460
Οι ΗΠΑ ζητούν από σεΐχηδες, βασιλιάδες και πρίγκιπες του Κόλπου να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της Χαμάς | EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Μπλόκο στη χρηματοδότηση της Χαμάς ζητούν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 21:37
Οι ΗΠΑ ζητούν από σεΐχηδες, βασιλιάδες και πρίγκιπες του Κόλπου να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της Χαμάς
|EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Μπλόκο στη χρηματοδότηση της Χαμάς ζητούν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 21:37

Οι ΗΠΑ, με διάφορες επαφές και σε πολλά επίπεδα, πιέζουν τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή να μπλοκάρουν κάποια «ύποπτα κεφάλαια που συγκεντρώνονται προς στήριξη της Χαμάς», μάλιστα συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στα κρυπτονομίσματα.

Το Bloomberg έγραψε ότι στις «ύποπτες» πηγές χρηματοδότησης συγκαταλέγονται «φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η καθαυτό ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις «αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα» κινήσεις τους.

Το Κατάρ είναι από τους βασικούς αποδέκτες των αμερικανικών επιθυμιών, αφού και σύμμαχος των ΗΠΑ τυγχάνει (λειτουργώντας και σαν φορέας των μηνυμάτων του Λευκού Οίκου προς το Ιράν) και «φιλοξενεί» διάφορα πολιτικά στελέχη της Χαμάς.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν πίεσε τους Καταριανούς και για κάποιο φρενάρισμα στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο χρηματοδοτείται από τον εμίρη, διότι «βρίθει απόψεων κατά του Ισραήλ». Οι ντόπιοι κυβερνώντες, όμως, επέκριναν τις Δυτικές δυνάμεις ότι μεροληπτούν υπέρ του Ισραήλ «δίνοντάς του άνευ όρων υποστήριξη και την άδεια να σκοτώνει».

Τα αμερικανικά αιτήματα αυτού του είδους είναι λίαν ευαίσθητα για τους μονάρχες των αραβικών χωρών, αφού αυτά τα κράτη ναι μεν έχουν λαούς που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους, ακόμη και τη Χαμάς, όμως διατηρούν σχέσεις με το Ισραήλ. Ακόμη και οι ηγέτες που έχουν κηρύξει πόλεμο στον τζιχαντισμό, όπως η Αίγυπτος του Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, τονίζουν στους Δυτικούς, όπως συνέβη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι «πρέπει να αποφευχθεί η εισβολή στη Γάζα».

Η Αίγυπτος φοβάται ντόμινο εξελίξεων που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη και εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων στο εσωτερικό της (ο «εμφύλιος» μεταξύ μουσουλμάνων και κοπτών επί ημερών Μοχάμεντ Μόρσι είναι πολύ πρόσφατος).

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας επέκρινε τη σιωπή για τα θύματα στη Γάζα, κατηγορώντας ευθέως τους Δυτικούς ηγέτες για «σοκαριστική προκατάληψη όσον αφορά τον αραβικό κόσμο». Μέχρι και το περιβάλλον Τραμπ κινήθηκε στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες. Στο Ριάντ πήγε ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός τού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που υπήρξε και πρώην σύμβουλός του για θέματα Μέσης Ανατολής, και δήλωσε ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ «τώρα είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Υπουργοί του Μπαχρέιν, το οποίο έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως τα Εμιράτα και το Μαρόκο, δήλωσε ότι η κατασκευή γεφυρών (επικοινωνίας) εξακολουθεί να είναι θεμελιώδης. Οι ηγέτες της περιοχής φοβούνται την κλιμάκωση και ζητούν την εκπόνηση μεταπολεμικού σχεδίου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το οποίο, φυσικά, αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον (απεχθή, άλλοτε) σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και από κοινού οι δυο τους «επιβεβαίωσαν τη σημασία της προσπάθειας για βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» πάνω στα βήματα της προσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.

Οι Σαουδάραβες έχουν τους δικούς τους λόγους να προωθήσουν την ομαλότητα στην περιοχή, καθώς είναι προς το συμφέρον τους η απαγκίστρωση των Παλαιστινίων από την ιρανική επιρροή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...