Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε και τον τελευταίο «κάβο» του πολυνομοσχεδίου, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πολυθρύλητης αξιολόγησης δείχνει να είναι πλέον ανοιχτός.
Ως εκ τούτου, σε απόλυτα πρακτικά επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί άμεσα μια δόση προς την Ελλάδα, με την οποία θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις χρηματοδοτικές ανάγκες της μέσα στο καλοκαίρι. Αλλωστε, μέρος αυτής της δόσης θα πρέπει να δοθεί στην ΕΚΤ για την πληρωμή των δανείων της προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, οι ευρωπαίοι πιστωτές ετοιμάζονται να εκταμιεύσουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος. Οπως αναφέρει: «Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη των αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο».
Η πρόθεση των πιστωτών της Ελλάδας, είναι να ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα η αξιολόγηση έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η πολυπόθητη βοήθεια προς την Αθήνα. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η επιτυχώς η αξιολόγηση θα ανοίξει αυτομάτως και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η δουλειά του EuroWorking Group
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, στο EuroWorking Group της Δευτέρας, αναμένεται να επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Ετσι, αύριο (σ.σ.: Τρίτη), στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να δώσουν το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης που μπορεί να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει, εξάλλου, και τα παράπλευρα οφέλη που περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα.
Η απόφαση, πλην απροόπτου, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1-2 Ιουνίου) στη Βιέννη.
Δάνεια των ελληνικών τραπεζών περίπου 10 δισ. ευρώ αναμένεται στη βάση αυτής της απόφασης να μεταφερθούν άμεσα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ΕΚΤ. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφού τα επιτόκια του ELA είναι περίπου 1,5% υψηλότερα.
Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα.
Η αβεβαιότητα του χρέους
Αβεβαιότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί στο θέμα του χρέους, που κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνει την παραπάνω απόφαση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε όχι μόνο μέτρα 5,4 δισ. ευρώ αλλά και έναν κόφτη δαπανών έως 3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ωστόσο, η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαίων -κυρίως των Γερμανών- στο θέμα του χρέους παρέμενε έως χθες μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για μια δέσμευση, στην καλύτερη περίπτωση, η οποία θα παραπέμπει τις σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούσαν και για ένα πιθανό «δόλωμα», το οποίο θα εξασφαλίσει τη θετική διάθεση του ΔΝΤ: την επαναγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM. Ετσι, το Ταμείο θα μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, η οποία είναι -κατ’ εξαίρεση- πολύ υψηλότερη απ’ όσο προβλέπουν οι κανονισμοί. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια του ESM θα είναι πολύ χαμηλότερα.
Αν το Ταμείο επιστρέψει έπειτα από αυτό στο πρόγραμμα θα το κάνει με ένα πολύ μικρό ποσόν, για λόγους περισσότερο συμβολικούς.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις, ωστόσο, για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018.
Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει να αντιμετωπίσει εκλογές το 2017. Προς το παρόν, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
Κομισιόν: «Το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει νέα εκταμίτευση»
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση αύριο στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε και σε σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί». Οπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».
Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο. «Ωστόσο το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.
Αισιόδοξος και ο Ντάισελμπλουμ
Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένει ότι θα λάβει χώρα μία «σοβαρή συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ακόμη ότι η επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει μία βασική αιτία ώστε οι επενδυτές να εμπιστευθούν εκ νέου την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News