531
|

Bloomberg: O Μητσοτάκης αφήνει την ελληνική κρίση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 12:16

Bloomberg: O Μητσοτάκης αφήνει την ελληνική κρίση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 12:16

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg έγινε την Τετάρτη το follow up της συνέντευξης Μητσοτάκη στη δημοσιογράφο και ανκοργούμαν του Bloomberg TV, Φράνσιν Λάκουα (δείτε , προτάσσοντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους επενδυτές και θετικό μήνυμα που επιθυμεί να στείλει στις αγορές στην αυγή της νέας του τετραετίας.

«O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την εντυπωσιακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να αφήσει τα χρόνια της ελληνικής κρίσης στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», ξεκινά το άρθρο από τους Σωτήρη Νίκα και Πολ Τάγκγουελ.

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επενδυτές, ο 55χρονος Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αποπληρώσει πρόωρα την προσεχή διετία διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της κρίσης καθώς σχεδιάζει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό αξιόχρεο έως το τέλος του έτους.

Αυτό σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg, θα αποτελούσε μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια μετά τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους που οδήγησαν στην υποβάθμιση του αξιόχρεου.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg και την Φράνσιν Λάκουα (απόστασμα κάτω),  ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία σειρά από σχέδια και στόχους για την επόμενη τετραετία που στοχεύουν στην εμπέδωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολλά χρόνια οικονομικών δυσκολιών. Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων πιο κοντά σε αυτά των άλλων Ευρωπαίων και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ από το 50%.

«Είναι δέσμευση στους επενδυτές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης. Δεν είναι απλά να παίζεις άμυνα. Αφορά πραγματικά στην αλλαγή της χώρας».

«Θέλω να συνεχίσω να κάνουμε την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», επανέλαβε.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service και Scope Ratings σημείωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Οι επενδυτές, περιγράφει το δημοσίευμα, «έκαναν ουρά» για τα ελληνικά ομόλογα εφέτος με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, φέρνοντας τα στην πρώτη θέση με τις καλύτερες  αποδόσεις στον αναπτυγμένο κόσμο. Αυτό μείωσε το κόστος δανεισμού της Ελλάδα σε βαθμό που να είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας, αν και το τελευταίο θεωρείται ασφαλέστερο από οίκους αξιολόγησης.

«Τα ομόλογά μας αντιμετωπίζονται στις αγορές ήδη σαν να ήμασταν χώρα με επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως έκανε γνωστό, στις αρχές του 2024 θα προχωρήσει η δημόσια εγγραφή για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, με το σχέδιο να προβλέπει την προσφορά του 30% των μετοχών του και τον μεγαλύτερο μέτοχο να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% των μετοχών.

«Επιδιώκουμε επίσης να πουλήσουμε τα μερίδια στις τράπεζες», συμπλήρωσε καθώς ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...