528
Ο Μάικ Μπλούμπεργκ σε ομιλία του στο Τενεσί | REUTERS

Μπλούμπεργκ: Αν η εναλλακτική είναι ο Τραμπ, οι Δημοκρατικοί θα με αγαπήσουν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2020, 18:08
Ο Μάικ Μπλούμπεργκ σε ομιλία του στο Τενεσί
|REUTERS

Μπλούμπεργκ: Αν η εναλλακτική είναι ο Τραμπ, οι Δημοκρατικοί θα με αγαπήσουν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2020, 18:08

«Το στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων», που έχει βάλει ο Μάικ Μπλούμπεργκ για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς έως τώρα, αλλά η υποψηφιότητά του διχάζει τους υποστηρικτές του κόμματος.

Ο δημοσιογράφος των Times τον ακολούθησε στην προεκλογική του περιοδεία και το διαπίστωσε στις δηλώσεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων που συνάντησε.

«Αν μπορείς κάποιος να κερδίσει τον Τραμπ, είναι αυτός. Αληθινός δισεκατομμυριούχος και σκληρός Νεοϋορκέζος, είναι αρκετά δυνατός για να τρελάνει τον Τραμπ. Ξέρει πώς λειτουργεί ο Τραμπ και δεν τον φοβάται», λένε οι δικοί του υποστηρικτές, που τονίζουν πως είναι ο μόνος που μπορεί «να παίξει μπάλα στο γήπεδο του Τραμπ και να τον κερδίσει με τα ίδια όπλα».

«Αυτό είναι πλουτοκρατία και όχι δημοκρατία», απαντούν οι υποστηρικτές του Σάντερς, αναφερόμενοι στα 300 εκατ. δολάρια που έχει ρίξει σε διαφημίσεις έως τώρα, ενώ ένα στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων πιστεύει ότι οι Δημοκρατικοί «μισούν τους πλούσιους, ειδικά αυτούς που προσπαθούν να αγοράσουν την εκλογή τους».

Ο ίδιος ο Μπλούμπεργκ πάντως, το απολαμβάνει και πιστεύει στην εκλογή του. «Ο κόσμος είναι ενθουσιώδης. Φαίνεται πως κάτι συμβαίνει», είπε στους Times, ενώ αρνείται ότι επιχειρεί να αγοράσει την εκλογή του λέγοντας ότι μπήκε αργά στην κούρσα για το χρίσμα και απλά προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.

Ο,τι και αν κάνει, πάντως, αποδίδει, μια που τις τελευταίες 10 ημέρες, από το 7% εκτοξεύτηκε στο 15% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ακολουθώντας από κοντά σε κάποιες δημοσκοπήσεις τον Σάντερς, ενώ σε μία εμφανίζεται πρώτος.

Η μετριοπάθειά του επίσης αρέσει σε όσους τρομάζουν από την «αριστερή» ρητορική του Σάντερς -το σλόγκαν του άλλωστε είναι «εξέλιξη και όχι επανάσταση»- ενώ χειροκροτούν τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή και την οπλοκατοχή.

Δεν παίρνουν μόνο κονκάρδες όσοι πηγαίνουν στις ομιλίες του Μπλούμπεργκ, αλλά και μπλουζάκια και δωρεάν γεύματα

Από την άλλη μεριά, δεν είναι μόνο τα πλούτη του που ξενίζουν αρκετούς Δημοκρατικούς. Είναι και ότι το 2004 στήριξε τον Τζορτζ Μπους για πρόεδρο και βέβαια, η μείωση της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη όταν ήταν δήμαρχος με αμφιλεγόμενες αστυνομικές τακτικές που στόχευαν κυρίως τους νεαρούς Αφροαμερικανούς, εξακολουθεί να προβληματίζει πολλούς.

Οταν τον ρωτούν για αυτό, φαίνεται πως δεν του αρέσει. «Εχουν περάσει πέντε χρόνια. Δεν είναι ο τρόπος που σκέφτομαι και δεν είναι ενδεικτικό του πώς σκέφτομαι σήμερα. Βγήκα δήμαρχος τρεις φορές, στους ψηφοφόρους φαίνεται πως άρεσαν αυτά που έκανα», είπε.

«Οποιος υποψήφιος και να βγει, θα υπάρχουν κάποιοι που δεν τον θέλουν. Ομως, αν η εναλλακτική είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε πιστεύω ότι μπορώ να τους συσπειρώσω όλους», πρόσθεσε.

Ο Μπλούμπεργκ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος ομιλητής ούτε να μπορεί να απαντά άνετα στις δύσκολες ερωτήσεις, όμως όταν μιλάει για τον Τραμπ στις συγκεντρώσεις του, ο κόσμος καταλαβαίνει τη γλώσσα του: «Δεν θα με εκφοβίσει ο Τραμπ και δεν θα τον αφήσω να εκφοβίσει ούτε εσάς. Δεν τον φοβάμαι. Αυτός με φοβάται».

Οι Δημοκρατικοί πάντως, συμφωνούν πως πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και οι υποστηρικτές του Μπλούμπεργκ, φαίνεται να έχουν πειστεί ότι είναι ο μοναδικός Δημοκρατικός που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...