Μία από τις πρώτες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και υιοθέτησε την αρχή της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας είναι η Bayer Ελλάς.
H διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το φύλο ή την εθνικότητα, όπως την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το θρήσκευμα, την περιορισμένη κινητικότητα, τον τρόπο σκέψης κ.ο.κ. Η συμπερίληψη αναφέρεται στην έννοια ενός συναινετικού, γόνιμου περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή και πλήρη αποδοχή όλων, όπως ακριβώς είναι, δίχως «φίλτρα» και περιορισμούς.
Η ανάγκη για την υιοθέτηση της αρχής της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς ο μέσος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο περνάει πολύ χρόνο στο εργασιακό περιβάλλον του, συναναστρέφεται με συναδέλφους του, διευθυντές, προϊσταμένους κ.ά. και είναι σημαντικό να νιώθει ότι του φέρονται δίκαια, με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αξιοκρατικά.
Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα στο ανθρώπινο δυναμικό δεν αρκεί από μόνη της. Πρέπει να συνοδεύεται από ενέργειες συμπερίληψης που ενισχύουν τις εργασιακές προοπτικές για όλους, την εξέλιξη, την εξάλειψη προκαταλήψεων, την προώθηση της δικαιοσύνης, του σεβασμού, της αξιοκρατίας και της πολυφωνίας.
Ερευνα που έγινε το 2021 σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ευρώπης, με συμμετοχή από επαγγελματίες, εργαζομένους στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και διευθυντές, κατέδειξε ότι περίπου 30% των επιχειρήσεων δεν έχουν συγκεκριμένη εταιρική πολιτική και στρατηγική για θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης.
Επιπλέον, το 50% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη «πρόκληση» χωρίς να έχουν κάνει κάτι για αυτό, ενώ το 10% δεν πιστεύει ότι είναι σημαντική.
Ως εκ τούτου, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο πρόθυμες να εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους άτομα από διάφορες ηλικιακές ομάδες, διαφορετικής κουλτούρας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ., δεν επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι η εμπειρία των εργαζομένων σε αυτές τις ομάδες θα είναι θετική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Bayer Ελλάς έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που υιοθέτησαν την αρχή της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας ως βασικό κομμάτι της στρατηγικής και της γενικότερης κουλτούρας της.
Μάλιστα, προκειμένου να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας, η Bayer Ελλάς προχώρησε στη σύσταση ενός συμβούλιου με εννέα ηγετικά στελέχη, από διάφορα τμήματα της εταιρείας, το οποίο έχει βασικό στόχο την προώθηση των θεμάτων συμπερίληψης και διαφορετικότητας, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή τοπικών σχεδίων δράσης.
«Πριν από μερικούς μήνες δημιουργήσαμε το ειδικό συμβούλιο I&D (συμπερίληψης και της διαφορετικότητας), το οποίο αποτελείται από εννέα ηγετικά στελέχη από διάφορους τομείς και έχει κύριο στόχο την προώθηση αυτών των θεμάτων και την ανάπτυξη και εφαρμογή τοπικών σχεδίων δράσης. Αναπτύσσουμε προγράμματα ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων των ηγετών και των ανθρώπων μας για τα θέματα συμπερίληψης και διαφορετικότητας, ενώ προωθείται η καλλιέργεια πολυπολιτισμικής εταιρικής κουλτούρας. Τα προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών και εργαζομένων σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας για μια πιο βιώσιμη εργασιακή κουλτούρα» δήλωσε η Αγγέλικα Τζέμου, I&D Country Lead, BoD Member & Head of HR, Greece.
Τελικός στόχος της Bayer, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα επόμενα οκτώ χρόνια να έχει επιτύχει την ισορροπία των εργαζομένων ως προς το φύλο σε κάθε επίπεδο δραστηριοποίησης και ιεραρχίας. Μάλιστα, η Bayer Ελλάς έχει ήδη επιτύχει το 44% των υψηλόβαθμων θέσεων να καλύπτονται από γυναίκες, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει πλήρη ισότητα για τις αμοιβές και τις παροχές των εργαζομένων.
Στο ίδιο πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες για προώθηση στοιχείων ποικιλομορφίας, όπως για παράδειγμα να εκπροσωπούνται επαρκώς στην εταιρεία όλες οι ηλικίες, μέλη της LGBT+ κ.ά. Μια ακόμη πρωτοβουλία της Bayer στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας Συμπερίληψης και Διαφορετικότητας είναι το Young Advisory Board (YAB) διασφαλίζοντας έτσι πως τα ανερχόμενα ταλέντα μπορούν να αναδειχθούν αλλά και να φέρουν στην εταιρεία τις νέες ιδέες και απόψεις τους.
Το Συμβούλιο ΥΑΒ της Bayer Ελλάς αποτελείται από μια αντιπροσωπευτική ομάδα ενθουσιωδών Milllennials (γενιά Χ) που λειτουργούν σαν σύμβουλοι στην διοικητική ομάδα, εφαρμόζοντας έτσι μια ακόμα συμπεριληπτική προσέγγιση στις συζητήσεις και στις αποφάσεις της εταιρείας, εξασφαλίζοντας αυτή τη πολύτιμη ποικιλομορφία μέσα στην οποία όλοι οι εργαζόμενοί μας ακούγονται, εκτιμώνται και συμβάλουν στη συνεχή ενδυνάμωση της κουλτούρας της Bayer Ελλάς. Το YAB είναι μια ομάδα που ενεργεί αυτόνομα με τη συμβολή ενός συντονιστή που έχει καθοδηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο και τα μέλη του έχουν ως αποστολή να φέρουν νέες και καινοτόμες ιδέες, να δημιουργήσουν μια δραστήρια κοινότητα νέων επαγγελματιών στην εταιρεία, να αξιοποιούν και να ενισχύουν τις δυνατότητές τους.
Τέλος, η Bayer έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον εργασίας για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των συγκεκριμένων ατόμων στο εργατικό δυναμικό σε περισσότερο από 5% έως το 2030, με στόχο πάντα τις ίσες ευκαιρίες, χωρίς εξαιρέσεις, για όλους τους εργαζομένους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News