338
Ο Μάικ Μπλούμπεργκ στη Σύνοδο που οργάνωσαν οι ΝΥΤ, στις 19 Σεπτεμβρίου. Στο πέτο του φοράει έμβλημα με την αμερικανική και την ουκρανική σημαία «αγκαλιασμένες» | Shannon Stapleton - Pool/Getty Images

Μπλούμπεργκ: Ολα τα δισεκατομμύριά του στη φιλανθρωπία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 10:19
Ο Μάικ Μπλούμπεργκ στη Σύνοδο που οργάνωσαν οι ΝΥΤ, στις 19 Σεπτεμβρίου. Στο πέτο του φοράει έμβλημα με την αμερικανική και την ουκρανική σημαία «αγκαλιασμένες»
|Shannon Stapleton - Pool/Getty Images

Μπλούμπεργκ: Ολα τα δισεκατομμύριά του στη φιλανθρωπία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 10:19

Ο αμερικανός Κροίσος Μάικ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα δώσει την εταιρεία του, Bloomberg LP, η οποία εδρεύει στο Μανχάταν και εμπορεύεται χρηματοοικονομικά data, στο ίδρυμα Bloomberg Philanthropies ώστε να πωληθεί από αυτό εν συνεχεία. Η εταιρεία του Μπλούμπεργκ είναι παγκοσμίως γνωστή για τη βάση δεδομένων της, ικανή να παρέχει στοιχεία χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος σε πραγματικό χρόνο.

Επειδή παίζονται πολλά εκατομμύρια δολάρια με την καλή και έγκαιρη πληροφόρηση, η πρόσβαση στα συγκεκριμένα data είναι πολύ αλμυρή: κάθε συνδρομητής πληρώνει στον Κροίσο 24.000 δολάρια ετησίως. Ο Μπλούμπεργκ δεσμεύτηκε δημοσίως για την προαναφερθείσα εξέλιξη (βάσει διαθήκης) μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη διοργανωμένη από τους New York Times Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.

«Οταν πεθάνω, το φιλανθρωπικό ίδρυμα θα κληρονομήσει την εταιρεία. Λόγω της φορολογικής νομοθεσίας, όμως, πρέπει να την ξεφορτωθεί μέσω πώλησης εντός της πενταετίας. Είμαι 81 ετών. Η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να καταστρώσω σχέδια διαδοχής».

Στην Bloomberg LP ο Μπλούμπεργκ είναι πλειοψηφικός μέτοχος (κατέχει το 88% της εταιρείας), όμως οι κόρες του δεν ενδιαφέρονται για αυτήν.

Η μία έχει δική της εταιρεία data και ανάλυσης, ονόματι Murmuration, ενώ η άλλη είναι επαγγελματίας ιππέας. Η περιουσία του Κροίσου εκτιμάται στα 90 δισ. δολάρια. Οι καλύτεροι πελάτες της Bloomberg LP είναι, φυσικά, οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ, στη Νέα Υόρκη, και του Σίτι, στο Λονδίνο. Η εταιρεία διαθέτει δικό της τηλεοπτικό κανάλι και άλλα μέσα ενημέρωσης. Τα κέρδη της είναι περίπου 12 δισ. δολάρια ετησίως.

Ο Μάικ Μπλούμπεργκ διετέλεσε δήμαρχος Νέας Υόρκης (2002-2013) και παραιτήθηκε από de facto διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των ηγετικών πόστων. Συνεχίζει, πάντως, να έχει λόγο για τις προτεραιότητες της εταιρείας, μαζί με τον συνιδρυτή της, Τομ Σεκούντα. Ο Μπλούμπεργκ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο διοικητικό μέλλον της Bloomberg LP.

«Εχω ένα διοικητικό συμβούλιο για το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να συμβάλει στη σωστή συμπεριφορά της εταιρείας όταν εγώ θα λείπω». Είπε, επίσης, ότι σχεδόν όλα τα κέρδη της εταιρείας έχουν ήδη δοθεί στο ίδρυμα Bloomberg Philanthropies, το οποίο μοίρασε 1,7 δισ. δολάρια πέρυσι, όπως έγραψε το βρετανικό μέσο Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...