465
H Μπερναντέτ Σιράκ την εποχή που ήταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλευρό του Ζακ Σιράκ – και η αφίσα της ταινίας με την Κατρίν Ντενέβ | Getty Images / Karé Productions

«Bernadette»: Η Κατρίν Ντενέβ ερμηνεύει την απατημένη σύζυγο του Ζακ Σιράκ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 13:15
H Μπερναντέτ Σιράκ την εποχή που ήταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλευρό του Ζακ Σιράκ – και η αφίσα της ταινίας με την Κατρίν Ντενέβ
|Getty Images / Karé Productions

«Bernadette»: Η Κατρίν Ντενέβ ερμηνεύει την απατημένη σύζυγο του Ζακ Σιράκ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 13:15

Σπάνια οι σύζυγοι των πολιτικών κινούν το ενδιαφέρον του κοινού. Ακόμη σπανιότερα γίνονται ταινίες. Η Μπερναντέτ Σιράκ, 90 ετών σήμερα και χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Στην ταινία «Μπερναντέτ», η οποία βγαίνει την Τετάρτη στους κινηματογράφους, την υποδύεται η 79χρονη Κατρίν Ντενέβ.

Ο τρόπος με τον οποίο η ταινία απεικονίζει την Μπερναντέτ Σιράκ προκάλεσε δυσφορία στον στενό κύκλο του αείμνηστου Προέδρου. Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια γυναίκα που αγανακτεί και επαναστατεί ενάντια στον καθ’ έξιν άπιστο σύζυγό της και το προσωπικό του Μεγάρου των Ηλυσίων που προσπάθησε να την παραγκωνίσει στις αρχές της προεδρίας του Σιράκ, το 1995.

Η πλοκή βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα. Ανάμεσα στα περιστατικά που απεικονίζει είναι και το βράδυ μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τον Αύγουστο του 1997, που όλοι αναζητούσαν τον Σιράκ αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν, καθώς περνούσε τη νύχτα με μια ιταλίδα ηθοποιό.

Η ίδια η Μπερναντέτ Σιράκ, σύμφωνα με τους Times, δεν έχει δει την ταινία, την οποία σκηνοθέτησε η Λεά Ντομενάκ, ενώ τα μέλη της οικογένειας του Σιράκ δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν τις δικές τους μαρτυρίες όταν φτιαχνόταν η ταινία. Οι κριτικοί, παρ’ όλα αυτά, λένε ότι η Μπερναντέτ θα έπρεπε να είναι χαρούμενη για τον τρόπο με τον οποίο η ταινία την προβάλλει ως μια γυναίκα που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και τελικά μπήκε η ίδια στην πολιτική, ενώ κατάφερε να γίνει και πολύ πιο δημοφιλής από τον σύζυγό της.

Με την άφιξή της στο μέγαρο των Ηλυσίων, η Μπερναντέτ είχε δώσει την εντύπωση μιας γυναίκας «ψυχρής, απόμακρης και αυστηρής». Ο σύμβουλός της τής είπε να μην ανησυχεί, «θα κάνουμε τους Γάλλους να ανακαλύψουν ποια είσαι στην πραγματικότητα». Ο διάσημος μετρ Καρλ Λάγκερφελντ επιστρατεύθηκε για να βοηθήσει να αλλάξει η εικόνα της. Τελικά έγιναν πολύ καλοί φίλοι.

Η Κατρίν Ντενέβ είπε ότι βρήκε πολλά στοιχεία της «υποτιμημένης» πρώτης κυρίας αξιοθαύμαστα. «Ανακάλυψα μια έξυπνη γυναίκα με πολλή κοινή λογική και τις δικές της πολιτικές ιδέες, αλλά και έναν πολύ ισχυρό χαρακτήρα που δεν υποπτευόμουν ότι υπήρχε», είπε η ηθοποιός. «Η ταινία μιλάει για την εκδίκησή της απέναντι σε έναν σύζυγο που ήταν άπιστος και γυναικάς και την έβαζε στην άκρη, προτάσσοντας την κόρη τους Κλοντ», προσέθεσε.

Η Κατρίν Ντενέβ ως Μπερναντέτ Σιράκ

Η Κλοντ Σιράκ, 60 ετών σήμερα, ήταν σύμβουλος του πατέρα της και διαμαρτυρήθηκε για την ταινία. «Είναι τρομακτικό. Με όλα αυτά τα άρθρα για την ταινία, θα πίστευε κανείς ότι η μητέρα μου δεν ζει πια», είπε στη Le Figaro.

Ο πατέρας της Νομενάκ είναι βετεράνος πολιτικός συντάκτης και βιογράφος του Σιράκ. Ο ίδιος είπε ότι όταν η κόρη του έφτιαχνε την ταινία δεν επικοινώνησε με την κυρία Σιράκ, προκειμένου να αποφύγει πιθανές νομικές επιπλοκές και απαγορεύσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...