297
Η Σκάρλετ Γιόχανσον ήταν πέντε φορές υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα | EPA/NEIL HALL

Μποϊκοτάζ στις Χρυσές Σφαίρες ζητεί η Σκάρλετ Γιόχανσον

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 16:17
Η Σκάρλετ Γιόχανσον ήταν πέντε φορές υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα
|EPA/NEIL HALL

Μποϊκοτάζ στις Χρυσές Σφαίρες ζητεί η Σκάρλετ Γιόχανσον

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 16:17

Η Σκάρλετ Γιόχανσον μπήκε και αυτή στη συζήτηση για τον συγκαλυμμένο ρατσισμό στο Χόλιγουντ που εκφράζεται στα κινηματογραφικά βραβεία, τα οποία συστηματικά «ξεχνούν» τις μειονότητες.

Στόχος της ηθοποιού είναι οι Χρυσές Σφαίρες, των οποίων η διοργανώτρια επιτροπή, η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χόλιγουντ (HFPA), έχει δεσμευτεί να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν και η HFPA ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα διευρύνει τον κατάλογο των συμμετεχόντων, η βραβευμένη ηθοποιός επισήμανε ότι χρειάζονται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Οι Χρυσές Σφαίρες, το δεύτερο σε βαρύτητα βραβείο μετά τα Οσκαρ στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, έχουν επικριθεί για αμφισβητούμενες τακτικές από τους διοργανωτές. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι Los Angeles Times  είχαν αποκαλύψει ότι μεταξύ των 87 μελών που ψηφίζουν για τα βραβεία δεν υπάρχει ούτε ένας Αφροαμερικανός, ενώ είναι γνωστό ότι τα μέλη κάποιες φορές δέχονται «δωράκια» με τη μορφή δωρεάν παραχωρήσεων.

Η HPFA, σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για ένα περισσότερο συμπεριληπτικό περιβάλλον. Ετσι,  θα διευρυνθεί ο κατάλογος των συμμετεχόντων με έμφαση σε Αφροαμερικανούς, ενώ θα χαλαρώσουν οι αυστηροί κανόνες εισόδου.

Παρά ταύτα, αρκετοί ηθοποιοί κρίνουν ότι οι αλλαγές δεν επαρκούν.

Η Γιόχανσον, που στο παρελθόν έχει προταθεί πέντε φορές για Χρυσή Σφαίρα, κάλεσε τα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας να μποϊκοτάρουν τον οργανισμό μέχρι αυτός να κάνει σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό του. Παράλληλα και η Netflix και το Amazon ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να συνεργάζονται με την HFPA μέχρι να προχωρήσει τα σχέδια για την αναδιάρθρωσή της.

Η 36χρονη ηθοποιός, όπως σημειώνει το BBC, δήλωσε ακόμη ότι είχε να αντιμετωπίσει σεξιστικά ερωτήματα και σχόλια από μέλη της HPFA, τα οποία φτάνουν στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στο πλευρό της ηθοποιού στάθηκε μεταξύ άλλων ο συμπρωταγωνιστής της στους «Avengers», Μαρκ Ράφαλο. «Ως πρόσφατα βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα, ειλικρινά αισθάνομαι περήφανος και χαρούμενος που έλαβα αυτό το βραβείο», έγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...