434
Κάρολος και Μακρόν το 2023 στο δείπνο των Βερσαλιών. Τσούγκρισαν τα κρύσταλλα στην υγεία, όχι του κορόιδου, φυσικά, αλλά του γαλλικού λαού | DANIEL LEAL/Pool via REUTERS/File Photo

Μπλε αστακοί μισού εκατ. ευρώ «δάγκωσαν» τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 19:01
Κάρολος και Μακρόν το 2023 στο δείπνο των Βερσαλιών. Τσούγκρισαν τα κρύσταλλα στην υγεία, όχι του κορόιδου, φυσικά, αλλά του γαλλικού λαού
|DANIEL LEAL/Pool via REUTERS/File Photo

Μπλε αστακοί μισού εκατ. ευρώ «δάγκωσαν» τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 19:01

Μάλλον δεν είναι αυτός ο λόγος που το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν βυθίστηκε, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ενώ η πατρίδα του υποδέχθηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ουσιαστικά χωρίς πρωθυπουργό. Σίγουρα, όμως, ο λαός δεν χωνεύει τους αστακούς που δεν τρώει ο ίδιος (αλλά τους πληρώνει με φόρους). Η είδηση βγήκε τώρα στον αφρό, ως αποτέλεσμα ελέγχου εξόδων του προεδρικού μεγάρου.

Ενα δείπνο με αστακούς και άλλες λουδοβίκειες λιχουδιές, βλαχογκουρμεδιές κατά το κοινώς λεγόμενον, αξίας σχεδόν μισού εκατ. ευρώ, το οποίο παρέθεσε πέρυσι ο Μακρόν στον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας, προκάλεσε «τρύπα» στον προϋπολογισμό της γαλλικής προεδρίας. Το μεγάλο έλλειμμα κατέγραψε ο ετήσιος οικονομικός έλεγχος στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο οποίος διενεργήθηκε και δημοσιοποιήθηκε από την ανώτατη ελεγκτική Αρχή της Γαλλίας. Ο λαός, βέβαια, δεν ήξερε τότε το ακριβές κόστος της σπατάλης, ωστόσο είχε μάθει το μενού.

Στο δείπνο προς τιμήν του Καρόλου οι σερβιτόροι τάισαν μισό τάγμα προσκεκλημένων –μεταξύ των 160 τυχερών και δύο εκλεκτοί «μαϊντανοί», ο Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones και ο βρετανός ηθοποιός Χιού Γκραντ– με σπανιότατους μπλε αστακούς και με «αμυγδαλωτά ρόδου» (όχι σπετσιώτικα), ενώ τους πότισαν με πανάκριβα κρασιά και αποστάγματα.

Ο γνωστός για τις οικολογικές ευαισθησίες του βρετανός άναξ έκανε την καρδιά του πέτρα και τελικά κατάπιε τις «μπλε μπουκιές», μάλλον επειδή το εκκεντρικό χρώμα του αστακού αυτού οφείλεται σε γενετική ανωμαλία ανάλογη εκείνης των απανταχού γαλαζοαίματων.

Από το σύνολο των 475.000 ευρώ που πλήρωσαν οι Γάλλοι (η… προεδρία τους), τα 165 χιλιάρικα πήγαν στην εταιρεία κέτερινγκ και άλλα 40 πνίγηκαν στο παλιό καλό κρασί (άνοιξε και μια φιάλη Château Mouton Rothschild, έτους 2004). Το κοσμικό γεγονός έλαβε χώρα στον φημισμένο «τόπο χωρίς καμπινέδες», δηλαδή στις τουριστικές Βερσαλλίες, τον Σεπτέμβριο του 2023. Την ίδια πολυτέλεια προσέφερε ο ρέκτης και ανοιχτοχέρης Μακρόν και στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι – η δεξίωση προς τιμήν του Ινδού κόστισε 400.000 ευρώ.

Οπως έγραψε δηκτικά το Politico, «οι δημόσιοι ελεγκτές αναγνώρισαν κάποιες προσπάθειες προς εξοικονόμηση χρήματος και υπογράμμισαν τη λιτότητα του Μακρόν όταν οργάνωσε ‘‘κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα’’ και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες διεκπεραίωσαν αξιοπρεπώς οι υπάλληλοι κουζίνας του προεδρικού μεγάρου», δηλαδή χωρίς τη συνδρομή εξωτερικών συνεργείων μαγείρων, παραμαγείρων, σερβιτόρων, κ.λπ. Οι ελεγκτές εντόπισαν διασπάθιση ιλιγγιωδών ποσών και στις μετακινήσεις ή στις ματαιώσεις ταξιδιών του Μακρόν.

Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο σχολίασε το αποτέλεσμα της έρευνας των ελεγκτών ως εξής: «Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον αρχηγό του κράτους». Πάντως οι συνολικές δαπάνες του προεδρικού μεγάρου έφθασαν τα 125 εκατ. ευρώ – λογικό ποσόν, εδώ που τα λέμε, όταν μόνο για δύο δείπνα ξοδεύτηκε περίπου ένα εκατομμύριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...