302
Ο Αντονι Μπλίνκεν κάνει δηλώσεις, την Τετάρτη, στην έδρα του ΝΑΤΟ | Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν: Θα φύγουν όλες οι χώρες από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:23
Ο Αντονι Μπλίνκεν κάνει δηλώσεις, την Τετάρτη, στην έδρα του ΝΑΤΟ
|Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν: Θα φύγουν όλες οι χώρες από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:23

Εχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ θα εργασθούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση από τη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην έδρα του ΝΑΤΟ, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν του τερματισμού ενός πολέμου που έχει διαρκέσει δύο δεκαετίες.

«Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε καθορίσει. Και τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε μερικές ώρες στις ΗΠΑ. Και εγώ βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Εκτός από τη σύσκεψη με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν συμμετέχει και στη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας και έναν εκπρόσωπο της Γαλλίας με βασικό θέμα των συνομιλιών το Αφγανιστάν, αλλά και τη Ρωσία και την Ουκρανία και το Ιράν.

Μαζί με τον Μπλίνκεν, στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Οστιν.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται να αποφασίσει αν πληρούνται οι όροι για να τερματιστεί η αποστολή στο Αφγανιστάν ή αν θα πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στη χώρα 9.600 στρατιωτών από 36 χώρες.

Τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε στο Reuters πως κανένας σύμμαχος δεν αναμένεται να αντιταχθεί στην επίσημη ανακοίνωση του Μπάιντεν, για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 11η Σεπτεμβρίου του 2021, την 20ή επέτειο της επίθεσης της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News