Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το Διαδίκτυο, διέταξε την Παρασκευή τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Ρωσία διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρά μόνο μέσω VPN.
Αιτιολογία είναι οι περιορισμοί πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης από το κοινωνικό δίκτυο.
Υποστήριξε μάλιστα η αρχή ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια όπως το Russia Today και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση στο RT και στο Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υποβάθμισε παγκοσμίως περιεχόμενο από τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Instagram των ρωσικών κρατικών δικτύων, καθώς και από αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους προς αυτά.
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι απαγορεύτηκε και το Twitter σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Νόμος για τις «ψευδείς πληροφορίες»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακόμη προβλέπονται ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο νόμος στοχεύει και τους πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News