Ακαδημαϊκοί, μηχανικοί και ειδικοί επιστήμονες εξετάζουν εξονυχιστικά τα νέα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών στα αεροπλάνα, προκειμένου οι επιβάτες να μην διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους, σύμφωνα με τις κατασκευάστριες Boeing και Airbus.
Η προσπάθειες γίνονται κατόπιν αιτήματος των κατασκευαστριών εταιρειών σε μία φάση που οι επιβάτες όπως αναμενόταν αντιμετωπίζουν αυξημένο φόβο για τις πτήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτό που επιθυμούν οι εταιρείες είναι να αποδείξουν ότι ο αέρας στις καμπίνες παρέχει απόλυτη προστασία από οποιαδήποτε μόλυνση κατά την πτήση, ώστε οι επιβάτες να είναι ασφαλείς.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Boeing δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή της υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν το περιβάλλον της καμπίνας και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες και ένα σύστημα πρόληψης εξάπλωσης του ιού.
Από την πλευρά της η Airbus δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ώστε να συλλέξει πληροφορίες για ασφαλείς πτήσεις.
Μάλιστα, οι μηχανικοί της εταιρείας διερευνούν και άλλες μεθόδους μείωσης της εξουδετέρωσης του ιού, μεταξύ των οποίων ειδικά αυτοκαθαριζόμενα υλικά, απολυμαντικό που θα διαρκεί στις επιφάνειες για πέντε ημέρες και συσκευές στις τουαλέτες όπου όλες οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς να τις αγγίζουμε (φωτοκύτταρα παντού).
Αν και μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετά δεδομένα για το φιλτράρισμα ιών και βακτηρίων από το σύστημα εξαερισμού του αεροπλάνου, οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν πώς ακριβώς συμπεριφέρεται ο κορονοϊός σε διάφορα περιβάλλοντα.
«Υπάρχουν αρκετά γνωστά δεδομένα αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο Τζον Σκοτ Μεσκ, καθηγητής Βιοπαθολογίας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Οι απαντήσεις γίνονται ακόμη πιο πιεστικές όμως, καθώς η στιγμή που τα αεροπλάνα θα πετάξουν και πάλι είναι πολύ κοντά.
Οι αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν ότι οι κρατήσεις αρχίζουν να αυξάνονται μετά από εβδομάδες σχεδόν μηδενικής ζήτησης.
Πάντως, η μηδενική μόλυνση μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους δεν φαίνεται ρεαλιστικός στόχος, καθώς μπορεί ο αέρας να καθαρίζεται από ιούς και βακτήρια, ωστόσο η απόσταση μεταξύ των επιβατών είναι μικρή και, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι φυσικό εάν ένας υγιής καθίσει δίπλα σε κάποιον μολυσμένο που βήχει να κολλήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News