το «Surrender» αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου του 2022

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...