Το δόγμα Ντράγκι «whatever it takes» —φράση με την οποία ο Ιταλός έσωσε το ευρώ, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί»— επιστράτευσε και η διάδοχός του, η Κριστίν Λαγκάρντ, απέναντι στη νέα, πολύ πιο οξυμένη κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε μέσα στη νύχτα ότι η Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και πως «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα. Ελάχιστες στιγμές νωρίτερα η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι αποδεσμεύει ένα θηριώδες ποσό των 750 δισ. ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους —μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».
Extraordinary times require extraordinary action. There are no limits to our commitment to the euro. We are determined to use the full potential of our tools, within our mandate. https://t.co/RhxuVYPeVR
— Christine Lagarde (@Lagarde) March 18, 2020
Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισ. ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα, και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
Την εξαγγελία της ΕΚΤ χαιρέτισε πρώτος ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε σήμερα το βράδυ η ΕΚΤ. Τώρα εναπόκειται σε εμάς, τα ευρωπαϊκά κράτη, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσω των δημοσιονομικών μας παρεμβάσεων και να επιδείξουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι λαοί μας και οι οικονομίες μας το έχουν ανάγκη» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Plein soutien aux mesures exceptionnelles prises ce soir par la BCE. À nous États européens d’être au rendez-vous par nos interventions budgétaires et une plus grande solidarité financière au sein de la zone euro. Nos peuples et nos économies en ont besoin. https://t.co/dCV00uvmt5
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 18, 2020
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η ειδική μνεία της Ελλάδας στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ: το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ (το περίφημο QE) όλα αυτά τα χρόνια.
Η παρέμβαση της Φρανκφούρτης είναι καθοριστικής, αν όχι ιστορικής, σημασίας, τόσο λόγω της επαπειλούμενης ύφεσης σε όλη την παγκόσμια οικονομία, όσο και για τα επιμέρους προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο τα δεκαετή ομόλογα της Ιταλίας, όσο και της Ελλάδας, μετά από μια περίοδο αποκλιμάκωσης, είχαν πάρει ξαφνικά την ανιούσα εξαιτίας όχι μόνο της κρίσης του Covid-19 αλλά και λόγω της δειλής πρώτης αντίδρασης της Λαγκάρντ στην κρίση τις προηγούμενες ημέρες.
Τώρα, το πακέτο των 750 δισ. ευρώ έρχεται να απαλύνει τις ανησυχίες αλλά και να δείξει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει και αυτή τη φορά «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει τις οικονομίες από την καταστροφή.
Μάλιστα ειδική μνεία γίνεται στην περίπτωση της χώρας μας, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Σταϊκούρας: Συμμετέχουμε ισότιμα
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση, χαιρετίστηκε από την Αθήνα.
«Η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού», σημείωσε σε γραπτή δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει:
«Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.
»Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
»Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.
»Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
»Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.
»Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News