639
Τουρίστες στην Αθήνα, προσπαθούν να δροσιστούν από τους ανεμιστήρες των εστιατορίων. Τι θα συμβεί τον Αύγουστο; | Aris Oikonomou/ SOOC

Bloomberg: Ερχεται νέο κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο!

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 13:12
Τουρίστες στην Αθήνα, προσπαθούν να δροσιστούν από τους ανεμιστήρες των εστιατορίων. Τι θα συμβεί τον Αύγουστο;
|Aris Oikonomou/ SOOC

Bloomberg: Ερχεται νέο κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο!

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 13:12

Μια εφιαλτική πρόβλεψη –με δεδομένη και την πρόσφατη περιπέτεια που έζησε όλη η νότια Ευρώπη, και η Ελλάδα, με το επίμονο κύμα καύσωνα– δημοσιοποίησε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg: η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί από θερμοκρασίες-ρεκόρ στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, μετά τη σύντομη «ανάσα» που πήρε η περιοχή έπειτα από τους ακραίους και καταστροφικούς καύσωνες του Ιουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg,  σημαντικό τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να διανύσει ένα μέρος του Αυγούστου με θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο. Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες στην Ισπανία, στη νότια Ιταλία και στην Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους μέσους όρους της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες (Samantha Burgess), αν. διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Οπως σημείωσε το Bloomberg, τα κύματα καύσωνα που έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, οδήγησαν σε θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Ιούλιο, αλλά και τον περασμένο Ιούνιο (στην Ελλάδα είχαμε ευτυχώς σχετική δροσιά). Το άρθρο που υπογράφουν ο Ιμον Φαρχάτ και η Μέγκαν Ντούρισιν κάνει ειδική αναφορά στις πλημμύρες που καταγράφηκαν στην Ινδία και τις ΗΠΑ, αλλά στις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, ως ακραία παραδείγματα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Προς τον παρόν για τη βόρεια Ευρώπη, δηλαδή τη Βρετανία, τη Γερμανία, πολλές περιοχές της Γαλλίας καθώς και για τη Σκανδιναβία, προβλέπεται πως θα έχει καιρό πιο δροσερό από το συνηθισμένο –αν και το «συνηθισμένο» μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε ως σημείο αναφοράς.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του Bloomberg, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση στους αγρότες. Ωστόσο ίσως να μην είναι αρκετό για να αντισταθμιστεί η ζημιά που προκλήθηκε από την ακραία ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν πολλές περιοχές νωρίτερα το καλοκαίρι: η μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου για νέα μείωση της αγροτικής παραγωγής εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Οσον αφορά δε, τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο, μπορεί να έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αλλά πρώτα κατέκαψαν σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες στρέμματα γης. Οπως αναφέρει, μάλιστα, το Bloomberg, ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης τροπικών καταιγίδων με τον «αεροχείμαρρο» του Βόρειο Ατλαντικού (jet-stream) πιθανώς να εντείνει τον κίνδυνο αυξημένων θερμοκρασιών τον Αύγουστο, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι που μίλησαν στο Bloomberg.

Τον Ιούλιο, η Ρώμη στην Ιταλία και η Καταλονία στην Ισπανία κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ. Στη Σαρδηνία ο υδράργυρος έφτασε στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο: 48 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν. Και όμως κάποιοι φοβούνται ότι αυτό το ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί σε λίγες εβδομάδες…

Αρναούτογλου: Ποσοστό ευστοχίας κάτω του 50%

Σε μια πρώτη αντίδραση στο άρθρο του Bloomberg, ο Σάκης Αρναούτογλου μετεωρολόγος της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, σημείωσε πως τέτοιου είδους προγνώσεις είναι παρακινδυνευμένες και ενδεχομένως άστοχες και επιβλαβείς.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Αρναούτογλου ανέφερε μεταξύ άλλων για το δημοσίευμα:

«Δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:

– έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

– το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...