319
| GettyImages / Barry King/WireImage

Kοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 20:25
|GettyImages / Barry King/WireImage

Kοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 20:25

Σε συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πλησιάζουν το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη που χρονολογείται από τον προπερασμένο αιώνα, μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) το Bloomberg.

Η υπό εξέταση συμφωνία προβλέπει την εκ περιτροπής, και για αρκετά χρόνια, αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα στο πλαίσιο μίας «πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφερε το ρεπορτάζ. Συζητήθηκε, δηλαδή, ότι το μουσείο του Λονδίνου θα μπορούσε να λάβει άλλα εκθέματα ως «δάνειο» από την ελληνική πλευρά καθώς και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», ανέφεραν οι πηγές του Πρακτορείου, προσθέτοντας πως αγκάθι αποτελεί και το κομμάτι των logistics σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των έργων.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με εκείνη που συνήφθη το 2022 και η οποία όριζε ότι η Ελλάδα θα ανακτούσε 161 έργα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, προσέθεσε το Bloomberg. Στο πλαίσιο μιας άλλη συμφωνίας που συνήφθη την περσμένη χρονιά, μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό τη μορφή «δανείου» το οποίο θα μπορούσε να ανανεωθεί.

Οι συμφωνίες αυτές, συνέχισε το δημοσίευμα, «έλυσαν» δύσκολα ζητήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αρχαιοτήτων και τις νομικές αξιώσεις απ’αυτών, και είναι πιθανό να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τη συμφωνία που αφορά στη συλλογή των αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη τις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Ελγιν στο Λονδίνο.

Λίγες στιγμές αφότου ο ελληνικός Τύπος αναπαρήγαγε το ρεπορτάζ του έγκυρου Μέσου, πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έσπευσαν να το διαψεύσουν. «Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...