317
Διαδηλωτές μπροστά σε αφίσα του Μπένιαμιν Νετανιάχου | REUTERS/Ammar Awad

«Bibi ciao!»: Τέλος εποχής Νετανιάχου, προς νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2021, 15:18
Διαδηλωτές μπροστά σε αφίσα του Μπένιαμιν Νετανιάχου
|REUTERS/Ammar Awad

«Bibi ciao!»: Τέλος εποχής Νετανιάχου, προς νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2021, 15:18

Με το «Bibi ciao!», μια παραλλαγή του «Bella Ciao» των ιταλών παρτιζάνων, περίπου 2.000 Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν τη «νίκη» τους, μία ημέρα πριν από το αναμενόμενο τέλος της κυριαρχίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι με βουβουζέλες, ταμπούρλα και μπλούζες με το σύνθημα «Bibi Lekh» («Νετανιάχου, έξω!» στα εβραϊκά).

Επί σχεδόν έναν χρόνο, Ισραηλινοί διαδηλώνουν έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στην οδό Μπάλφουρ, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, αξιώνοντας την αποχώρησή του. Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας σε σειρά υποθέσεων.

Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση ίσως ήταν η τελευταία: σήμερα Κυριακή συνεδριάζει η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον συνασπισμό «αλλαγής» που συνενώνει αριστερά, κεντρώα, δεξιά και αραβικά κόμματα. Η έκτακτη συνεδρίαση της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

«Για εμάς, είναι μεγάλη βραδιά και αύριο [ενν. Κυριακή] θα είναι ακόμη μεγαλύτερη μέρα. Σχεδόν κλαίω. Παλέψαμε ειρηνικά γι’ αυτό και φθάνει η ημέρα», δήλωσε στο AFP διαδηλωτής που έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις εναντίον του Νετανιάχου.

«Ο Νετανιάχου ήθελε μόνο να μας διχάσει, ένα μέρος της κοινωνίας απέναντι στο άλλο, αλλά αύριο θα είμαστε ενωμένοι, δεξιοί, αριστεροί, Άραβες», συνέχισε ο ίδιος, που θεωρεί ότι ο Ναφταλί Μπένετ έκανε τη σωστή επιλογή σχηματίζοντας μια κυβέρνηση με τη φιλοδοξία να αλλάξει η χώρα σελίδα.

Βάσει των όρων του συνασπισμού, ο Μπένετ θα διαδεχθεί τον Νετανιάχου για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ.

Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές εξέφραζαν ακόμη και χθες τον φόβο ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, 71 ετών, για ορισμένους «μάγος της πολιτικής» στο Ισραήλ, θα βγάλει λαγό από το καπέλο και θα παραμείνει στα πολιτικά πράγματα – και είναι αλήθεια ότι είχε κάποια ελάχιστα περιθώρια να το καταφέρει. «Θα κοιμηθούμε με τα παπούτσια και με το ένα μάτι ανοικτό….», είπε σε δημοσιογράφους άλλος διαδηλωτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...