228
Η Αναλένα Μπέρμποκ σε ομιλία της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, την Δευτέρα | REUTERS/Denis Balibouse

Μπέρμποκ προς Τεχεράνη: Απαιτούμε ενδελεχή έρευνα για τις σοκαριστικές δηλητηριάσεις μαθητριών

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 13:22
Η Αναλένα Μπέρμποκ σε ομιλία της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, την Δευτέρα
|REUTERS/Denis Balibouse

Μπέρμποκ προς Τεχεράνη: Απαιτούμε ενδελεχή έρευνα για τις σοκαριστικές δηλητηριάσεις μαθητριών

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 13:22

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας για να εξιχνιαστούν όλα τα περιστατικά δηλητηριάσεων μαθητριών στο Ιράν.

«Οι πληροφορίες για το ζήτημα των μαθητριών που δηλητηριάστηκαν στο Ιράν είναι σοκαριστικές», σημείωσε η Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Τα κορίτσια θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να φοβούνται, είτε στην Τεχεράνη είτε στην Αρνταμπίλ (στο βορειοδυτικό Ιράν)», τόνισε η γερμανίδα υπουργός. «Δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από αυτό που αποτελεί δικαίωμά τους. Ολα τα περιστατικά πρέπει να εξιχνιαστούν».

Η υπόθεση των μαζικών δηλητηριάσεων μαθητριών, για την οποία έχουν εκφράσει ανησυχία και οι ΗΠΑ, ενώ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ιράν, ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου όταν τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τα πρώτα περιστατικά δηλητηρίασης από αναθυμιάσεις εκατοντάδων κοριτσιών ηλικίας περίπου 10 ετών στα σχολεία της ιερής πόλης Κομ, στο κεντρικό Ιράν.

Περιστατικά δηλητηρίασης διαπιστώθηκαν επίσης αυτήν την εβδομάδα στην Τεχεράνη, έπειτα από σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε φανατικούς ισλαμιστές, πολέμιους της εκπαίδευσης των κοριτσιών ως αντίποινα για τη συμμετοχή μαθητριών σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

Η υπόθεση προκάλεσε κύμα οργής στη χώρα, όπου κάποιοι καταδίκασαν τη σιωπή των αρχών απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό σχολείων που πλήττονταν.

Το Ιράν και η Γερμανία διανύουν περίοδο έντασης μετά την καταδίκη σε θάνατο ενός γερμανο-ρρανού πολίτη. Το Βερολίνο σε αντίποινα απέλασε δύο ιρανούς διπλωμάτες. Η Τεχεράνη απάντησε απελαύνοντας την Τετάρτη δύο γερμανούς διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...