336
Τον περασμένο Ιούλιο ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα. Και η σχέση τους επιδεινώθηκε | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo

Ο Μπιν Σαλμάν χλευάζει τον Μπάιντεν και υμνεί τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 16:00
Τον περασμένο Ιούλιο ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα. Και η σχέση τους επιδεινώθηκε
|Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo

Ο Μπιν Σαλμάν χλευάζει τον Μπάιντεν και υμνεί τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 16:00

Ο σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διασκεδάζει με τους συμβούλους του κοροϊδεύοντας τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, περιγράφοντας «τις γκάφες του και την κακή διανοητική κατάστασή του» – αυτά έγραψε η Wall Street Journal σε ένα μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη. (Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο Μέσο, ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοκ, δεν λάτρευε ποτέ τον Μπάιντεν και στηρίζει ιστορικά τους Ρεπουμπλικάνους).

Ο Μπιν Σαλμάν, 37 ετών, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, είπε επίσης ότι δεν εκτιμούσε τον Μπάιντεν από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα της Νέας Υόρκης, προσέθεσε επιπλέον φαρμάκι στα σχόλιά του, επικαιροποιημένο κατά κάποιον τρόπο, λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: «Θα ήταν πολύ καλύτερο να έχω κάποια σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ»

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ λιμνάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τόσο πολύ, που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά τις εκλογές της Τρίτης 8 Νοεμβρίου ο Μπάιντεν θα προτείνει στο Κογκρέσο «να αναθεωρήσει τις στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους Σαουδάραβες». Κάτι που μεταφράζεται σε επανεπιβεβαίωση της απαγόρευσης των πωλήσεων όπλων, η οποία είναι εγκεκριμένη από το 2021, αλλά και σε έγκριση νέων οικονομικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε δριμύτατα την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+, μεθοδευθείσα από τη Σαουδική Αραβία ασφαλώς, σε σύμπνοια με τη Ρωσία, περί απότομης μείωσης της πετρελαιοπαραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα ημερησίως. Διότι ήταν κίνηση που κράτησε την τιμή του αργού πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και επέφερε δύο ανεπιθύμητα αποτελέσματα: τροφοδότησε τον πληθωρισμό στη Δύση και έδωσε αβάντα στις ρωσικές εξαγωγές.

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας ήταν ήδη πολύ τεταμένες. Ο Μπάιντεν ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας διαβεβαιώνοντας ότι θα ζητούσε από τους Σαουδάραβες να λογοδοτήσουν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, την οποία ενέκρινε, σύμφωνα με τη CIA, ο διάδοχος Μπιν Σαλμάν.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προτρέψει τους Σαουδάραβες να απομονώσουν τη Ρωσία οικονομικά και πολιτικά. Ομως ο Μπιν Σαλμάν συνεχίζει να συνεργάζεται και με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...