Στο Eurogroup της Δευτέρας η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο. Παράλληλα πάγωσαν οι όποιες ελπίδες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυσνη του χρέους, σύμφωνα με σχόλιο του πρακτορείου Bloomberg. Οι κυβερνήσεις των δανειστών φάνηκαν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν η Ελλάδα και το χρέος να απασχολήσουν ως ζήτημα στις εκλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας τον επόμενο χρόνο. Με τη στάση του δήλωσαν πως δεν προτίθενται να θίξουν το θέμα πριν τον Οκτώβριο του 2017.
Αυτή η καθυστέρηση, κατά το Bloomberg, μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για τον Αλέξη Τσίπρα, που δεσμεύτηκε πως μπορεί να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από τους δανειστές κάνοντας λόγο για «χρυσή τομή» με τους εταίρους. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ΔΝΤ ζητά δέσμευση για μείωση του ελληνικού χρέους το 2018, πριν εξετάσει τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ελληνικό χρέος βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο 170% του ΑΕΠ της χώρας. Και ενώ το ΔΝΤ απαιτεί ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018, η Ευρωζώνη δεν ασχολείται με το ζήτημα.
Bad news for Tsipras’s hopes of a Greek debt-relief commitment – and of staying in power https://t.co/1nW8XNaUVXpic.twitter.com/bC0BO5Xymc
— Bloomberg Economics (@economics) November 8, 2016
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς ως προς τα μέτρα που θα χρειαστούν για το χρέος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. «Είναι πολύ νωρίς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ξακάθαρα τι θα χρειαστεί», συμπλήρωσε.
Σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Ορπο, δήλωσε πως «ίσως η επόμενη χρονιά να αποτελεί καλύτερη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα. Μπορεί οι Ελληνες να έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι στιγμής, όμως η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι δυνατή προς το παρόν, πρέπει να κάνουν περισσότερα».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολίασε πως «η Ευρωζώνη έχει ήδη αποφασίσει να προασπίσει την Ελλάδα από πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά δεν θα συζητήσει για περαιτέρω υποχωρήσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν επιτυχώς και τα προαπαιτούμενα».
Οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν κρατήσει τη χώρα εκτός των διεθνών αγορών ομολόγων για πάνω από δύο χρόνια. Οι χαλαρότεροι κανόνες αποπληρωμής των δανείων του μνημονίου είναι και προαπαιτούμενο για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή, όμως, η Ευρωζώνη αναφέρει πως δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις πέρα από την προστασία των επιτοκίων.
«Η προσωπική μου άποψη είναι πως χρειαζόμαστε το ΔΝΤ ως συμβουλευτικό σώμα» τόνισε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ. «Για εμένα, για τη χώρα μου, το κρίσιμο είναι να μπει το ΔΝΤ ως σύμβουλος και παρατηρητής», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News