535
Το εργοστάσιο της Bayer στο Λεβερκούζεν, σκοτεινό σαν τις περιπέτειες της εταιρείας στις ΗΠΑ | REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Bayer: Οι ασπιρίνες δεν τη σώζουν από το… ζιζανιοκτόνο

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 22:44
Το εργοστάσιο της Bayer στο Λεβερκούζεν, σκοτεινό σαν τις περιπέτειες της εταιρείας στις ΗΠΑ
| REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Bayer: Οι ασπιρίνες δεν τη σώζουν από το… ζιζανιοκτόνο

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 22:44

Το φιλογερμανικό λόμπι στην Ουάσινγκτον και δη στα ενδότερα του Κογκρέσου έχει επιδοθεί σε αγώνα υπέρ της σωτηρίας της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, παραγωγού της διάσημης ασπιρίνης, η οποία εδρεύει στο Λεβερκούζεν. Οπως είπε ο Τεξανός Μπιλ Αντερσον, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού, οι μηνύσεις και οι αγωγές των Αμερικανών εναντίον της Bayer κατέστησαν «υπαρξιακή απειλή». Πρόκειται για εφιάλτη που δεν είναι καινούργιος, σε αντίθεση με τις πολιτικές διεργασίες διαδρόμων  οι οποίες είναι ολόφρεσκες και δίνουν και αυτές έναν διαφορετικό τόνο στην αμερικανική προεκλογική περίοδο.

Το κάζο είναι επιχειρηματικό και σχετίζεται με τη λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε, απόφαση των Γερμανών να εξαγοράσουν προ ετών (το 2016) την αμερικανική εταιρεία Monsanto, εξειδικευμένη στους «μεταλλαγμένους» (γεννητικώς τροποποιημένους) σπόρους δημητριακών και στα φυτοφάρμακα. Τότε οι Γερμανοί κινήθηκαν από την απληστία τους, θέλοντας να δημιουργήσουν έναν χημικό-γεωργικό κολοσσό που θα γινόταν ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο. Δεν είχαν καταλάβει ότι η Monsanto είχε στον όμιλό της και μία εταιρεία τοξική στην κυριολεξία, τη Roundup, η οποία παρήγε το ζιζανιοκτόνο Glyphosate, αυτό που έκανε όλη τη ζημιά.

Εκτοτε 170.000 Αμερικανοί έχουν καταθέσει ατομικές ή ομαδικές αγωγές κατά της Bayer. Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, η δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου και ενδέχεται να σχετίζεται με τη Νόσο Πάρκινσον και με το Λέμφωμα Χότζκιν. Η αμερικανική περιβαλλοντική υπηρεσία EPA, πάντως, δεν κατατάσσει το ζιζανιοκτόνο στις καρκινογόνες ουσίες. Η Bayer, ωστόσο, το 2020, σε μία υπόθεση που σχετίζεται με σχολεία, συμφώνησε να πληρώσει 10 δισ. δολάρια ως αποζημίωση αν και δεν αναγνώρισε ποτέ τη βλαπτική σύνθεση του Glyphosate. Η νομική χιονοστιβάδα που εξαπολύθηκε είναι πλέον δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Bayer εκλήθη να καταβάλει 2 δισ. ευρώ σε κάποιον αποθηκάριό της συνεχώς εκτεθειμένο στην ουσία, ο οποίος όμως δεν γνώριζε τίποτε για τους κινδύνους που διέτρεχε. Εκκρεμούν ακόμη δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις. Ο Αντερσον υποστηρίζει ότι θα δώσει η εταιρεία άλλα 6 δισ. δολάρια, όμως δεν είναι βέβαιο αν θα απαλλαγεί από τα βάρη του ζιζανιοκτόνου. Στο Κογκρέσο το φιλογερμανικό λόμπι εργάζεται και προς τις δύο πολιτικές κατευθύνσεις, με στόχο να περάσει δικομματική νομοθεσία υπέρ της προστασίας της Bayer. Η αρχή θα γίνει τον Σεπτέμβριο με νόμο-πλαίσιο περί γεωργίας, ο οποίος αναθεωρείται ανά πενταετία.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο μηχανισμός προστασίας που θα μηχανευτούν οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα βασιστεί στο γεγονός ότι ότι η EPA δεν αναγνωρίζει το Glyphosate ως καρκινογόνο. Ο νέος νόμος θα φροντίσει να αμβλύνει το νομικό οπλοστάσιο των Πολιτειών, ιδίως του Μιζούρι και του Αϊντάχο όπου έχει βρέξει αγωγές και μηνύσεις, και να υπερισχύσει ο ίδιος έναντι οιασδήποτε πολιτειακής νομοθεσίας. Στόχος θα είναι αν όχι η πλήρης εξουδετέρωση των απαιτήσεων, τουλάχιστον η μεγάλη μείωση των αποζημιώσεων. Την υπόθεση έχουν αναλάβει να υπερασπιστούν πολιτικά οι Ρεπουμπλικανοί.

Η Corriere dell Sera, που μετέδωσε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και αφορούν την Bayer, έγραψε επίσης ότι η γερμανική εταιρεία είναι ιστορική, ιδρυθείσα το 1899, και ότι είναι η κινητήρια δύναμη στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Λεβερκούζεν. Θύμισε και ότι η τοπική ομάδα, η Λεβερκούζεν, με το παρατσούκλι «Ασπιρίνες», κέρδισε τον εφετινό τίτλο στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Αρα «μία ολόκληρη πόλη κινδυνεύει». Ομως θα «καθαρίσει» για την εταιρεία το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...