274
Το φλεγόμενο πλοίο και (στην ένθετη φωτογραφία) το δημοσίευμα του Bloomberg | REUTERS

Bloomberg: Συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 22:16
Το φλεγόμενο πλοίο και (στην ένθετη φωτογραφία) το δημοσίευμα του Bloomberg
|REUTERS

Bloomberg: Συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 22:16

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, ηγείται της προσπάθειας εκκένωσης και ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου «Sounion», που δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, αναφέρει το Bloomberg.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται πηγές και σημειώνει ότι το σχέδιο προβλέπει πως το πετρέλαιο που βρίσκεται μέσα στο τάνκερ (περίπου 150.000 τόνοι) θα «μεταγγιστεί» σε άλλο πλοίο και το «Sounion» θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί.

Την ίδια ώρα, σε νέο βίντεο αποτυπώνεται η στιγμή της καταστροφής, κατά την οποία το ελληνόκτητο πλοίο τυλίγεται στις φλόγες μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, στις 21 Αυγούστου.

Το βίντεο δημοσιοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι ίδιοι οι Χούθι. Διακρίνεται μια ισχυρότατη έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Το πλοίο φλέγεται εγκαταλελειμμένο, 77 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Το Bloomberg σημειώνει ότι ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία της ναυτικής επιχείρησης «Aspides» της ΕΕ θα συνοδεύσουν το τάνκερ και οι Σαουδάραβες πιθανότατα θα επιβλέπουν τη «μετάγγιση» του πετρελαίου.

Το πρακτορείο αποδίδει το σχέδιο στον στενό συντονισμό μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ευρωπαίων εταίρων και των βασικών περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...